https://juragankomik.com
Perşembe , 28 Mart 2024

Prof.Dr. Kemal Sayar Uyardı: Sosyal medya narsist yapıyor!

Sosyal medya narsist yapıyor

Psikiyatr Kemal Sayar sosyal medyanın insanların narsist ihtiyaçlarını gideren bir mecra haline geldiğini söyledi

Psikiyatr Prof. Dr. Kemal Sayar, daha çok eğlence amaçlı kullanılan Sosyal Medya’nın bağımlılık yaptığını kaydetti. Prof. Dr. Sayar, “Twitter’da ve Facebook’ta ne kadar twit ve fotoğraf o kadar yalnızlık. Bu alanlar insanların narsist ihtiyaçlarını gideren bir mecra haline geldi” dedi.

Türkiye’de internetin bilinçsiz kullanımıyla ortaya çıkan teknoloji bağımlılığına bir yenisi daha eklendi. Psikiyatri kliniklerine artık internet bağımlıların yanı sıra “sosyal medya bağımlıları” da başvurmaya başladı. Ünlü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Sayar, internette olduğu gibi sosyal meydanın da sadece eğlence amaçlı kullanılmaya başlandığını söyledi. Facebook ve Twittergibi sosyal paylaşım sitelerinin çoğunlukla insanların narsist ihtiyaçlarını gidermek, övülmek, takdir edilmek için tercih ettiğini ifade eden Sayar, “Sosyal medyada kurulan ilişkiler derinleşmiyor. Çok twit atmak ya da fotoğraf paylaşmak görünme isteğimizin çok olduğu anlamına geliyor. Yani insanlar kendini göstermek ve bir şekilde var olduğunu hissettirmek arzusu var” dedi.

TWEETLE TATMİN OLUYORUZ

Sayar, bundan dolayı toplumun ciddi anlamda bir varoluş krizi yaşadığına dikkat çekerek “Günümüz insanının aidiyet duygusu-hissi kayboldu. Kendimizi bir millete cemaate, topluluğa ait olmakla tanımlayamıyoruz. Herkes bireyci ve yanlış hayatlar yaşıyor. Bu yalnız hayatlar içinde herkes tutunacak bir dal arıyor. Böylesi sanal topluluklar oluşturarak ve o topluluğun bizi takip etmesini sağlayarak bir şekilde rahatlıyoruz. O topluluğun bizi gördüğünü ve bizim de bu şekilde var olduğumuzu öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

“Twitter’da çok twit atmak ya da Facebook’ta fotoğraf, video vb şeyler paylaşmak isteyen insan yalnızdır. Yani ne kadar çok twit o kadar çok yalnızlık” diyen Sayar, görülme, duyulma ve hissedilme arzusu taşıyan insanların bu şekilde tatmin olmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

DEPRESYONA SÜRÜKLÜYOR

Sayar sözlerine şöyle devam etti: “Sosyal medya bağımlısı kişi sürekli orada olma arzusunda. Bağlantıdan hiç kopmak istemez. Pek çok kişi sadece sosyal medyadaki ilişkileriyle var oluyor. Bağlantıyı kaybettiği anda da sıkıntıya girer, huzursuz ve mutsuz olur. Bu da depresif bir durum anlamına geliyor. Kişi büyük bir yoksunluk içinde oluyor. Yani kişi sosyal medyadan ne kadar uzak kalırsa o kadar depresyona sürüklenir. Bu internet bağımlılığın yeni ve son türüdür. Daha üzücü olan tarafı da bu bağımlılık türünün günden güne artması.”

ÇOCUKLARA DİKKAT!

Sosyal paylaşım sitelerinin kişiyi kendine sevdalanan, çok beğenen ve ön planda tutan anlamına gelen narsist hale getirdiğine dikkat çekti. Sayar, “Eğer başka insanların ruh halini anlamıyorsanız ve sadece kendiniz için yaşıyorsanız bilin ki siz narsistsiniz. Facebook gibi ortamlar insanların kendini çok fazla ön plana çıkardıkları yerler haline geldi. Bir fotoğrafla bir duruş veya bir sözle insanlar övülmek istiyor. Bu da narsist ihtiyaçları besliyor” diye konuştu. Bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini savunan Sayar, aileleri uyardı: “Çocuklarımızı bundan uzak tutmak zorundayız. Onları sanal ortamda değil gerçek ortamda büyütmemiz lazım. Aksi halde her biri birer narsist olarak büyür” dedi.

Kaynak: Bugün

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

2 comments

  1. Gazeteye demeç verdiginiz zaman bunun eğilip bukulebilecegini biliyorsunuz. Bu korkutucu dil bana ait değil, haberi yazanların dili. meraklısı Kadir has üniversitesinde yaptıgım konuşmayı Youtube’da bulursa ne demek istediğim anlaşılır. Selamlar

  2. Bir kere “sosyal medya narsist yapar” demek için çok erken. Helek ki Facebook, Twitter gibi uygulamalar birkaç yıldır yaşamımızda ve “narsist” olmak bir kişilik değişimini ifade ediyor ki birkaç yıl gibi kısa bir sürede böyle bir şey olamaz.

    Öte yandan Facebook ve Twitter’da en çok paylaşım yapan insanlar yalnızlar değil, yine gerçekten en sosyal olanlardır. Tam tersi yalnız, az arkadaşı olan kişilerin interaktif paylaşım içerisine girmesi zordur. Sosyal medyanın bu kadar sevilmesinin sebebi “aidiyet duygusu” sağlamasıdır. Tüketim toplumunda başka türlü aidiyet grubu bulmak çok zor.

    Dolayısıyla bence doktorun bazı ifadeleri yanlış ve çelişkili.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir