Doktorlar artık sosyal medyada yer alarak kendi hikâyelerini anlatabiliyor, sosyal medyada sıfır maliyetle reklamlarını yapabiliyor, itibarlarını arttırabiliyorlar
1. Hikâyesini anlatmak: Uzmanlık alanı ne olursa olsun sosyal medyada var olmak, hatta bir blog sahibi olmak bile varlığınızı işaret ediyor. Sosyal medyada var olunca hastaların sizinle ilgili bir şeyleri doğrudan duyması mümkün oluyor. Ayrıca doktorlar kendi hikâyelerini anlatmanın yanı sıra, başka insanların hikâyelerini açıklığa kavuşturabiliyor ve hatta yanlışlıklara engel olabiliyor.
2. Bir topluluğa katılmak: İnternet ortamında bir topluluğa katılmak çok ciddi şekilde öneriliyor. Örneğin; ABD’deki aile hekimlerinin birbirleriyle iletişim kurabildikleri sanal bir toplulukları var. Bu sayede ülke çapında iş birliği yapma imkânına kavuşuyorlar ve heyecanlı kişilerle karşılaşıyorlar. Konuyla ilgili uzmanlar, bu topluluğun aile hekimliği için bir devrim niteliğinde olduğunu ifade ediyorlar. Böyle bir toplulukta konuşabilmek, paylaşımda bulunabilmek sağlık sistemindeki aksaklıklara çözüm önerisinde bulunabilme imkânı tanıyor.
3. Görüşleri ifade etmek ve yorum yapmak: Doktorların blogları ve sosyal medya aracılığıyla hastalarıyla tartışmaya daha açık oldukları, ancak bu durumun az sayıda doktor için iyi olmadığı belirtiliyor. Doktorların haberler, olaylar hakkında bloglarında görüşlerini ifade ettiklerine dikkat çekiliyor.
4. Sosyal medyada pazarlama: Bir hastanenin ya da herhangi bir kuruluşa yönelik pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin sosyal medyada maliyetsiz olduğu belirtilirken, “Twitter”, “Facebook” gibi sosyal medya araçlarının kullanımının insanlarla iletişim kurabilmenin en kolay yolu olduğu dile getiriliyor. On yıllar önce basılı reklamlar için maliyet sorgulanırken, sosyal medyada yer almanın “sıfır” maliyetli olduğu ifade ediliyor.
5. İnternetteki itibarı arttırmak ve mesleki uygulamaları modernize etmek: Sosyal medyada var olmanın en temel nedenlerinden birinin, “internetteki itibarın arttırılması ve olumlu yönde etkilenmesi” olduğu belirtiliyor. ABD’deki bir doktor, internet arama motorlarında kendi ismini yazması durumunda, “HealthGrades” isimli internet sitesinde hastaların kendisiyle ilgili yaptıkları yorumları görebiliyor.
Sosyal medya kullanımının bu durumda da avantaj sağlayabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, mesleki uygulamalarla ilgili bilgilere yer vermenin veya sık sorulan tıbbi sorulara yanıt vermenin en pratik yolunun internette yer almak olduğuna dikkat çekiliyor.
Doç.Dr.Çağatay BARUT, MEDİMAGAZİN