https://juragankomik.com
Cumartesi , 20 Nisan 2024

Google Analytics Çalışma Mantığı

Dijital mecraları, geleneksel mecralardan ayıran en önemli özellik; dijital mecraların objektif ve güvenilir hatta çoğu zaman eşzamanlı ölçümleme yapmaya olanak tanımasıdır.

Peki, bu olanaklar ne işe yarar? Gerek online mecralarda ürün satmak, gerekse kendi markanızı, görüşlerinizi sergilediğiniz web sitenizi, blogunuzu optimize ederek, hedef kitlenize daha iyi bir hizmet/içerik sunmak için, dijital mecralarda gerçekleştirilen her türlü müşteri hareketlerini ölçümlemek çok önemlidir. Daha da önemlisi dijital mecraları yöneten yöneticilerin, ölçümleme ile sınırlı kalmayıp, bu ölçümlemeler sonucu elde ettiği veriler daha etkin bir reklam tanıtım yapması, dijital mecralardaki aksaklıkların giderilmesidir.

İşte size dijital mecranızdaki müşteri hareketlerini takip etmenize yarayacak ücretsiz bir servis; Google Analytics!

Google Analytics, internet, mobil uygulamalar, kiosklar hatta akıllı buz dolapları gibi  dijital mecrada gerçekleşen çeşitli kullanıcı hareketleri ile ilgili veriler elde edip, ölçümleme yapmanıza  yardımcı ücretsiz bir Google Ölçümleme servisidir. Google Analytics bugün dünyada en çok tercih edilen ücretsiz web sitesi/mobil uygulama ölçümleme servisi olarak milyonlarca internet kullanıcısı tarafından kullanılmaktadır. Her geçen gün gelişen ve Google ürünleri arasında ar-ge için en çok bütçe harcanan ürünlerden olan Google Analytics dijital pazarlamacılar, web site sahipleri, dijital iş  geliştirme yöneticileri, bloggerlar ve dijital ajanslar, yani bir web sitesi kurarak dijital dünyada var olan herkes  tarafından  sıkça kullanılmaktadır.

Google Analytics ile  web sitemiz üzerinden elde edebileceğimiz veriler nelerdir? En başta gelenleri saymak gerekirse, online mecramızı ziyaret eden müşterilere ilişkin aşağıdaki veriler kolaylıkla elde edilebilir;

Ziyaretçi sayısı, sayfa gösterimleri, ortalama sayfa görüntüleme sayısı, sitede geçirilen süre, yeni ziyaretçilerin sayısı ,sitenizden hemen çıkma oranları, ziyaretçilerin sitenize hangi kanallardan geldiği (adwords, seo, sosyal medya, mailing), siteniz üzerinden gerçekleştirilen dönüşümler (satış, form doldurma vb)…

Peki Google Analytics’in çalışma mantığı nedir ve Google Analytics nasıl çalışıyor?

Google Analytics’i kullanamaya başlamadan önce çalışma mantığını anlamak çok önemlidir. Bu sayede veri toplarken yapılacak hataları en aza indirebilir, daha anlamlı veri kümeleri elde ederek web sayfamızı optimize edebiliriz. Temelde Google Analytics’in çalışma mantığı 4 temel kavram üzerine kuruludur;

  • Toplama (Collection)
  • Yapılandırma (Configuration)
  • İşleme (Processing)
  • Raporlama (Reporting)

Toplama: Google Analytics’in web sayfanızdan/mobil uygulamanızdan veri toplayabilmesi için öncelikle Google Analytics ile mobil uygulamanızı veya web sayfanızı ilişkilendirmeniz gerekmektedir. Bu ilişkilendirme  web sayfalarında “İzleme Kodu” mobil uygulamalarda ise “SDK (software development kit)” sayesinde olur. Web sayfanız açısından konuyu ele alırsak; Google Analytics hesabınızı oluşturduktan sonra, bir izleme kodu (trancking code ) verir.

Bu izleme kodunu web sayfanızdaki tüm sayfalara koymanızın akabindeki 24 saat içinde Google Analytics siteniz üzerinden gelen kullanıcılara ilişkin verileri toplamaya başlar. İzleme kodu bir Java Script Kodu’dur ve internet kullanıcılarının kullandığı web tarayıcılarından elde etttiği bilgileri paket halinde Google Analytics sunucularına gönderir, bu sayede siz de verileri elde etmiş olursunuz. Kullanıcılar sitenizi her ziyaret ettiğinde bu işlem tekrarlanır.

Yapılandırma: Google Analytics izleme kodunu sitenizde ilgili yere yerleştirdikten sonra , elde edeceğiniz verilerle ilgili çeşitli ayarlamalar yapabilirsiniz. Dilerseniz web sayfanıza gelecek müşterilerden bazılarına filtreler koyar ve bu müşterilerden gelecek verileri hariç tutabilirsiniz. Örneğin; ofis çalışanlarınızı web sayfanıza gerçekleştirdiği ziyaretleri hariç tutan verilere sahip raporları elde edebilirsiniz ya da sadece sosyal medya hesaplarınızdan sitenize gelen müşterilere ait verilere ait bir raporlama yapabilirsiniz.

İşleme: Bu aşamada yapılandırma ayarlarınızdaki tercihlerinize bağlı olarak toplanan veriler, işlenir ve Google Analytics hesabınıza gönderilir.

Raporlama: İşleme aşamasından sonra toplanan veriler, çeşitli segmentlerde/boyutlarda size sunulur Google Analytics hesabında sunulur. Bu segmentlerin başlıcaları “Kitle, Edinme, Dönüşüm” olarak dörde ayrılır. Farklı boyut ve metriklerde zengin veriler elde edebilirsiniz.

google-analiz-grafik

Google Analytics kullanmaya başlamadan önce bu kavramları iyi öğrenip, bir Google Analytics Ölçümeleme planı yapmanız önemlidir. Ölçümleme planı nasıl yapılır öğrenmek Turkcell Blog’daki ilgili makalemi okuyabilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle.

Hakkında Burkay Gökhan Yapağcıoğlu

İstanbul Üniversitesi İkitsat Fakültesi  mezunu. 2012 yılında dünyanın en büyük alan adı ve hosting firmalarından olan Directi bünyesindeki ResellerClub Hindistan'da pazarlama ve iş geliştirme uzmanı olarak çalıştı. Kariyerini daha çok pazarlama, dijital reklamcılık, satış  üzerine kurmaktadır. Google Adwords başta olmak üzere dijital pazarlama mecralarında uzmanlığı bulunuyor ve şu anda Çizgi telekomünikasyon bünyesindeki Natro Web Hosting firmasının pazarlamadan sorumlu yöneticisi olarak kariyerine devam etmektedir ayrıca çeşitli  Usmed, İşkur gibi akademilerde dijital pazarlama ve sosyal medya  dersleri de vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir