https://juragankomik.com
Pazartesi , 2 Aralık 2024

2015’e kadar şirketlerin %60’ı, çalışanlarının sosyal medya paylaşımlarını denetleyecek

Facebook şifreniz güvenli ve gizli olsa da, bu patronunuzun sizi siber alemde sinsi bir şekilde takip etmediği anlamına gelmiyor. Hem de yasal olarak.

Bunun dijital hayatınızın çok sürükleyici olmasıyla bir alakası yok.. Öte yandan bir çalışan olarak sosyal medyada başkalarıyla konuşabiliyor olmanızın da şirket için bir tehdit olduğu inkar edilemez. Gevşek ağızlar gemileri bile batırabilir derler. Aynısı siber dünya için de geçerli.

Gartner’ın yakın zamanda yayınladığı rapora göre, 2015 yılına kadar şirketlerin %60’ının güvenlik ihlallerine karşı önlem olarak çalışanlarının sosyal medya kullanımını izleyebilmelerini sağlayacak teknolojileri kullanmaya başlamaları bekleniyor. Gartner’ın araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Andrew Walls “Güvenlik ihlallerinin çoğunun, kurumsal bilgi kaynaklarına yasal erişim hakkı olan çalışanlardan kaynaklandığı göz önüne alındığında, güvenlik takiplerinin de çalışanların dijital ortamda işle alakalı muhabbet edebilecekleri, mümkün olan her yerdeki eylemleri ve davranışları üzerinde yoğunlaşması gerekir” diyor. Rapora göre, şu anda,  işverenlerin yüzde 10’dan daha azı çalışanlarının Facebook ve YouTube gibi sosyal medya sitelerindeki aktivitelerini takip edip güvenlik ihlali arıyor.

DeviceLock’tan Vincent Schiavo Times gazetesine verdiği demeçte, veri ihlallerinin büyük çoğunluğu ‘içerideki güvenilir insan ’lardan kaynaklandığını ve son 2 yılda sadece %8’nin kötü niyetli hacker saldırıları sonucu olduğunu belirtiyor. Genellikle kasıtsız olan bu bilgi sızıntılarının çoğunun da Facebook, Twitter, Google ve benzeri ortamlarda gerçekleştiğini ekliyor. Yakın zamanda, çeşitli kaynakların bazı şirketlerin çalışanlarından ve iş başvurusu yapan adaylardan sosyal medya şifrelerini talep ettiği raporları üzerine, bunu kanunlaştırmak için hummalı bir çalışma yaşandı. Geçtiğimiz hafta, California Senatosu işyerlerinin ve okulların çalışanlardan, öğrencilerden ve çalışan ve öğrenci adaylarından sosyal medya şifresi talep etmesini yasaklayan bir kanunu kabul etti. Andrew Walls’a göre bu kanun uzun ömürlü olmayacak ve işverenler çalışanlarının sosyal medya muhabbetini takip edebilmek için harekete geçecek.

Consumer Watchdog’un Gizlilik Proje müdürü John Simpson ise IT World dergisine “Gartner raporunda tartışılan şeyin aslında insanların kişisel yaşamlarına yersiz burun sokmaktan başka birşey olmadığını” söyleyerek aynı fikirde olmadığını belirtiyor  ve “Böyle bir uygulamanın hiçbir geçerli sebebi yoktur ve bu tür faaliyetlerde yer alan şirketler etik olmayan davranışlarından dolayı ifşa edilmelidir” diyor.

Zaman Amerika

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir