https://juragankomik.com
Cumartesi , 20 Nisan 2024

Wikileaks Halktan Destek İstiyor

Wikileaks’in Türkiye’deki anlaşmalı gazetesi Taraf’ın haberine göre Büyük bir mali ambargoyla karşı karşıya olan WikiLeaks ile 445 gündür evhapsindeki Assange destek istiyor.

Wikileaks'in Size İhtiyacı Var

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iç yazışmalarını sızdırdığı günden bu yana WikiLeaks’e maddi olarak nefes aldırılmıyor. Dünyanın en çok tartışma yaşatan, kendi tabiriyle “haber” sitesi, yaşadığı mali ambargo nedeniyle zor günler geçiriyor. İsveç savcılığının açtığı tecavüz soruşturması nedeniyle tam 445 gündür ev hapsinde olan ve Britanya Yüksek Mahkemesi’nin İsveç’e iade istemiyle ilgili son kararı bekleyen WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın da eli kolu bağlı. Assange geçen ekim ayında mali ambargonun gelirlerinin yüzde 95’ini yok ettiğini söylemişti. Master Card ve Visa gibi kredi kartı firmaları ve Paypal gibi internetten ödeme sistemlerinin koyduğu ambargonun hukuksuz olduğunu her fırsatta vurgulayan WikiLeaks bu durumla mücadele etmeye odaklanmak için belge yayınlamayı da durduğunu açıklamıştı. Kuruluş Aralık 2010’dan bu yana süren ambargonun, bağışların neredeyse tamamını (yüzde 95) engellediğini ve bu yüzden “onlarca milyon gelir kaybına” uğradığını savunuyor.

Aşil topuğu online bağış
Bu durum aslında WikiLeaks’in bir nevi Aşil topuğunu da ortaya çıkarıyor denebilir: Zira hükümetler ve şirketlerden para almayı reddeden kuruluş, “sade vatandaşların” internet üzerinden yapacağı bağışlara muhtaç. İngiliz sosyete güzeli ve Pakistan cumhurbaşkanlığı için adı geçen şampiyon kriketçi İmran Khan’ın eski eşi Jemima Khan gibi ‘bonkör’ destekçiler bir yana, yapılan yardımların ortalama tutarının 25 dolar, yani yaklaşık 45 TL olduğu belirtiliyor. Ödemelerin çoğunlukta kredi kartlarıyla yapılması tercih ediliyor… Bu anlamda Master Card ve Visa’nın WikiLeaks için işlem yapmayı reddetmesi bağışların adresini bulmasını bir hayli engelliyor

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir