https://juragankomik.com
Perşembe , 28 Mart 2024

Sahte Bankacılık E-postalarına Dikkat

Çevrimiçi yapılan işlemler (e-bankacılık, e-ödeme sistemleri ve çevrimiçi mağazalar), birçok kullanıcı için artık modern hayatın ayrılmaz bir parçası. B2B International anketi, katılımcıların %95’inin çevrimiçi alışveriş yaptığını, %91’inin çevrimiçi bankacılık hizmetlerini ve %74’ünün e-ödeme sistemlerini kullandığını gösteriyor. Bu eğilim tabii ki dolandırıcıların dikkatinden kaçmıyor.

Kimlik avı; kredi kartı numaraları, çevrimiçi bankacılık hesaplarına oturum açma ve parola bilgileri, vb. gibi önemli gizli finansal verileri hedef alan çok sayıdaki zararlı saldırılardan yalnızca bir tanesi. Ankete göre, kullanıcıların %30’u sözde bir bankadan gelen ve sonradan sahte oldukları ortaya çıkan e-postalar aldığını belirtirken, %22’si de sözde çevrimiçi bir mağaza adına gönderilen şüpheli iletiler aldığını bildirdi. Her onuncu kullanıcı (ankete katılanların %10’u), en az bir kez kredi kartı bilgilerini girmelerini isteyen şüpheli bir siteye otomatik olarak yönlendirildiğini iletti. Katılımcıların yaklaşık %6’sı, finansal bilgilerini bazı şüpheli sitelere girmiş olduklarını belirtti. Tüm bunlar, kimlik avcılığı yapan siber suçluların faaliyetlerine örnek olarak verildi.

Deneyimli ve dikkatli kullanıcıların kimlik avı girişimlerini ayırt edebilme ihtimalleri olsa da bu saldırılar, genellikle başarıyla sonuçlanıyor. Katılımcıların yaklaşık %4’ü paralarını siber suçlulara kaptırdıklarını bildirmiş durumda. İstatistiksel olarak %4 nispeten küçük bir rakam gibi görünse de her yıl çok sayıda kullanıcının saldırıya uğradığı düşünüldüğünde küçük bir başarı oranının dahi büyük paralara karşılık geldiği ortaya çıkıyor.

Gerçek dünyada olduğu gibi sanal dünyada karşımıza çıkan dolandırıcılık saldırıları da yalnızca özel koruma ile mücadele edilebilecek ciddi tehlikeler barındırıyor.

 

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

One comment

  1. fotoğrafçılık kursu

    bilgilendirici bir yazı olmuş sağolun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir