Perşembe , 30 Mart 2023

Sosyal medya bağımlısı nasıl tedavi edilir?

Psikiyatrist Prof. Dr Özkan Pektaş ve Uzman Klinik Psikolog Esra Dalmaz,  hayatımızı esir alan  sonzamanların popüler aplikasyonları ile ilgili sorularımızı yanıtladı…

Foursquare isimli  internet  uygulamasında sürekli yer bildirimi yaparak bulunduğu yeri işaretlemek, evlere ‘…’nın malikanesi’, ‘…’s residence’ gibi isimler takmak neyin göstergesi?

Bu durum; toplumsal bir hareketin kişisel  parçası. Herkes gittiği yer ile ilgili olumlu ya da olumsuz eleştirisini belirtir ve toplum bundan faydalanır. Çünkü Foursquare‘dan yorumlara,  fotoğraflara bakarak mekan tercihi yapmak güzel bir şey. Evlerimiz bizim kalelerimizdir. ‘Evim güzel evim’ anlayışından yola çıkarak hepimiz esprili bir dille kendi evimizi malikane, yalı veya rezidans olarak gördüğümüzü çevremizdekilere belirtmek isteyebiliriz. Bu şekilde evleri işaretlemek bu yüzdendir diye düşünüyorum.

SORUMLULUKLARINI AKSATMAMALI

İnternette insanlar sürekli sofralarının ve yediklerinin de  fotoğraflarını  paylaşıyorlar. Sürekli olarak bunları  paylaşmaları normal bir durum mu?

Bu  tarz  uygulamalar bir akım ve moda olarak önümüze geliyor. Yediğin yemeği  paylaşmak eskiden ayıp ya da görgüsüzlük sayılabilirken, şu anda bir akım öncülüğünde estetik bir hal almaya başladı. Eğer bu durum kişinin arkadaş, aile ve iş ilişkilerini ve sorumluluklarını aksatacak düzeye geldiyse, o zaman normal olmayan bir duruma gelmiş demektir.

ÖZENTİLİK OLABİLİR

Kişilerin o mekanlarda olmadıkları halde sahte yer bildirimi yapmaları, bir bakıma yalan söylemeleri hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Kimi bunu ‘heves’ olarak adlandırırken kimi ‘özentilik’ olarak adlandırabilir. Gerçek ise kişinin kendini üst katmanda görmek istemesidir. Foursquare sayesinde en ünlü mekanlarda, sanki oradaymış gibi sahteyer bildirimi yapabiliriz. Özellikle başkaları için yaşayan insanlar ve mutsuz olanlar; çevresindekilerin onu dışlayacağını düşünmek yerine ona gıpta ettiklerini düşünmeyi tercih eder. Asıl neden; kişinin sosyal çevresi içinde daha kabul edilebilir, daha saygın görünmek adına sahte yer bildirimi yapmasıdır. Bunun da daha lüks bir yaşam yaşadığını göstermek adına söylediği ufak tefek yalanlardan, böbürlenmelerden ve övünmelerden pek bir farkı yoktur.

KADINLAR DA BAĞIMLI OLDU

Uygulamalar ile kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok meşgul?

İnternet ve bilgisayar bağımlılığında erkekler bir tık öndeyken, sosyal medya  uygulamaları erkekler kadar kadınları da meşgul ediyor.

Bir insan  hayatını neden bu kadar göz önünde yaşamak ister, bu neyin belirtisidir?

Bazısı yaşayamadığı  hayatı öyle yaşıyor gibi göstererek, bazısı ise gerçekten yaşadığı  hayatını herkesin görmesini sağlayarak bir tatmin duygusu yaşar. Yani insanlar eksik hissettikleri yönlerini tatmin etme ihtiyacı doğrultusunda sosyal medyayı kullanıyorlar.

Gittiğimiz mekanlarda video  paylaşmaktan ‘anı yaşamayı’ unuttuk. Bunun önüne nasıl geçebiliriz?

‘Bütün  sosyal ağlarıfotoğraf çekimini içeren telefonumuz aslında neyin yerine geçiyor? Benim o resmi koymamın anlamı ne?’ Öncelikle bunu bilmeliyiz. Bu  iletişim araçları hangi eksiğimizi dolduruyorsa, o alanlarda sanal olmayan yoldan bu eksikleri doldurmaya çalışmalıyız.

SOSYAL MEDYA ORUCU TUTULMALI

Sosyal medya bağımlısı bu kişiler nasıl tedavi edilebilirler?

Bir kişiye sosyal medya bağımlısı olduğunu anlatmak ve kişinin bunu kabul etmesi çok zordur. Sosyal medya bağımlılığı aynı zamanda sosyal izolasyona neden olur. Aile içi  iletişimin azalması, kişinin sorumluluklarını yerine getirememesi, iş yeri ve okul performansının düşmesi, uyku bozukluğu, sosyal medyaya girilmeyen bir  hayatın çok sıkıcı ve boş gelmesiyle kendini gösteren bir bağımlılıktır. Tedavisi internet bağımlılığı süreci gibi işler. Hastanın günlük  internet kullanım saatlerini değiştirmek, telefonda interneti kapatmasını hatırlatmak, haftalık sosyal medya kullanımı çizelgeleri yapıp bunları kaydetmek, internet ve sosyal medya orucuna girmek, küçük hafıza kartlarına sosyal medyanın zararlarını ve faydalarını yazmak, destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemler uygulanır.

sabah

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir