https://juragankomik.com

Fenerbahçe-Galatasaray… Derbiyi kim kazanacak?

Milyonların beklediği derbiye artık saatler kaldı. bir yanda Fatih Terim ile ligde fırtına gibi esen Galatasaray, öteki tarafta 10 senedir kendi evinde oynadığı Galatasaray maçlarını kaybetmemiş ve hırsla dolu Fenerbahçe… peki derbiyi kim kazanacak?

Süper lig, bu sene sansasyonlarla dolu olduğundan futbol biraz arka plana itildi. Genelde şike iddiası konuşuldu aylardır. Buna rağmen, futbol derbi maçlarda şike iddiasını bir kenara itiyor ve adından bolca söz ettiriyor.

gelelim derbiye. Öncelikle takımların genel bir analizini yapalım:

Fenerbahçe:

Fenerbahçe bu sezon evinde oynadığı 14 karşılaşmada 2 beraberlik 12 galibiyet aldı ve hiç yenilmedi. bu maçlarda 34 gol atıp 10 gol yedi. yani Fenerbahçe’yi evinde yıkmak çok zor. Buna rağman rakip Galatasaray’ın deplasmanlardaki üstünlüğü Fenerbahçe’yi zorlayacaktır. Galatasaray deplasmandaki 15 maçın 9’unu kazanmış, 4’ünde berabere kalmış, 2 mağlubiyet almış. 25 gol atarken kalesinde sadece 8 gol görmüş.

Bu sezon fenerbahçe’de ciddi bir gol yeme hastalığı var. Fenerbahçe defansı bu sezon 31 gole engel olamamış. bir önceki sezon 34 maçta kalesinde 34 gol gören Fenerbahçe daha sezonun bitmesine 4 hafta kala 31 gol yemiş durumda. Fenerbahçe’nin maçlarını takip ediyorum. gördüğüm şu ki, düzgün atak yapan takımlar fenerbahçe defansını çok zorluyor. Fenerbahçe’nin kaybettiği maçlara bakarsanız görürsünüz. Ciddi bir defans zaafiyeti var. Ama Fenerbahçe’nin ofansif gücü defans zaafiyetini çok iyi kapatıyor. nasıl? gol atarak. Fenerbahçe ortasahası ve forvetleri bu sezon gol yollarında çok etkililer. Özellikle Alex ve Stoch rakibin korkulu rüyası. Alex’in akıllı oyunu, Stoch’un sert ve isabetli şutları Fenerbahçe’ye çok maç kazandırdı bu sezon. bu bakımdan Fenerbahçe’nin en büyük silahının Alex ve Stoch olacağı aşikar. Galatasaray bu iki futbolcuyu durduramazsa ilk yarıda birden çok gol yiyebilir. bu da bir kadıköy zaferi daha anlamına gelecektir. Fenerbahçe’de her ne kadar ofansif kuvvetler daha çok ön plana çıksa da Fenerbahçe’nin derbi galibiyetinde önemli bir etken daha olacaktır: Defans. Galatasaray’ın etkili ataklarını Fenerbahçe defansı engelleyebilirse galibiyetteki mimarlardan biri olacaklardır.

Galatasaray:

Galatasaray bu sezonki başarısını tabii ki defansına borçlu. geçen sezon 34 maçta 46 gol yiyen Galatasaray bu sezon sadece 21 gol yedi. Deplasman krallığı da Galatasaray’a liderliği getirdi haliyle. deplasmanlarda sadece 8 gol yiyen Galatasaray topladığı 31 puanla, rakibi Fenerbahçe’ye 9 puan fark attı. evet, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin kendi evinde topladığı puanlar eşitken deplasmanlardaki fark Galatasaray’a 9 puanlık fark olarak geri döndü.

Galatasaray defansı derbideki kilit taşlardan biri. Fenerbahçe forvetlerini engelleyebilirse, Galatasaray uzun bir aradan sonra Kadıköy’den galip ayrılabilir. Gole izin vermeyen Galatasaray defansı hücum oyuncularına da şevk veriyor. Galatasaray bu sezon 60 gol atarak en çok gol atan takım konumuna yükseldi. Tabii ki bunda beklerin ve ortasahanın forvete yardım etmesini de gözardı edemeyiz. Hatırlayın ilk maçı, Eboue sağ kanattan çıkıp golünü atmıştı ki Eboue defans oyuncusu. Galatasaray’ın derbideki en büyük kozu şüphesiz Selçuk İnan olacaktır. Melo ve Elmander’in de Galatasaray adına yıldızlaşabileceğinden bahseebiliriz. Ama Galatasaray’ı bu maçta hırslandıracak olan tek kişi Muslera’dan başkası değildir. Kuvvetli Fenerbahçe ataklarını engellediği müddetçe Muslera takımına hırs kazandıracaktır.

Gelelim genel değerlendirmeye: Bu maçın favorisi yok. Neden? Fenerbahçe evinde oynuyor, Galatasaray 9 puanlık farkla geliyor. kuvvetler eşit, koşullar Fenerbahçe lehine de olsa Galatasaray’ın psikolojik bir üstünlüğü var, Fatih Terim faktörünü unutmamak gerek ama aynı zamanda 52 bin kişinin baskısını da gözardı etmemek gerek… Bu bağlamda ele aldığımızda maç berabere bitmeyecek, bazılarının hayal ettiği farklar belki olmayacak ama iki takımdan biri muhakkak kazanacak. Kazanan kim olursa olsun asıl kazanan Türk futbolu olacaktır.

Maçın kilit adamları: Fenerbahçe adına Volkan, Alex ve Stoch; Galatasaray adına Muslera, Selçuk, Melo ve Elmander…

Güzel bir maç olması dileğiyle…
Sahi sizce kim kazanacak?
Skor Tahminlerinizi yazar mısınız?

Hakkında SMH MAKALE

One comment

  1. ben trabzonsporlu biri olarak şimdiden şuraya yazayım galatasaray hep bizi mahçup etti, yine farklı olmayacak, artık güvenmiyorum galatasaray’a ha gönlüm kazanmasından yana ama zor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir