https://juragankomik.com

Ata Sözlük Yeni Yazılıma Geçiş Yaptı [Röportaj]

Yazılım yenileyen sözlükler furyasına bir yenisi eklendi. 2011 yılında Atatürk Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan atasozluk.org gün itibariyle ocak ayında duyurduğu yeni yazılıma geçiş yaptı. Biz de sözlüğün genel durumu ve yeni yazılımıyla ilgili olarak sözlük yöneticilerinden murtky ile konuştuk.

Merhaba öncelikle AtaSözlük’ün kuruluş amacını öğrenebilir miyiz?

Merhabalar. AtaSözlük başlangıçta Atatürk Üniversitesi’ndeki öğrencilerin, düşüncelerini rahat bir şekilde dile getirebileceği nezih bir platform oluşturmak için kuruldu. Çünkü o tarihe kadar bu amacı güden ve Atatürk Üniversitesi’ne ait olan bir sözlük yoktu. Var olanlar da bizimle beraber interaktif sözlük kavramının gerçek anlamını öğrenmiş oldu. Biz daha sonra ulusal çapta bir sözlük olma yönünde karar aldık.

Gördüğümüz kadarıyla sözlükteki yazar sayısı az sayıda. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Aslında dönem dönem yazar sayımızda artışlar oluyor. Fakat elimizde olmayan sebeplerden dolayı yazarların kalıcılığını sağlayamıyoruz. Mesela Mart 2012’de AtaSözlük uçuş modundaydı. Fakat hiç hesapta olmayan bir sunucu problemi yaklaşık 10 gün boyunca sağlıklı bir şekilde online olmamızı engelledi. Sözlük öyle bir platform ki eğer yazarlar 1-2 gün erişimde problemle karşılaşırsa sözlükten soğurlar. Bizim elimizde olmayan bu ve buna benzer birçok olayla karşılaştık. Hatta bu konuyla ilgili bir de başlığımız var: “(bkz: hiç çekmedi sunuculardan çektiği kadar)”.

Bulunduğumuz bölgede nitelikli sözlük yazarları bulmak zor açıkçası. Sözlük olayını halen bilmeyenler de var. Ayrıca her yazar adayını da onaylamıyoruz. İnce eleyen bir anlayışımız var. Formata uygunluk önemli bir esas bizim için. Kalite ve seviye açısından önemli bir unsur olduğunu düşünüyoruz.

Ve bir de yönetim kadrosu olarak reklam ve tanıtım konusunda biraz pasif kalmamızın bu konuda yadsınamaz bir payı var. Bugüne kadar birçok yöntem denedik reklam ve tanıtım için. Yenilerini de denemeye devam edeceğiz.

Tanıtımla ilgili ne gibi atılımlar bekleyebiliriz sizden?

Aslında kullanılabilecek bütün yöntemlerin hemen hemen hepsini kullandık. Fakat anlam veremediğimiz bir şekilde geri dönüşünü alamadık reklam çabalarımızın. Eski reklam ve tanıtım yöntemlerimizi kullanmaya devam edeceğiz bunun yanında sosyal medyayı daha iyi kullanmak ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almak var planlarımızda. Ve tabi bunları sözlük içinde bir reklam ve tanıtım departmanı kurarak yapacağız.

Yeni yazılımdan, sizin tabirinizle beta’dan bahseder misiniz?

Aslında 1 Temmuz 2013 Pazartesi Günü itibariyle artık beta diye adlandırmıyoruz. Bugünden itibaren yeni yazılımımız varsayılan olarak kullanıcılarımız karşısında olacak. 1 Temmuz olmasının da özel bir sebebi var, Atasözlük 1 Temmuz 2011 tarihinde kuruldu. Yani 2. Yaş günümüzde yeni yazılıma geçmiş olduk.

1

Öncelikle neden yeni yazılıma gereksinim duyduğumuzu anlatayım. Eski yazılım işimizi görüyordu fakat yeterli değildi. Özellikle frameli yapılardan oluşması çok büyük bir dezavantajdı. Arama motorlarından gelen biri üst ve sol frameleri göremiyordu. Bunun yanında çok eski bir programlama mantığıyla yazılmış olması sözlüğün yavaş ve göz zevkinden uzak olmasına neden oluyordu. Bir yenilik yapacağımız zaman bizi oldukça uğraştırıyordu. Ve tabi en önemlisi yeni yazılıma göre oldukça kullanışsız olmasıydı. Bunların hepsini eski yazılımda düzeltmeye kalkmak sıfırdan yeni bir yazılım geliştirmekle eş değerdi. Biz yeni bir yazılım geliştirmeyi tercih ettik.

Eski adıyla beta, 6 aylık bir çalışmanın ardından oldukça dinamik bir yazılım oldu. Bolca jquery kullanılması kullanıcıların sayfa yenilemeden işlem yapmasını sağlayacak. Yine tasarım olarak eski yazılımdan oldukça ilerde bir noktada. En önemli yanlarından biri de sistemin oldukça hızlı çalışması oldu. Bunu, kodları yazarken ince eleyip sık dokuyarak yaptık. Yani kodlarda hiçbir fazlalık yoktur diyebilirim. Tabi bunları söylerken amacım eski yazılımı yermek değil yenisini övmek olacaktır. Çünkü eski yazılımının da alt yapısı genel olarak bize ait. Hatta çok beğenilen bir yazılım o da. Öyle ki interaktif sözlüklerin aylık sıralamasında bulunan birkaç sözlük bizimle çalıştı ya da çalışmak istiyor. Fakat beta, yazılım olarak çok uç noktada şu an.

Bilmiyorum başka bir sözlükte var mı ama bizde artık hashtag var. Çünkü yeni hedefimiz nezih bir sosyal medya olma yönünde. İnsanlar artık hem sözlüklerde yazıp hem de twitter’da kendi mikrobloglarında yazıyorlar. Biz ikisini bir araya getirdik ve yazarlarımıza sunduk. Şimdi yazarlar bir yandan başlıklara entry girerken diğer yandan duvarlarında istediklerini yazacaklar. Ve yazdıkları kendisini takip eden yazarların duvarlarında görülebilecek. Artık yeni betamız hashtag diyebiliriz çünkü yazarlarımızın kullanımına göre bu sistemi geliştirmeye devam edeceğiz.

Hashtag ile birlikte bildirim sistemi de geldi. Birisi duvar yazısında sizden bahsettiğinde bu size bildirim olarak iletilecek. Aynı şekilde entryleriniz oylandığında ya da takip ettiğiniz bir başlığa entry girildiğinde yine bildirim vasıtasıyla bilgilendirileceksiniz. Bu sistemi de ilerleyen zamanlar ihtiyaca göre geliştirmeye devam edeceğiz.

Sohbet kısmında da büyük bir yenilik yaptık. Eski yazılımda mail gibiydi bu sistem. Gelen ya da giden mesajları tek tek açıp okumak zorunda kalıyordunuz. Ama şimdi karşılıklı olarak tek bir sayfada bütün yazışmayı görebiliyorsunuz. Bunun yanında size mesaj atıldığında anlık olarak bildirim geliyor ve anlık olarak haberdar oluyorsunuz.

Genel olarak yorumlayacak olursak, yazılım konusunda profesyoneliz. Sözlük yazılımı konusunda en az bizim kadar profesyonel olan şirketler ve şahıslar var ama biz onlarla çalışmadık ve kendimiz yazdık. Bu yüzden yazarlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir sonuç çıktı ortaya. Zaten büyük sözlüklerin en önemli özelliği yazılımlarını kendi ellerinden çıkarmaları oldu. Çünkü yazarlarının isteklerini karşılayabilirler. Sözlüklerde yazılım bilmemek yazarlar karşısında sizi küçük duruma düşürebilir. Yazar size “Şu buton çalışmıyor.” dediğinde başkalarının yazılımınızı güncellemesini beklerseniz yazarın gözündeki saygınlığınızı kaybedebilirsiniz.

Yeni yazılım Ekşi Sözlük’ten örnek alınmış gibi. Ne dersiniz?

Evet öyle oldu. Bizce bütün sözlükler birer ekşisözlük klonudur zaten. Düşünce ssg’ye ait olduğu için bütün sözlükler ondan bir alıntıdır. Beta akımı başlamadan önce bütün sözlükler birbirinin aynısı değil miydi? Öyleydi. Ama tam manasıyla örnek almadık. Ekşisözlük beta’nın şikâyet edilen yönlerini dikkate alarak yazdık yeni yazılımı. Sadece tasarım açısından büyük bir benzerlik söz konusu fakat işleyiş çok daha farklı.

Son olarak sözlük kullanıcılarına bir mesajınız var mı?

Bizi izlemeye devam etsinler. İzlemekle yetinmesinler ve yazsınlar. Onlar yazsınlar biz okuruz. Neticede bizim sloganımız: “Yazdın da okumadık mı?”..

Hakkında SMH MAKALE

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir