https://juragankomik.com
Cumartesi , 30 Mart 2024

Sosyal Medya Hayatı Şeffaflaştırıyor

Dünyanın en büyük ikinci global reklam ajansı ağı olan BBDO Worldwide, BBDO Dünya Konferansı’nı, 17-20 Mayıs arasında İstanbul’da gerçekleştirdi. Konferansa, BBDO’nun 79 ülkeden ve grup şirketi Proximity Worldwide’ın 62 ülke ofisinden temsilcilerin yanı sıra Omnicom Grup’un yöneticileri de katıldı. Toplantıya katılanlar arasında 10 Mayıs’ta Proximity’nin dünya başkanlığı görevine atanan Chris Thomas da bulunuyordu. Aynı zamanda BBDO Asya CEO’luğunu da sürdürecek olan Thomas yeni görevi, BBDO Worldwide CEO’luğunu da yürüten Andrew Robertson’dan devraldı. Thomas, sosyal medya ve reklamcılığa etkileri hakkında sorularımızı cevapladı.

Sosyal medya neden moda?

Sosyal medya dünyamızı değiştiriyor. Bilginin oluşturulması ve tüketilmesi süreçlerini demokratikleştiriyor. İnternete erişimi olan herkese yayımcı gücü veriyor. Sosyal medya, Groupon ve E Bay örneklerinde olduğu gibi satın alma şeklimizi değiştiriyor. Markaları nasıl değerlendirdiğimizi yeniden şekillendiriyor; örneğin, eskiden eşe dosta danışırken şimdi internette fiyat karşılaştırması yapıyoruz. Arkadaşlarımızla, ailemizle, çevremizle iletişim kurma yöntemimizi değiştiriyor. “Moda” kelimesi sanki gelip geçici bir fenomenmiş algısı yaratıyor. Sosyal medya kalıcı ve hayatımızda neden olduğu değişiklikler yeni başlıyor.
Geçen günlerde Kütahya’da bir deprem yaşadık. İlk aldığımız bilgiler Twitter ve benzeri araçlardandı. Ancak sosyal medyada dolaşan bilginin üçte ikisi çöptü.

Bu olay özelinde sosyal ve geleneksel medya ile gazetecilik hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Twitter mükemmel bir alarm sistemi. Kullanıcılar, süratle takipçilerine bilgi verebiliyorlar. Fakat bilinen gazetecilik anlamında bir haber kaynağı değil. Bir redaksiyon mekanizması yok ve herkes ne isterse onu yazmakta serbest. Kaldı ki, geleneksel medyada da herhangi bir konuda yazılmış bütün haberleri toplayıp okuma imkânı olsa, yine üçte ikisinin çöp çıkacağını düşünüyorum. Fakat deprem gibi büyük olaylarda insanların çoğunun BBC veya CNN gibi ana mecralara bağlantı verdiklerini ya da retweet’lediklerini görüyoruz.
Buradaki ana fikir, koca bilgi okyanusu içinde insanların güvenilir siteler ve kaynaklardan ilgi alanlarına göre bilgi toplamalarıdır. Farklı yollardan eriştiğimiz, geleneksel haber kaynağı olan bu siteler aslında birer sosyal “marka”dırlar. Örnek olarak, Çin’de 100 milyondan fazla takipçisi olan Han Han gibi etkili blog yazarları veya Starbucks gibi çok büyük online topluluklara sahip markalar gösterilebilir. Bu tür sosyal mecralar, güven, takipçilerinin ilgi alanına yakınlık ve sağladıkları katma değer sayesinde oluşuyor; aynı markalarda olduğu gibi. Sosyal medya kuruluşları, siyasetçileri şeffaf olmaya zorluyor.

Markalar yerini iyi kavramalı
Her marka, sosyal medya dünyasındaki yerini çok iyi kavramalı. Çok değil, sadece 10 yıl öncesine kadar markalar verdikleri mesajı kontrol edebiliyorlardı. Bugün ise, tüketicilerinin katılabilecekleri, parçası olacakları, paylaşacakları içerikler yaratmak zorundalar. Markalar yaratıcılıklarını kullanarak dijital dünyada kendileri hakkında konuşulmasını sağlayabilirler.

SocialWork deneyimi
BBDO ve Proximity olarak bu alanda SocialWork adını verdiğimiz model sayesinde çok deneyim edindik. Yaklaşımımızı, sosyal ortamların normlarına ve insanların birbirlerinden ve markalardan beklentilerine uygun tarzda şekillendiriyoruz. Proximity İstanbul ekibi de BBDO’daki meslektaşları ile yakın bir çalışma ortamı içerisinde iletişimin erişimi için çalışıyor.

Sosyal medya geçici değil kalıcı
Markalar günümüzde son derece şeffaf ve demokratik bir dünyada yaşadıklarının çok iyi bilincinde olmalılar. Müşteri hizmetlerinde yapılacak en ufak bir hata ya da üründe küçük bir kusur birkaç saat içinde global bir meseleye dönüşebilir. WikiLeaks’in sebep olduğu etkiye, Toyota hakkında konuşulanlara bakmak etkiyi görmek için yeterli.

Kampanya 20 bin kez konuşuldu
Proximity İstan-bul’un tüm sosyal medya yönetimini üstlendiği Biscolata kampanyası, yaptığımız işlere verebileceğimiz en güncel örneklerden biri. Biscolata reklam filminin yayımlanmasından 2 ay sonra bile hâlâ marka hakkında konuşuluyordu. Kampanya, internette 20 bin kez konuşma konusu oldu, Twitter’da 1.5 milyon kişiye ulaştı.

Kaynak: www.radikal.com.tr

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir