Bitcoin’in 13 Ağustos itibariyle yükselen performansının gerçeklerinden biri de Kuzey Kore’nin nükleer tehdidiyle birlikte artan endişeler. Buradaki gergin ortam, yatırımcıları daha güvenli gördükleri limanlara çekilmeye itti. Yükselmenin bir başka gerekçesi ise Bitcoin’in bölünme korkusunu bütünüyle bertaraf etmesiydi. CNBC’ye göre, Bitcoin’in bu kadar yükselmesinin ardında yatan en büyük sebelerden biri de Japonya’daki yüksek talebin olmasıdır.
Bitcoin’in 2017’deki Performansı
Dijital para birimi olan Bitcoin’in fiyatı, 2017 yılı içerisinde dört kat, sadece Ağustos ayında ise yüzde 40 arttı. Bitcoin’in piyasa değeri ise 64 milyar Dolar’ın
üzerine çıktı. Bununla beraber Bitcoin‘in Japon yenindeki payı dünya genelindeki toplam hacmin yaklaşık yüzde 46’sını oluşturdu. Dolar’da ise bu oran yüzde 25 civarında. Çin Yuan’ı ise yüzde 12’sini oluşturuyor.
4 bin 533 dolardan işlem gören Bitcoin için daha birkaç ay önce yapılan 2018 yılı sonu tahminleri artık optimist bir temenniden farksız. Peki 2017’de 20 bin dolar bandını test eden Bitcoin nasıl bir yıl içinde bu denli sert bir düşüş yaşadı? Bu sorunun cevabını aradığımızda iki ana neden karşımıza çıkıyor.
Bitcoin Cash’teki çatallanma ve Bitcoin’in kurucusu olduğu iddia edilen yazılımcı Craig Steven Wrigh, madencileri hedef alıyor. Bitcoin’in değerini 1000 dolar seviyesine indirme tehdidinde bulunuyor.
Bitcoin’deki düşüşün en büyük nedeni, başka bir aktörün kripto piyasasında tabiri caizse bir türbülansa neden olması. Bitcoin’in ‘Spin off’u olan Bitcoin Cash’te yaşanan çatallanma, bu radikal düşüşü başlattı. Yazılım güncellemeleri yapıldığında kimi zaman eklenen yeni özellikler, o kripto para biriminin topluluğun tamamı tarafından kabul edilmemesine neden oluyor. Bitcoin Cash çatallanması sonrası Bitcoin Cash SV ve Bitcoin Cash ABC isimli iki yeni fork ortaya çıktı ve piyasadaki düşüş trendinin ilk fitilini de bu olay başlattı.
Bitcoin, 2013 yılının Kasım ayındaki 1163 dolarlık seviyeden yüzde 86 oranında gerileyerek Ocak 2015’e geldiğimizde 152 dolara düşmüştü. Bugün gördüğümüz şey için “tarihin tekerrür etmesi” yakıştırmasında bulunabiliriz. Ancak herhangi bir regülasyonun bulunmadığı bu dünyada Bitcoin’in kısa ve uzun vadede nasıl bir yol izleyeceğini tahmin etmek oldukça güç.
Bugün söyleyebileceğimiz tek şey Bitcoin’in akıbetinin bilinemeyeceği ve pek çok kişinin hemfikir olduğu üzere Bitcoin ile hayatımıza giren Blockchain (Blok zinciri) olarak adlandırılan teknoloji artık hayatımızdan çıkmamak üzere geleceğimizi şekillendirmeye başladı.
Kaynak: intell4