https://juragankomik.com

Dersaneler Kapanıyor mu? – ÖYS-YGS Sınavlar Kaldırılıyor mu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Kore – İran arasındaki uçak yolculuğunda eğitim sistemi ve dersaneler ile ilgili açıklamaları hala gündemin baş sıralarında. Başta, sınavlara giren öğrenciler, çocuklarını dersanelere gönderebilmek için türlü fedakarlıklara katlanan veliler ve bu sektörden ekmek yiyen öğretmenler olmak üzere ülkede yediden yetmişe hemen herkesi ilgilendiren bu konu ile merak edilenler bu açıklamadan sonra epey arttı. Biz de bu yazımızda ülkemizdeki dershane meselesine kısaca da olsa eğilmeyi ve dersaneler kapatılacak mı sorusuna cevap mahiyetinde kısa bir açıklama yapmayı uygun gördük.

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki sınavın olduğu yerde dersane her zaman olacaktır. Kontenjanın sınırlı, eğitimin ucuz, suistimal ve yolsuzluğun yoğun, genç nüfusun bu kadar yüksek olduğu yerde de mutlaka merkezi bir sınav olacaktır. Dolayısıyla, ihtiyaçlar ve talep göz önüne alındığında yakın bir vadede dersanelerin kapatılması mümkün görünmemektedir.

Bu meselenin bir yönüdür. Diğer yönü ise buradan ekmek yiyen milyonlarca insanın varlığıdır. Dersanecilik toplumsal uzantıları da olan büyük bir sektördür. Bu kadar insanı yeni alanlara kanalize etmeden bu kurumların kanunla veya zorla kapatılması toplumda ciddi bir infial yaratacaktır. Vergi veren bu kurumlar da ister istemez yer altına inmek zorunda kalacak, bu şekilde kayıt dışı bir sektörün oluşmasına yol açacaktır.

Başbakanın yapmış olduğu açıklama da doğru nokta bu sistemin çok sayıda gencin heba olmasına neden olduğu ve sürdürülebilir olmaktan çıktığı yönündedir. Dersanelerin okula dönüşmesi her ne kadar mantıklı ve yapıcı bir öneri olsa da asıl önemli olan dersanelere olan ihtiyacı azaltmaktır. Bunun da yolu kontenjanları artırmak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki eğitimin kalitesini artırmaktan geçmektedir. Her Başbakanın büyük bir iştahla yaptığı “sınav kalkacak” vaadi ise temenni veya ham bir hayalden öte değildir. 

Kayırmacılık ve suitimalın bu kadar yaygın olduğu, sınavda bile organize biçimde kopya çekilerek türlü türlü haksızlıkların oluştuğu bu eğitim sistemindeki en doğru öge olan “merkezi sınav”ı kaldırmak ülkedeki haksızlığın boyutlarını katlayacaktır.

Velhasıl endişeye mahal yoktur. Acı da olsa bir süre daha “üniversiteye girşi sınavı” ve “dersanecilik” gerçeğiyle beraber yaşamak mukadderdir.

prohayat

Hakkında Yılmaz Atasoy

Uzun zamandır sosyal medya haberlerini takip ediyorum. Sosyal medya danışmanlığı veriyor ve aynı zamanda makaleler yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir