Sosyal medya hepimiz için ne kadar da çok şey ifade ediyor değil mi? Her şeye ulaşmamızın kolay yolu olan bu medya düzeninin çoğunlukla iyi yanlarını görüyoruz ve olabildiğince faydalarından yararlanmaya çalışıyor. Yine de aslında sosyal medyanın ve kullandığımız sosyal hesapların bazen ne kadar önemli olduğunu unutarak hareket ediyoruz. Bugün, artık sokakta karşınıza gelen hemen herkesin nasıl ki cebinde bir kimlik varsa emin olun aynı şekilde en azından bir sosyal medya sitesinde de profili mevcut. Yani, aslında hepimiz öyle veya böyle birer sosyal medya kullanıcısıyız. Peki, yaptığımız hareketlerin ne kadarında gerçekten tutarlı davranıyoruz? Yada sosyal hesaplarımız üzerinden yazdıklarımızın paylaştıklarımızın karşımıza ne şekillerde gelebileceğini hiç düşünüyor muyuz? İşte bunları sorgulamamız için bize neden olabilecek, Sosyal Medya Haber bülteni arşivi ile dünden günümüze sosyal medyanın mağdurları;
TV programlarından ve kitaplarından tanıdığımız Asım Yıldırım, 14 Haziran 2011’de seçim sırasında çektiği bir fotoğrafı Twitter üzerinden paylaşınca birçok ağır eleştirinin hedefi olmuş ve çalıştığı işinden istifa etmek durumunda kalmıştı.
17 Yaşındaki Twitter Mağduru Genç
2012 Yılına geldiğimizde olimpiyatlardaki kanserden hayatını kaybeden bir oyuncunun babası hakkında 17 yaşında bir kullanıcıdan “Ölmüş babanın kemiklerini sızlatıyorsun” ifadesini içeren bir Tweet atıldı. Tweet’in sonucu elbette göz altı ile sonuçlandı.
Mark Zuckerburg ve Gizlilik Skandalı
2012’nin son zamanlarında sosyal medya üzerinde bir ilk olacak “terzi kendi söküğünü dikemezmiş” örneği görülmüştü. Facebook’un CEO’sunun kız kardeşinin attığı bir fotoğraf gizlilik ayalarının aşılması nedeni ile diğer kullanıcılar tarafından da görülebilir hale gelmişti. Neyse ki konu fazla uzamadan ve dallanıp budaklanmadan kapanmış, fotoğrafı başka yerlerde paylaşan kullanıcı istek üzerine yasal müdahaleye gerek kalmadan fotoğrafı yayından kaldırmıştı.
Ucuz Harddisk’in Gold.com.tr’ye Pahalıya Mal Olması
Sosyal medya ile artık bilgi neredeyse ışık hızına yakın şekilde yayılabiliyor. Gold.com.tr üzerinde bir Harddisk’in fiyatı yanlış girilince indirimden faydalanmak ve diğer insanların da faydalanmasını isteyen kullanıcılar paylaşım yağmuruna başlamıştı. Hatayı fark edene kadar Gold tam 63,096 TL zarar etti.
Burger King’e espri ile karışık Hack darbesi
Burger King’in 2013 yılında Twitter hesabı internet korsanları tarafından ele geçirilmişti. Bu da yetmezmiş gibi Burger King’in en büyük rakiplerinden biri olan McDonalds’ için övgü içeren Tweet’ler atıldı ve kullanıcıları güldüren sahneler ortaya çıktı. Kısa süre sonra ise Twitter tarafından el konulan hesap tekrardan Burger King’e teslim edildi.
Rıza Kayaalp’in Attığı Tweet ile Cezalandırılması
Ünlü sporcu Gezi Eylemleri sırasında Twitter üzerinden atmış olduğu Tweet ile hem birçok kullanıcının tepkisini çekmiş hem de FILA tarafından 6 ay ceza verilmişti. Güreşçi rakiplerinin belini yere getirmekte maharetli olsa da sosyal medya konusunda ülkemizde ilk sınıfta kalanlardan.
Kadir Topbaş ve Seçimde Sosyal Medya
Ülkemizde seçim trafiğinin yoğun olarak yaşandığı dönemler içerisinde haberli veya habersiz bilinmese de Kadir Topbaş için destek kampanyaları da başlatılmıştı. Bu kampanyaların büyük bir kısmı kendine olumsuz dönüş yapsa bile seçimin galibi olmayı başarmıştı.
Demet Akalın ve Bir Zamanlar Henüz Doğmamış Çocuğunun Krizi
Demet Akalın, o zamanlar doğmamış çocuğuna ait elbisenin fotoğrafını sosyal görüntü paylaşım sitesi olan Instagram aracılığı ile paylaşmış ve sonuç olarak iyi ve kötü birçok eleştiri almıştı. Ağır eleştirilerden biri Demet Akalın’ı sinirlendirince olay mahkemelik olmuştu.
Tweeti Yüzünden Sınır Dışı Edilen Vatandaş
Azerbaycan vatandaşı olan ve ülkemizde yaşamını sürdüren gazeteci Mahir Zeynalov siyasi içerikli bir tweet atmış ve ardından da sınır dışı edilmişti. Kendisinin dile getirdiği iddiaya göre ise sınır dışı edilmesinin nedeni Twitter üzerinden “Türk savcılar, polise El Kaide bağlantılı kişileri tutuklama emri verdi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın atadığı polis şefleri buna uymadı.” tweet’ini atmasıydı.
Melih Gökçek ve Meşhur Fışkiye
Twitter’ı aktif olarak kullanması ile tanınan Melih Gökçek’in Twitter hesabı internet korsanları tarafından ele geçirilmiş ve farklı bir mizah anlayışı ile Melih Gökçek’in hesabı üzerinden tweetler atmıştı. Daha sonradan ise Melih Gökçek onlara aynı espri anlayışı ile cevap vermişti.
Felipe Melo ve RT ile PFDK’ya Gidiş
Listemizdeki diğer mağdurlara oranla Melo’nun hikayesi biraz daha fazla mağduriyet içeriyor. Ünlü sporcu Twitter üzerinden RT ettiği bir tweet ile hem takipçilerinin hem de PFDK’nın dikkatini çekmeyi başarmıştı.
Demet Evgar ve bir Hack Mağduriyeti Daha
Demet Evgar da Twitter üzerinden mağdur olan sosyal medya ünlülerinden. Ünlü oyuncunun hesabı internet korsanları tarafından ele geçirilip tweetler atılmıştı. Daha sonradan yapılan müdahale sonucunda ünlü oyuncu Twitter hesabına tekrar kavuşmuştu.
Engin Kaya ve Atılan Tweetler ile PDFK
Karşılaşma ile ilgili olarak hakaret içeren bir Tweet yayınlamasının ardından kaleci Engin Kaya da PDFK’nın dikkatini çeken sporculardan olmayı başarmıştı. Savunma olarak ise ünlü kaleci “Bu mesajlar aylar sonra ortaya çıkarıldı. Günah keçisi oldum. Hesabımı kapatacağım” demişti.