Dolu Sözlük 2011 yılı Eylül ayında kendi özgün yazılımıyla kurulmuş ve o tarihten bu yana sürekli yazılımını geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden bir sözlük. Dolu Sözlük kullanıcılarına göre; sözlükleri, bir sözlükten biraz fazlası, çünkü diğer sözlüklerde olmayan pekçok özelliği barındırıyor bünyesinde.
Yazılım dili olarak PHP, MySql veritabanı ve Jquery eklentilerini kullanan sözlüğün yazılımcısı henüz 18 yaşındayken Viyana Teknik Üniversitesi’nden davet almış ( TU Wien ) ve bügün orada eğitimini sürdüren bir genç: Anıl Alcı. Ayrıca sözlüğün tematik tasarımının mimarı grafiker Murat Özkan da sözlüğün yeni versiyonunun arkasındaki isimlerden.
Sözlük, son olarak 1 Nisan 2013 tarihinde Dolu Sözlük v2.0 adını verdikleri yazılımla sadece bir sözlük olmanın bir kaç adım ilerisine geçme yolunda. Söz konusu versiyonla artık kullanıcılar profil sayfalarını kişisel blog gibi kullanabiliyorlar, tamamen kendi özel kullanım ve ilgi alanlarına göre sayfalarını dizayn edebiliyorlar.
Sözlüğün açıldığı günden bu yana sunduğu anlık sohbet özelliği, videoların yazı içine yerleştirilebilmeleri, görsel ögelerin yine yazının içerisinde gösterilebilmesi gibi oldukça zengin bir görünüm kazanmasını sağlayan özellikleri var.
Dolu Sözlük kullanıcılarının sayısı oldukça az. Site yöneticileri yazar alımı hususunda biraz fazla titiz davranıyorlar gibi. En iddialı oldukları konuları yazılım ve içerik olarak tanımlayan Dolu Sözlük yönetimi, “daha fazla yazarla daha kalitesiz bir sözlük olacağımıza, daha az yazar ile kaliteli bir sözlük olarak kalırız” şeklinde fikir beyan ediyorlar.
Sözlük Türkçe ve dilbilgisi kurallarına çok önem veriyor ve bu kurallara bağlı kalınması hususunda da biraz baskıcı.
Dolu Sözlük, Ekşi Sözlüğün açtığı yoldan başlasa da farklı bir şekilde devam ediyor sosyal medyadaki macerasına. Yeni versiyonla “sözlük” tanımına bazı ekler geldiğinden söz etmek mümkün olabilir. Dolu Sözlük, sözlükler arasındaki büyük sözlüklerin hiç birisi ile rekabet halinde olmayan, farklı bir segmentte görüyor kendisini. Dolu Sözlük, sosyal medyanın 140 karakterden ibaret olamayacağını, fikirlerin ancak kelimelerle büyüyebileceğini, az kelimenin toplumu az düşünce ve az fikre sevkedeceğini savunuyor.
sözlük adresi: www.dolusozluk.com