https://juragankomik.com
Cuma , 19 Nisan 2024

Başarılı Canlı Yayın Nasıl Yapılır?

 

Periscope, Clansy.TV, twitch, facebook, youwin,youtube hangout, kısa sürede en popüler canlı yayın yapma aracları oldu, vatandaş gazeteciliği’nin yüksekmesi ciddi katkı sunan bu sosyal ağ ile birlikte eskiden çok maliyetli olan canlı yayın işi masaüstü’ünden mobile de aktarılmış oldu.

Bu mecraları amacına uygun şekilde kullanmak etkili yayınlar yapmak mümkün olamaz mı? Böylesine tarihi bir yayın fırsatını birilerinin egosunu tatmin ettiği faydasız bir uygulama olmasını ister misiniz? Bir kaç ipucu vererek bu mecraların nasıl bir bilgi ve kültür eğlence platform haline geleceğini, kendi canlı yayın sayfamızı nasıl zenginleştirebileceğimizi bu yazıda anlatmak istiyorum. Öncelikle denemeden test etmeden hiç bir şeyi anlamak mümkün değil, henüz hiç canlı yayın yapmadıysanız yolun başında bile değilsiniz. İşte size ipucları;

 

1.Klasik olmayın!

Belirli bir konuya farklı bir açıdan yaklaşın, konuşulmayan şeyi konuşmaya çalışın, boş bir yayından ziyade içi dolu, izleyenlere bir şeyler katacak, onlarında katılımını sağlayacak, iletişime açık, ilgi çeken, özellikle güncel konular hakkında soru cevap şeklinde uzmanlarında katıldığı bir yayın çok izleyici alacaktır.

 

2.Başlık ve ilk görüntü önemli!

Yayınınızın başlığı ilk giriş kapısı olduğu için konuyla alakalı ve ilginç olmalı, yayına katılma isteği uyandırmalı, ilk resim sosyal ağlarda ve canlı yayın listesinde görüleceği için siyah bir zemin yerine yayının kalitesini gösterecek zenginlikte olmalı.

 

3.Diğer yayınlara göz atın!

Canlı yayın platformlarının diğer yayınlarını takip edin, buralarda ilgi çeken faydalı yayınları nasıl kendinizce yorumlayabilirsiniz düşünün, eksiklikleri görün ve kendi yayınınızda en güzelini yapmak üzere hazırlanın.

 

4.İşinizi sevdiğinizi hissettirin!

Yaptığınız canlı yayın ne kadar güzelse bunun izleyiciye aktarımı o kadar güzel olur, siz yaptığınız işi sevdikçe ve zevkle yaptıkça bu mutlaka karşılık bulacaktır. Bilgili olun, esprili olun gelen eleştilere samimi cevaplar verin, kriz yönetimini iyi yapın trollemek isteyenler mutlaka olacaktır ya onlar için yayını engelleyin ya da zeki bir cevap ile diğer izleyicilerin takdirini kazanın.

 

5.Dijital PR Önemli!

Yayınlarınızla alakalı konuşulur olun, gerekirse bloğunuzda, facebook ve twitter adresinizde zaman zaman yayınlarınızın tanıtımını yapın, hakkınızda konuşulma oranını arttırın, başka yayıncılarla arkadaş olun ve ortaklıklar yapın.

 

6.Yayın zamanını iyi ayarlayın!

Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi canlı yayın platforumları içinde en uygun yayın zamanları gece 20:00 ile  24:00 arası bu zamanlarda etkili bir takipçi listesine ulaşabilirsiniz, ama önemli güncel olaylarda da yapacağınız yayınlar dikkatleri size çekecektir.

 

7.Real Time Publishing ( gerçek zamanlı yayın) kaçırmayın!

Çok önemli bir olaya şahit olduğunu, bu bir kaza olabilir ya da başka bir olay olur, güzel ya da kötü fark etmez olay yeri yayıncılık fırsatını kaçırmayın ilk haber alınan kişi olmak size kısa sürede popüler yapacaktır.

 

8.Dilenci olmayın!

Sürekli izleyicilerden bir şeyler istemek, kalp atın, like atın, yorum yapın, yayını paylaşın şeklinde bir ifadeler izleyici sıkacaktır bunun yerine “like gönderenlere teşekkür ederim, yayınlarımı paylaşanlara teşekkür ederim” gibi daha pozitif bir dil onlara bunu hatırlatacaktır. Kimse zorla bir şey yapmak istemez.

 

9.Yayını duyurmak için Sosyal Medyayı iyi kullanın!

Yayın başladığında sosyal medya hesaplarınıza gönderin ,  Yan hesaplarınızla da yayınlarınızı duyurun, arkadaşlarınızdan yayını paylaşma ve twitter’da rt desteği, facebook’ta paylaşım desteği almayı ihmal etmeyin.

 

10.Sürekli yayın yapın!

Kendinizi unutturmayın. Arası uzun dahi olsa belirli bir periyotla sürekli bir yayın yapın, istikrarlı bir şekilde yayını sürdürün uzun süre yayın yapmazsanız izleyicileriniz size unutur, sürekli yayınlarda izleyici sadakati başarıyı getirecektir. Takipçileri sıkmayacak uzunlukta bir hikayesi olan, merak ettiren, yeni bölümü beklenen yayınlar sizi daha çok sevdirecektir.

 

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir