https://juragankomik.com
Pazartesi , 11 Kasım 2024

Bunları yapıyorsanız sosyal medya bağımlısısınız

Günümüzde özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımız sosyal medyayla iç içe bir hale geldi. Gittiğimiz, bulunduğumuz her ortamda cebimizde bu renkli dünyayı taşıyor, belli aralıklarla aktif olmadıkça rahat edemiyoruz. Bu durum öyle bir hal aldı ki, insanlar sosyal mecrada ayrı, gerçek hayatta ayrı iki karakter olarak yaşamaya başladı.

Durumun ciddiye alınacak psikolojik bir sorun haline geldiğini düşünen uzmanlar, konuyu inceleme altına aldı ve mobil cihaz kullanıcılarının her geçen gün biraz daha sosyal medya bağımlısı olduğunu gösteren bir sonuç çıkardı. Araştırmaya göre bağımlılığı anlayacak bir kaç ortak özellik var. İşte sosyal medya bağımlılarının bazı ortak özellikleri;


 İnstagram’da mı yaşıyorsunuz?

Her gün yaptığınız yemeğin görüntüsüne, fotoğrafını Instagram’da paylaşacağınız için daha fazla özen gösteriyor musunuz? Eğer Instagram, Twitter ve Pinterest’te paylaşacağınız için yaptığınız her işe daha fazla zaman harcıyorsanız dönüp kendinizi değerlendirmenizin vakti gelmiş demektir. Aşağıdaki maddelerden birkaçına sahipseniz sosyal medya bağımlısı olma yolundasınız demek mümkün. 

-Sadece İnstagram’da paylaşmak için yemek pişirmek

-Yaptığınız her şeyi saati saatine paylaşmak

-Çok az tanıdığınız kişiler hakkında her şeyi bilmek

-Kendinizi sosyal ağlardaki arkadaşlarınızla kıyaslayıp mutsuz olmak

-Yaptığınız her şeyi saati saatine paylaşmak

Hiç görüşmediğiniz ama gün içinde neler yaptığını bildiğiniz arkadaşlarınız var öyle değil mi? Farkında olmasanız da siz de bir başkasının hiç görüşmediği ama ne yaptığını bildiği arkadaşlarından biri olabilirsiniz.

Kim Pang bu konu için şöyle diyor;

“Gerçekleştirdiğimiz her şeyin tadını çıkarmak, arkadaşlarımızla vakit geçirmek, eğlenmek ve kendimizi keşfetmek için hepimizin 24 saati var. Ancak biz bu saatlerin çoğunu sadece sosyal medyada geçiriyoruz. Ne kadar eğlendiğimiz ya da ne yaptığımızdan çok sosyal medyada ne paylaştığımızla ilgileniyoruz”

Çok az tanıdığınız kişiler hakkında her şeyi bilmek

Günlük hayatta görmediğiniz, adını bile hatırlamakta günlük çektiğiniz insanların paylaşımları çoğu zaman hafızanıza kazınır. Pang’a göre sosyal medya bağımlılığının en önemli göstergesi; gerçek hayatta çok az tanıdığımız kişiler hakkında sosyal ağlardaki paylaşımlar nedeniyle her şeyi biliyor olmak. Nerede oturduğu, ne iş yaptığı, eşi, arkadaşları, sevdikleri, sevmedikleri… Bildiğimiz bu kadar şey aslında sosyal medyada ne kadar fazla zaman harcadığımızın bir göstergesi.


Kendinizi sosyal ağlardaki arkadaşlarınızla kıyaslayıp mutsuz olmak

Sosyal medya bağımlılığının tehlikeli boyutlara vardığının göstergelerinden biri de kıskançlık duygusu. Arkadaşlarınızın tatilleri, hediyeleri, evleri, arabaları, eşleri hatta vücut ölçüleri bir kıskançlık sebebi olmaya başladıysa, bağımlılığınız ciddi bir boyuta ulaşmış demektir.

Sosyal medya bağımlılığı yüzünden yaşayabileceğiniz bazı zihinsel sağlık problemlerini daha ayrıntılı bir şekilde derledik;

Güvensizlik

Güvensizlik sosyal medya kullanımından dolayı yaşanılan en yaygın duygu durumudur. Çünkü sosyal medya organları aracılığı ile herkesin hayatında neler olup bittiği detaylı bir şekilde önümüze sunuluyor. Her ne kadar sosyal medyadaki fotoğrafların aslında gerçek hayattan uzak yapay bir sunum olduğu bilinse de bunlara maruz kalmak sizi kıskanç hale getirerek ruh sağlığınızı etkileyerek sizi saldırgan ve güvensiz hale getiriyor.

Siber Zorbalık

Sosyal medya ağlarını yediden yetmişe her yaş grubu kullanıyor ve de bu ağlarda anonim bir karakter oluşturmak çok rahat. Bunu bilen kötü niyetli insanlar ekranlarının arkasına saklanarak bir çok insanın endişeli biri haline dönüşmesine sebep olabiliyor.

Sosyal Anksiyete

Sosyal fobi olarak da bilinir.Bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. Sosyal medya fenomenlerinin çoğunda görülen bu durum zaman zaman psikolojik destek almaya mecbur bırakabiliyor.

Kaynak: Intell4

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir