
Uluslararası basının ağır baskısına maruz kalan Foxconn fabrikaları, bu ayın başında bağımsız kuruluşlarca denetime tabi tutuldu. Denetimden önce, yeni işe başlayan bir işçinin aylık maaşı sadece 214 dolardı. Bu rakam, bugün 290 dolara çıkmış durumda.
290 doların gelir vergisine verilen kısmı dışında, en önemli miktarı fabrikalarda işçilere verilen oda ve yemek ücretine gidiyor. Bu miktar yaklaşık 72 dolar. İşçiler, ellerinde kalan 200 dolar civarındaki paranın büyük kısmını, çoğu kırsal alanda yaşayan ailelerine gönderiyor.
iPHONE ALMAK İSTERLERSE…
Foxconn fabrikalarında çalışan bir işçinin bir iPhone alması, ailesine maaşından hiçbir katkıda bulunmadan altı ay boyunca para biriktirmesini gerektiriyor. Ancak bu sefer telefon faturası için ödeyecek para kalmıyor.
Ancak tek sorun bu değil. Bir Foxconn işçisinin iPhone almak için tasarrufa gitmesi, dünyanın en zengin şehirlerinde çalışan işçilerin en ufak temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaması demek. Tayvan merkezli Foxconn’un en büyük tesislerinden biri, Hong Kong’dan bir nehirle ayrılan Şenzen’de bulunuyor. Dünyanın en pahalı kentlerinden biri olan Şenzen’de, cebinde iPhone faturası bulunan bir işçinin büfeden selpak alabilmesi bile çok zor. Öyle ki, Foxconn çalışanları hapsoldukları fabrikalardan dışarı çıkamıyor, tüm ihtiyaçlarını burada karşılamak zorunda kalıyor.
Tüm bu faktörlere rağmen, Foxconn’un çok düşük ücret karşılığında uzun saatler çalışmayı zorunlu kılan işine başvurular sona ermiyor, her iş ilanına binler başvuruyor. Foxconn fabrikaları, Çin’in çok zengin olan doğu yakasıyla, fakir iç kesimlerinde yaşayan insanlar arasındaki farklı gözler önüne sermeye devam ediyor.