https://juragankomik.com
Perşembe , 28 Mart 2024

Sosyal ağlar okuma ve yazma alışkanlığımızı nasıl etkiliyor?

Sosyal ağlar üzerinde artık hesaplarımızın var olmaması için ya gerçekten dünya yolculuğundan emekli albay rütbesine ulaşmış olmamız, ya da internet ile hiçbir bağımızın olmaması gerekiyor. Eğer internet ile bir bağımız varsa da mutlaka sosyal ağlar üzerinde birer hesap ediniyoruz. Bugüne kadar genellikle sosyal medyanın kişileri üzerindeki etkilerine dair birçok yazı okuduk. Peki, ya hiç sosyal ağların okuma ve yazma alışkanlığımız üzerindeki etkilerini düşünmüş müydünüz? Eğer cevabınız hayır ise bayağı yoğun bir işte çalışıyorsunuz demektir. Hadi o zaman başlıklar ile günümüz sosyal ağlarının bizi nasıl etkilediğinin örneklerine bir bakış atalım.

Yeni bir dil öğreniyoruz

Sosyal ağlar üzerinde var olmak ve onları kullanmak muhtemelen bize Çince, Arapça veya yeni biriyle tanıştığımızda flört bağı kurmamıza yardımcı olacak olan Fransızca şiirler konusunda yardımcı olmuyor. Fakat yardımcı olduğu kesin bir dil var, o da internet dili. Her ne kadar farkında olmasak da; xD, LOL, +1, muck, muah ve benzeri birçok terimin içerisinde olduğumuz yeni bir dili öğreniyoruz, hatta bunu sıkça da kullanıyoruz, kullanıyorsun.

Tribünlere oynayabiliyoruz

Düşündüğünüzün aksine, artık tribünlere oynayabilme şansına sahibiz. Aynı şekilde tribünlere oynandığı hissine kapılabilme ihtimalimiz de son derece olağan. Eskiden internet ile haberleşmelerimizde MSN’in bizim için sunduğu bin bir türlü nimetten sadece bir kişi ile konuşurken faydalanabiliyorduk. Şimdi ise yazdığımız her şey arkadaş listemiz ve hatta arkadaşlarımızın arkadaşları arasında görülüyor. Bu durumda da yazdıklarımız ve okuduklarımız çok daha genel şeyler olabiliyor.

Bu fotoğrafını çok beyendim

Sosyal ağlarda zamanla muhakkak kullanmamız gereken yazı dili gramer kurallarından daha uzağa gidiyoruz. Günlük hayatta kullandığımız konuşma dili sözcüklerini zamanla   aynı şekilde, yazı dilinin hakim olduğu internet ortamına da aktarıyoruz. Durum böyle olunca da haliyle kaçınılmaz bir şekilde beğenmek bir anda beyenmek oluveriyor.

Kitap yok mu, öyle ohumalık?

Telefonlarımız ve tabletlerimiz aracılığı ile sosyal ağlara sürekli giriş yapabiliyoruz. Hadi bir test yapalım ve ilk giriş yaptığınızda gözümüzün en çok Merve’nin veya Atakan’ın hangi paylaşımlarına takıldığına bakalım. Yazılardan çok görsel detaylara takıldığına eminim. Maalesef sosyal ağlar kendimizi çok daha kısa cümleler kaliteli görseller ile öne sürmemize neden oluyor. Aksi durumda ise çok az daha Like veya RT alıyoruz. Durum böyle olunca paragraf sorularında zorlanıyor ve hatta benim yazdığım yazıları okurken zorlanıyorsunuz. (Genellikle uzun cümleler kuruyorum, farkındayım.)

Özet geç

Maalesef sosyal ağlarda geçirdiğimiz süre bizi çok daha özete yatkın bireyler haline getiriyor. En azından özete meyilli hale getirdiği konusunda en azından hem fikirizdir diye düşünüyorum. Peki, siz bunlardan hangilerinden etkileniyorsunuz? Ya da hangilerinden etkilenmediğinizi savunuyorsunuz?

Hakkında Fikri Sabit

One comment

  1. Sosyal medya bilincli kullanildiginda gercekten cok iyi isler cikarabiliyor ama yazidada oldugu gibi yazma aliskanligimiz halk arasina dondu bununla ilgili simdi bi anket yapilsa yazilisini bilmedigimiz kelime orani gercekten icler acisi durumdadir kanaatimce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir