https://juragankomik.com

Ayların günleri niçin 28, 30, 31 gibi farklı

Mutlaka sizde daha önceden ayların neden farklı farklı gün sayılarına sahip olduğunu düşünmüşsünüzdür. Bu durumun temel nedeninde ise Romalılar yatıyor. Romalılar ilk olarak 758 yılında 10 aydan oluşan takvimlerini kullanmaya başladılar. Bu takvimde başlangıç olarak Mart ayı kabul ediliyordu. Fakat bu 10 aylık takvim içerisinde bir matematik hatası vardı ve takvime dahil edilmesi gereken ancak edilmemiş 60 gün fazlalığı vardı. Bu nedenle bu sorunu ortadan kaldırmak için Ocak ve Şubat aylarının da eklenmesi uygun görüldü. Bu takvimden asırlar sonra Sezar bazı politik nedenlerden dolayı takvimi düzenleme işine girişti.

Toplamda 11 ayı 30 ve 31 gün olarak ayarladı Şubat ayına da 29 gün verdi. Her dört sene içerisinde Şubata eklenecek olan bir ilaveyi de kabul etti. Fakat sonradan nedeni bilinmeyen bir şekilde Ocak yılın ilk ayı olarak kabul edildi. Durum böyle olunca da her 4 yılda eklenmesi gereken gün Şubat’a eklenmeye devam etti.

Sezar’ın ölümünün ardından Temmuz’un eski adı olan Quintiliis ayına July adını verdiler. Bundan sonra tahta çıkan Agustus da kendi şerefine Ağustos yani eski adı olan Sextilis ayına kendi August adını verdi. Takvimler üzerinde yapılan onca değişiklikte haliyle tarihlerde sapmaya neden olmuştur. Öyle rivayet edilir ki aslında Hz. İsa doğduğu tarihten 6 yıl önce doğmuş ve milattan sonra ortalama 30 yılında ölmüştür.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir