“Dijital dönüşüm, bir kurum, şirket veya yapının, dijital çağa ayak uydurmak için, pazarlamasından, organizasyon ve yönetim şekline kadar herşeyini yeni dünya araçları ile yapmasına verilen isimdir” diyebiliriz.Dijital Dönüşüm, sadece gazete yerine internet reklamı vermek, web sitesinin yanına mobil uygulamayı da eklemek gibi düşünebiliriz. Dijital dönüşüm, markaların dijital zamana ayak uydurmak için teknolojiyi tüm süreçlerinde kullanmaları olarak tanımlanabilir.
Geleneksel medyadan yeni medya’ya dönüşüm gereklidir.Gazete, dergi ve TV’ler bunu en iyi değerlendiren yerler, günümüzde her geleneksel medya yeni medyada olmassa olmasıdır.
Bu nedenle dijital dönüşüm sadece bir website ve ya sosyal medya faaliyeti ile anlatılamaz.
Dijital dönüşüm bir strateji gerektirir.
Markalar öncelikle dönüşüm için temel iş süreçlerini ve sistemlerini analiz etmeli, hangi uygulamanın, hangi platformda, hangi çözümlerle marka kültürüne daha uygun olacağını tespit etmelidirler. Aksi halde gereksiz yatırımlar içine girerek verim alınamayan bir dönüşüm için para harcamış olacaklardır.
Dijital Dönüşüm sürecinde ‘insan faktörünü’ unutmamak gerekir!
Emrinizde olan tüm enformasyon sistemleri bize kimi zaman en önemli kaynağı unutturur. Dijital ortamda insanlarla bağlantı kuran insanları... Dijital pazarlamanın özünde insanın yer alması teknolojinin de öncelikle insan psikolojisine hitap etmesi gerekliliğini doğurmaktadır.
Müşteri ilişkilerini sağlamlaştırmak ve sürekli yenilik tarafından yönlendirilen bir pazara yeni değerler katmak bilinç ve bakış açısı gerektirir. Markaların müşterileri için değer yaratmaları dönüşümü hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Bunun için ise gelişen teknolojilerin yanı sıra insan davranışlarını da devreye sokmak gerekir.
Dijital dönüşüm para kazanma şekillerini bile değiştiriyor…
‘Son dönemde 3 genç youtuber’ın oynadığı bir reklamı seyrettim. İçlerinden sadece birini, o da yayın konuğu olarak yayına gelmemek gibi bir ilkesizliği yaptığı için tanıyorum. Yani pek de iyi hislerim yok, onun nezdinde bütün bu yeni nesil fenomenlerine. Ancak her birinin aktif milyonlarca takipçisi olduğunu da biliyorum. Şaşkınım ama dijital dönüşümün fenomen olma şeklini ve fenomenleri nasıl değiştirdiğini çok net şekilde görebiliyorum.
Hep çok iyi bir örnek olarak veririm, alanında dünyanın en iyi 5 üreticisi arasında bulunan bir danışanım, sektöründeki dijital yıkımı gördüğü için, bana sırf yeni ne üretebiliriz diye bir rapor hazırlattı. İki ay süren araştırmanın sonuçlarını ise kalkınma planlarına aldılar.’
“Her şeyin başı insan” söylemini tekrar anımsatmak isterim. İnsan kaynağına daha fazla yatırımın dijital dönüşüm kadar gerekli ve ihmal edilmemesi gereken bir olgu olduğunu kayıtlara geçirmek isterim…