https://juragankomik.com

Zaytung’un Münir Özkül Terbiyesizliği!

Mizah sitesi Zaytung’un dün sabah saatlerinde espri amaçlı girdiği bir son dakika sitenin başını çok ağrıtacağa benziyor. 2013’te peş peşe gelen ünlü ölümlerine de atfen, hakkında yıllardır “öldü” haberleri yayılan Münir Özkul ile ilgili site, şu espriyi yaptı:

Ve Münir Özkul 2014’ü de gördü…

Sitenin bu esprisinin ardından sosyal medyada tepkiler gecikmedi. Son dakikayı Twitter hesabından da yayınlayan Zaytung sitesine takipçilerinden sert eleştiriler geldi.

Eleştirilere Twitter üzerinden bakmak için tıklayınız.

Sözlük Kullanıcıları da Sessiz Kalmadı!

Öte yandan konuyla ilgili katılımcı sözlüklerden (Ekşi, Ulu, İtü) de yoğun tepki oluştu. Kimi sözlüklerde konu Zaytung ve Münir Özkul başlıkları altında gündeme getirilirken, kimi sözlüklerde ise “Zaytung’un Münir Özkul Terbiyesizliği” şeklinde ayrı başlıklar açıldı. Sözlük kullanıcılarından bazıları yapılanın bir mizah olduğunu savunurken, bazılarıysa yapılanın terbiyesizlik olduğu görüşünü savundu.

Zaytung.com: “Kanserden dahi mizah yaparız, hassasiyetimiz yok!”

Zaytung’un kurucusu Hakan Bilginer ise bu tip tepki alan içerikler için çeşitli röportajlarında, “Toplumsal kırmızı çizgileri pek de umursamıyoruz. Hatta mümkün mertebe zorlamaya çalışıyoruz. Bazıları oldukça sert tepkiler alıyor, tehdit edenler oluyor, mahkemeye veririz diyen oluyor. Aslında bu tepkiler çok hoşumuza gidiyor ve bazılarını bu yüzden tepki alacağını bile bile yayınlıyoruz. Bize göre kanser dahi mizah konusu yapılabilir. Esas durum da bu, o insanı mizah sınırları dışına itmek aslında onu yabancılaştırmak oluyor. Korunmaya muhtaç duruma düşürüyor. Onu mizah sınırları içine soktuğunda normalleştirmiş oluyorsun.”şeklinde konuştu.

Sitenin kurucusu Bilginer’in verdiği bir başka röportajdan:

– Sitede yer alan haberlerin asparagas olduğunu anlayanlar ve anlamayanlar var. Tongaya düşenlere gülüyor musunuz?

HAKAN BİLGİNER: Anlayanlar okusun anlamayanlar da mümkünse pek kalabalık etmesinler diye düşünüyorum. Yani temel olarak “bir haber uyduralım da insanlar tongaya düşsün” gibi bir şey amaçlamıyoruz tabii. Okuyucu kitlesi de bu haberleri gerçek sanacak kadar saf olan güruh değil. Ama evet, epey sık yaşanıyor bahsettiğiniz “tongaya düşme” durumu ve zaman zaman oldukça eğlenceli sonuçlar ortaya çıktığını da itiraf etmeliyim.

– Tepki alıyor musunuz? Bazen birtakım kesimleri kızdıracak şeyler olabiliyor?

HAKAN BİLGİNER: Evet zaman zaman kimi haberlerden sonra epey tepki geliyor ama zaten biz haberi yazarken ya da yayınlarken biliyoruz tepki geleceğini. Daha doğrusu bekliyoruz. Eğer bizimki gibi temel olarak ironi ve sarkazm üzerine kurulu bir mizah yapmaya çalışıyorsanız bu tepkiler yaptığınız işin amacına ulaştığının bir göstergesi oluyor zira. Türkiye gibi tabuları, kutsalları bol bir ülkede çok da zor olmuyor o amaca ulaşmak gerçi…

(Alıntı kaynak: Cumhuriyet)

Zaytung İçin Yeni Bir Şey Değil

Görüldüğü gibi sitenin kurucusu durumdan memnun. Ayrıca bir hatırlatma: Zaytung ile ilgili her tepkide sitenin ziyaretçi trafiği daha da artmakta, bilinirliği daha da yaygınlaşmaktadır.

Sitenin daha önce de yaşlılar, çocuklar, engelliler, kanser hastaları, down sendromlular ve dini bazı içerikleri internette fazlasıyla tepki aldı. Sözlüklerde tanımlamalar girildi, Twitter’da tvitler atıldı, bloglarda inceleme yazıları yazıldı, haber sitelerinde haber oldu. Site yönetimi hiçbir tepkiye karşın açıklama yapmadı, içerik yayından kaldırmadı. Sadece mahkemeye verilen bir içerik yayından çekildi fakat savcı takipsizlik kararı vermişti. (İlgili haber:  Zaytung, Dini İnançları Hedef Alan O Haberini Yayından Kaldırdı!)

Zaytung bu ve benzer haberleriyle daha çok tepki alacağa benziyor. Kim bilir, belki zamanla herkes içselleştirip kabullenecek bu durumu. Artık tepkiler de olmayacak.

Hakkında Yeni Medya

Sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir