Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı, 23 Mayıs’ta Türkiye’de aynı noktada yapılan en uzun süreli (102 yıl) ölçümlerle derlediği meteorolojik veriyi, dijital dünyanın görsel diliyle buluşturacağı heyecan verici bir etkinlik düzenliyor. Akademi, sanat ve teknoloji camialarını bir araya getirecek olan etkinlik, aynı zamanda meteoroloji alanındaki ilk veri görselleştirme çalışması olma özelliği taşıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’nın düzenleyeceği etkinlikte, günümüzün önemli bilgi iletişimi yollarından biri olan “veri görselleştirme” (data visualization) deneyiminin yanı sıra, en az kendisi kadar etkileyici yan öğeleri de katılımcılarla buluşacak.
Veri Görselleştirme Nedir?
Temel olarak veri görselleştirme; ele alınan bilgiye, temel özellik ve değişkenlerini içerebilen bir görsel nitelik kazandırma işidir. Amacı, bilgiyi görsel araçlar kullanarak etkin, açık ve net şekilde paylaşmaktır. Sayfalarca yazının anlatamadığı bir konuyu; kilit öğeleri ile birlikte akılda kalıcı bir görsel deneyime aktarma sürecidir. Bilgiyi kavramada ve yorumlamada devrim niteliğinde bir değişimdir. Veri görselleştirme 2000’lerde kazandığı önemle başlı başına bir araştırma alanı haline gelmiştir.
Veri görselleştirme uygulamaları; oy dağılımlarından evrenin oluşumuna kadar akla gelen her türlü alan ve konuda gerçekleştirilebilir. Aşağıdaki veri görselleştirme çalışması örneği, deniz seviyelerinin yükselmesi durumunda bazı dünya kentlerinin ne kadar süresinin kalacağını gösteriyor:
Sanat Disiplinlerinden 3 Boyutlu Yazıcı Teknolojisine Veri Görselleştirme
23 Mayıs’ta Kandilli Rasathanesi’nde gerçekleşecek etkinlik, veri görselleştirme uygulamalarının sağladığı açılımları da ortaya koyacak şekilde, çağdaş sanat çalışmaları ve teknolojik gelişmeleri de bir araya getirecek. Katılımcılar, bir yandan 102 yıllık meteorolojik verinin yazı diline aktarımını deneyimlerken, bir yandan da bilimin eriştiği önemli noktalardan biri olan 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle veri görselleştirme sürecinin buluşmasına şahitlik edecek.
Etkinlikte, web sitesinde paylaşılmış olan örnek veriyi kullanarak çalışma yapmış katılımcılar, 102 yıllık verinin tamamına erişme ve üzerinde görselleştirme çalışması yapma olanağı bulacak.
Tarih-Saat: 23 Mayıs 2014, 10:00 – 17:00
Adres: Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Kuleli Mah. Çengelköy/ Üsküdar