https://juragankomik.com
Perşembe , 18 Nisan 2024

Bitcoin Nedir? Nasıl Kazanılır? Nerelerde Kullanılır?

Bitcoin Nedir?

Bitcoin deney ürünü olarak üretilmiş bir sanal para birimidir. Dünyanın herhangi bir noktasında ki herhangi bir kişiye kolay bir şekilde ödeme yapmamızı sağlar. Para oluşumu gönderimi ağ üzerinden kollektif olarak gerçekleşmektedir. Ve bu para biriminin yazılımının adı da bitcoindir.

Sistemde yapılan ödeme işlemlerinin doğrulanması için asimetrik şifreleme, noktadan doktaya ağ bağlantısı ve proof of work gibi teknolojiler kullanılmıştır. Birden fazla kullanıcı adına sahip olabilirsiniz ve bu adların her birisi zincirde ki yerini alır. Sistem sizin talep ettiğiniz bit coinin kasasından vermek yerine yeni uretim yapmaktadır. Aslında mantık olara elektronik posta gibi çalışmaktadır. Bitcoin cüzdanınızı cep telefonunuz ve bilgisayarınıza tanımlayabilir ve şahıslara ödeme yapabilir ve alabilirsiniz. Ödemeler QR kod şeklinde veya sistem üzerinden verilen şifrelerle doğrulanabiliyor. Cüzdanınızı aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey bitoinlerinizi satın almak oluyor.

Bitcoin dediğim gibi bir deney ürünü olarak yaratılmıştır. Banka ve resmi kurum olmaksızın aktarım ücreti vermeden bağımsızca kullanılabilinen bir sanal para birimidir. Sistem kuruluşta 21 milyon bitcoin üretim hedefiyle başlamıştır ve 21 milyona geldiği zaman “basma” işlemi bitecektir.

Enflasyon gibi bir canavarın varlığını yok ediyor çünkü siz sisteme reel paranızla giriş yaptığınız zaman sizin paranızla bitcoin basılıyor. 21 milyon görüldükten sonra enflasyon kendini gösterecektir.

Nerelerde Kullanılır?

Kullanım alanları farklılık gösterebilir. İnternetten alışveriş yaparken, ticaret yaparken vb. alanlarda kullanılabiliriz fakat Türkiye’de yaygın olarak cüzdanlardan alım satım yapılarak kar edilmek amacıyla kullanılır ve ülkemize bağlı bir alım-satım sitesinde alışveriş için kullanılmamaktadır fakat yurk dışında bunun bazı örneklerini görmem mümkün.

Nasıl Kazanılır?

Bitcoini kazanmak gibi bir şey yoktur. Bedavaya bitcoin verebilecek bir sistemde yoktur. Reel paranızı sanal paraya dönüştürmek istediğiniz zaman cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan giriş yaparak satın almanız gerekmektedir. Kazanç elde edilebilir fakat durup dururken bitcoin kazanılamaz.

Güvenli midir?

Bu Dünda’da akılları karıştıran bir durum aslında üreticisi belli değil, hak idda edebileceğiniz kimse yok, hiçbirşey yok.

Bununla ilgili Trend Micro dikkat edilmesi gerekenleri ve dijital paranın nasıl korunması gerektiğini açıklıyor;

Dijital para birimi Bitcoin, birçok risk sermayedarı, tüccar ve siber güvenlik profesyoneli tarafından övgüye değer bulundu. İnternet teknolojilerindeki biyik yeniliklerden biri olarak anılan Bitcoin’in geleneksel paralardan en büyük farkları şöyledir;

– Merkezi bir banka tarafından basılmaması
– Bir hükümet düzenlenmemesi ya da faturalandırılmaması
– İşlemlerin yalnızca çevrimiçi gerçekleşmesi ve dijital izma ile korunlası
– Hesapların dondurulamaması
– Şeklinde karşımıza çıkan bir sistemdir.

Bitcoin sisteminde siber saldırılar kişisel bilgisayarlarda engellenemiyor ve bu güne kadar bu siber saldırılardan 12 binden fazla kullanıcı etkilendi. Bunlara göre sistemin güvenilirliğine kara verebilirsiniz. Trend Micro yine Bitcoin sahiplerinin cüzdanlarının güvende olması için şunları önermektedir;

Günlük kullanımlarda küçük miktarda Bitcoin hesabınızda tutun ve geri kalanlarını daha güvenli bir ortamda saklayın. Saklama alanları için çevrimdışı cüzdanlar oluşturulabilir. Çevrimiçi işlemlerinizi yaptığınız platformları dikkatle seçin. Bitcoin işlemleriniz geri alınamaz.

Cizdanlarınızı düzenli aralıklarla yenileyin. Cihaz çalınması veya hatalarına karşı koruma sağlar ve cüzdanınızı daha sonradan tekrardan kullanmanıza olanak tanır. Bitcoin cüzdanınızı kesinlikle şifreleyin. Bitcoin yazılımızı güncelleyin. Bu güncellemelerde teknik eksiklikler giderilir aksaklıklar engelleniz ya da güvenlik açıkları ortadan kaldırılır.

Mümkün olduğunca imzalama yöntemini arttırın. Şifrelerinizin ortaya çıkma durumunda hala cüzdanınızı güvende tutabilrisiniz. Cihazlarınızı da güvende tutun. Bitcoin hesabınızı güvende tutmak için cihazlarınızın güvende olması şart.

Faydaları Zararları Nelerdir?

Yararları ve zararları olarak ayrım yapılamaz. Kar etme olasılığınız çok yüksek ama zarar etme olasılığınızda bir o kadar yüksek. Cebimiz açısından düşünürsek aracılara ücret ödemeyerek kardayız bu yararıdır. Ama sistem bu gün var yarın ne olur bilemiyoruz bu da biraz zararı gibi geliyor bana saatlik değişimlerle edebildiğiniz kadar kar edin ve eğer niyetiniz var ise yukarıda sıralanan maddelere uymaya özen gözterin.

Kaynaklar

Hadware Plus, Bitcoin.org, Btcturk.com

Hakkında Sertan Akkan

Photography, Music, Video, Paint.NET, Online Gaming, Marketing, Wordpress, Microsoft Office, News Writing, Media Monitoring, Fenerbahçe Rebublic, @SertanAkkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir