Perşembe , 23 Mart 2023

Dijital Pazarlama ve Dijital Vatandaşlık Paneli Yapıldı


Habertürk TV’den Cem Sünbül’ün moderatörlüğünde gerçekleşen Dijital Pazarlama ve Dijital Vatandaşlık Paneli’nde Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, 2ROI Medya’dan Alaattin Çağıl ve Medya Okuryazarlığı Derneği Başkanı Cansu Aydemir katıldı.

Sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan Alaattin Çağıl

“bence Dijital Dönüşüm freni patlalamış bir kamyon değil. Çünkü freni patlamış bir kamyon bir yere çarpar ve durur. Fakat dijital dönüşüm durmayacak. Uzak Mekiği gibi düşünün çok hızlı ama siz çok yavaş gidiyormuşsunuz gibi sonsuz evrenin içerisinde sürekli ilerleyip gelişip duracağız.”

Medya Okuryazarlığı Derneği Başkanı Cansu Aydemir 

Dijital Vatandaşlık 2010 yılı gibi gündemimize geçmiş bir kavramdır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde nefret söyleminde bulunmayan, siber zorba olmayan nesiller yetiştirilebilmesi için Medya Okuryazarlığı dersi mutlaka zorunlu ders olmalıdır. İletişim fakültesinden mezun ve bu alanda pedagojik formasyon alan öğretmenler tarafından da 6,7 ve 8. sınıflarda verilmelidir. Aynı zamanda dijital dünyada ebeveynlerin çağa ayak uydurabilmeleri ve gençleri yakalayabilmeleri için mutlaka dijital okuryazar olmaları ve medya okuryazarlığı kapsamında ebeveyn eğitimi almaları gerekir.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan;

Siber Yurttaşlık her geçen gün özellikle gençler arasında popüler bir konu haline geliyor, devletin dijital dönüşüm hamleleri, e-devlet uygulamaları gençleri siber yurttaşlığın bir parçası haline getiriyor, dijital eğitimler, dijital kamu Hizmetleri ve fırsatları genç vatandaşları içine çekiyor, küreselleşme ile birlikte internet imkanları artıyor ve dünya dijitalleşme fırsatları ile siber alemde sunulan ürün ve hizmet skalası artıyor, dijital çipli kimlikler imkanları ve aynı zamanda hacking krizlerini de beraberinde getiriyor, 24 Saat diliminin 8 saatini uygu 12 saatini sanalda geçiren bir vatandaş ancak 4 saat bilinen anlamda vatandaş olabilirken 12 saat siber yurttaş olabiliyor. İnternete özgürce erişim, maaliyetlerin oldukça düşmesi veya bedava olması, evrak kırtasiyeciliğinin bitmesi siber yurttaş için en önemli konular arasında yer alıyor. 

Öte yandan dijital pazarlama bildiğimiz geleneksel pazarlamayı bitiriyor 11-11-2018 bekarlar/yalnızlar günü kampanyasında Ali Baba’da sadece 87 saniyede 1 milyar dolarlık alışveriş yapıldı. Drone ile teslim satışlar, ürün gamının yükselmesi, nadir ürünlerin kolay bulunması, ürün karşılaştırma gibi butik hizmetler dijital pazarlamayı zevkli hale getiriyor. İnfluencer marketing, viral pazarlama yeni süreçte dijital pazarlama olanakları arasında göze çarpan trendler olarak hayatımıza giriyor.

Moderatör Cem Sünbül ise şunları ekledi;
Dijitalleşen dünyanın kasırga etkisinin kimi nasıl etkileyeceğini bilmediğimiz bir sürecin içindeyiz. Hangi dinamiklerin, hangi alanları etkileyeceği muallak. Dijital pazarlamanın dokunduğu kullanıcılar bunun ne kadar farkında ve pazarlayanın bunu ne kadar doğru yaptığı tartışmalı. Dijital vatandaşlık yükselen bir değer mi yoksa bir tehdit mi sorularının cevapları çok denklemli havuz problemlerinden daha karmaşık. Bunun sebebi ise henüz devinimin sürmesinde saklı olabilir. Yakın geleceği mekanik anlamda kestirmek artık mümkünken bunu dijital anlamda yapmak, bu alandaki araçların öngörülemez yükselişi sebebiyle mümkün görünmüyor. Görünse bile bunun nelerle çarpışıp, nihai olarak nasıl bir hal alacağı ve toplumumuzu, dünyamızı etkileyecek bilmiyoruz. Ancak bu, devlet, eğitim ve aile seviyesinde atmamız gereken adımların planlanmasına engel değil. Dijital dünyayla ilgili kültürel algı çalışması için her zaman olduğundan çok daha fazla çalışmalıyız. Dünyada sanayi devriminin yarattığı etki nasıl yıkıcı ama bir o kadar da açıcı bir etki yaptıysa, dijital bunun çok daha fazlasını yapmaya gebe ve hatta yapıyor.

Hakkında Alper Altun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir