https://juragankomik.com
Cumartesi , 20 Nisan 2024

Ekranlardaki Yeni Akım: Hashtag

Televizyon ekranlarında yer alan hashtag’ler, son dönemlerin popüler akımlarından birisi. Diziler ve programlar bir anlamda, izleyicisini edilgenden etken hale getirip, sosyal medyada kendisi hakkında paylaşımlarda bulunmaya ikna ediyor. Belirlediği TV programlarında yayınlanan hashtag’lerin twitter’daki yansımalarını mercek altına alan MTM, bu çalışmasıyla, sosyalleşme devriminin gerisinde kaldığı sanılan televizyonun interaktifliğe doğru değişimini de su yüzüne çıkardı…

Fikirlerini belirtme, kendinden söz ettirme, sosyalleşme gibi kavramlar, sosyal medya ile yeniden şekillendi. Bir zamanlar televizyon sadece edilgen şekilde izlenirken, günümüzde TV programları ve yerli diziler, ekranlara yerleştirdikleri hashtag’ler ile izleyicisini aktif kılıyor ve yayına katkısını istiyor.

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin, 19-25 Mart 2012 tarihleri arasını kapsayan araştırmasına göre, geçtiğimiz hafta hashtagi ile izleyenlerini sosyal medyaya yönlendiren yapımlardan ilki, TRT 1 ekranlarında yayınlanan “Bir Zamanlar Osmanlı” dizisi oldu. Dizi, kendi adını taşıyan “#birzamanlarosmanlı” hashtag’i sayesinde, yayınlandığı 19 Mart akşamı ve 20 Mart günü, twitter’da toplamda 700’e yakın iletiye konu oldu.
Show TV’nin son zamanlardaki popüler dizisi “Suskunlar” ise, yayınladığı hashtag’de daha farklı bir yol izledi. Dizi, kendi ismini vermek yerine, “#benimbabam” ile hem o bölümün konusuna hem de kendi dizisine gönderme yapan iletilere konu olmayı başardı. Dizi, yayınlandığı gece ve ertesi gün boyunca 1.093 iletide yer aldı.

Hafta boyunca, yayınladığı hashtag’i ile en çok ileti alan dizilerden biri, Kanal D’de ekranlara gelen “Kuzey Güney” oldu. Dizinin geçen haftaki bölümünde, Kuzey’in tabuta girmesi izlenme rekorları kırarken, yayınlanan “#ölmeküzereolsam” hashtag’i de twitter’da 1.137 kez konuşuldu.

Kanal D’nin Cuma akşamları yayınlanan dizisi “Yalan Dünya”, sosyal medyada adından söz ettirmeyi başaran bir başka yapım oldu. Ürün yerleştirme reklamları ile iletişim sektörüne yakın bir çizgide duran dizi, her hafta yayınladığı farklı hashtag’ler ile de sosyal medyada gizli reklamını yapıyor. Geçtiğimiz hafta, “#çapkınlığıntemelprensibi” ile bölümdeki çapkınlık konusuna ilgi geçen dizi, aynı hashtag’i ile twitter’da 1.201 kez paylaşıldı.

TV programları arasında, aktif sosyal medya kullanımı ile ilgi çeken “Kraliyet Ailesi” serisinden “Disko Kralı”, TV8’de 24 Mart akşamı yayınladığı “#80lerDiskosu” ile twitter’da yüksek yansıma sağlayan programlardan bir diğeri oldu. “Disko Kralı”nın “#80lerDiskosu” hashtag’i 1400’ü aşkın iletiye konu edildi.

medya takip merkezi

Hakkında Yılmaz Atasoy

Uzun zamandır sosyal medya haberlerini takip ediyorum. Sosyal medya danışmanlığı veriyor ve aynı zamanda makaleler yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir