Sözlüklerin özellikle’de Ekşi Sözlük’ün öteden beri film yorumları önemsenmiş, tavsiyeleri takip edilmiş, film ve diziler hakkında yazılanlar ilgiyle okunmuştur. Ekşi Sözlük’ün sinema yazarları bir araya gelerek bu sözlükteki birlikteliklerini sadece sinema içerikli bir sitede sürdürmeye karar vermişler, kısa zamanda yaptıkları faaliyetleri duyduktan sonra iyi ki de bu kararı almışlar demekten kendimizi alamadık.
Ekşi Sinema’nın fikir babası Kaan Karsan’a eksisinema.com‘un hikayesini ve Faaliyetlerini sorduk;
Ekşi Sinema fikri nasıl doğdu?
Ekşi Sinema aslında aklımdaki küçük çaplı bir projenin hayata geçmiş hali. Ekşi Sözlük yazarlığımı filmler üzerine yazarak, notlar düşerek kullanıyordum genelde. Takip ettiğim, filmleri başarılı bir şekilde inceleyen ve onlar hakkında değerli yazılar yazan yazarlar vardı. Aklıma bağımsız bir sitede, düzenli bir sinema yazısı arşivi oluşturabilecek bir site kurmak geldi. Zaten eskiden beri filmler üzerine yazmaya çalışan, amatör düzeyde kısa film çekmekle uğraşan ve sinemayla yaşayan bir insandım. Ekşi Sinema’da sinema hevesimin bir ürünü oldu. Ekşi Sözlük üzerinden okuduğum yazarlara ulaştım, olumlu geri dönüşler aldım ve vakti olanlarla birlikte bu işe kalkıştık. İnternet siteleriyle ilgili hiçbir teknik bilgiye sahip olmadığımız için basit bir blog ile WordPress altyapısında yola koyulduk. Sitenin geliştirilmesi aşamasında gönüllü olarak aramıza katılan webmaster’imiz Çagrı Erdoğdu yardımcı oldu ve tasarımı tek başına tamamladı. Yazıları yayımlamaya başlar başlamaz doğru bir iş yaptığımızı gördük, iyi tepkiler aldık ve cesaret bulduk.Sitenizde röportajlar da var kimlerle söyleşi yaptınız?
Devrim Arabaları ve Kaybedenler Kulübü’nün yönetmeni Tolga Örnek ile başladık , Reha Erdem, Tayfun Pirselimoğlu, Nergis Öztürk, Zeynep Özbatur, Taner Birsel ve daha nice değerli sinemacılarla devam etti ve ediyor.
Yazı kriterleriniz nelerdir, ilgi nasıl?
Sitemizde düzene oturtmaya çalıştığımız bir yayımcılık anlayışı var. Önceleri herkes kafasına göre yazı eklerken artık bazı zorunluluklar getirmeye ve vizyon filmleri hakkında güncel yazılar yazmaya başladık. Ortalama bir sayı vermem mümkün değil; ancak sitemize sık bir şekilde yeni içerik ekleniyor ve sitemiz büyümeye devam ediyor.
Diğer projelerinizden de bahsedebilir misiniz?
Ekşi Sinema adını bir kısa-film yapımcı şirketi olarak kullanma hevesimiz var. İlk filmimiz(Orçun Baş eseri) “Engellenmiştir” iki yüz binden fazla kişi tarafından izlendi, Altın Koza Film Festivali’nde gösterildi ve Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek. Kısa film konusundaki yeni fikirlerimiz ise oluşma açısında. Bütün bu süreçte yaptıklarımızla Altın Portakal Film Festivali’nin bu seneki medya sponsorlarından biri olduk. Ayrıca bu sene ilk kez düzenlenen Fantasturka ve Tisfest gibi yenilikçi festivallerin de sponsorlarındanız.
Sadece Ekşi Sözlükçüler mi Yazabiliyor?
Bir başvuru sistemimiz var. Yazarın bize gönderdiği birkaç eleştiri yazısını okuyup değerlendiriyoruz ve buna göre ona sitemizde yazma hakkını veriyoruz. Şu an için sadece sözlük yazarları yazıyor ancak ileride ne olacağı bilinmez.