https://juragankomik.com
Pazartesi , 2 Aralık 2024

E-Ticaret Sitelerinde Çocuk Ticareti

Savaşlar yaşanan bölgelerde kayıp çocuklar yüzbinleri bulmasına rağmen bir tanesinin bile bulunamıyor olması şüphe uyandırıcı değil mi? Bunun yanında birçok Hollywood ünlüsü yüzlerine bebek derisi enjekte ettirdiklerini itiraf ediyorlar. Bu işlemler nasıl yapılıyor çok merak ediyorduk ki bugün sosyal medyada karşımıza Wayfair diye bir gündem çıktı.

Wayfair isimli e-ticaret sitesi üzerinden; bebek kıyafeti ya da halı, sembolik görselli fakat şifreli ilanlar koyulduğu iddia ediliyor. Bakıldığında basit bir çocuk kıyafeti ticareti gibi görünse de altından çocuğun kıyafetinin değil, kendisinin ticaretinin yapıldığı görülüyor.

Uluslararası kamu ve özel sitelerde yer verilen kayıp çocuk ilanları ile bu ticaret sitelerinde verilen şifreli isimlere bakıldığında; nedense aynı olduğunu görüyoruz.

Satış ilanının görseline çocuk kıyafeti koyulmuş, açıklamasına; yaş, ten rengi ve cinsiyet gibi bilgiler girilmiş, fiyatı ise 120.000, 140.000 Türk Lirası gibi fahiş miktarlarla ifade edilmiş. Hiçbir kıyafetin bu fiyat etmediğini adımız gibi biliyoruz fakat detaylar incelendiğinde ise orada satılanın çocuğun kendisi olduğunu görüyoruz.

Deepweb üzerinden çocuk ticareti, çocuk pornosu, uyuşturucu ticareti ve hatta seri katil ticareti bile yapıldığını hepimiz biliyoruz. Fakat birileri bunu yasal e-ticaret sitelerine kadar taşımış durumda. Aileler kayıp çocuklarını artık bu ilanların içerisinde aramaya başladılar.

Fark ettiğimiz çalışma şekillerinden bir tanesi de sattıkları çocuk ismine ücretsiz blog site açıp fotoğraflarını o sitelere yüklemeleri ve fotoğrafların SEO açıklamalarına kod girmeleri. Örneğin; ABC123456 gibi bir kod verildiğini var sayalım. Arama motoruna bu kod yazıldığında karşımıza çocuğun görselleri çıkıyor. İnternet sitesine de ürün satışı ilanı verip ilan adına bu kodu yazıyorlar. Doğal olarak almak isteyen ilan adında yazan kodu arama motorunda aratarak çocuğun görsellerine bakabiliyor.

Yerli sitelerde de buna ilişkin ilanlar var

Ülkemiz içinde e-ticaret yapan bazı internet sitelerinde de buna ilişkin ilanlar olduğu görülmüştür. Çocukların isimleri, cinsiyetleri, ten renkleri ve hatta ırkları da dâhil olmak üzere birçok bilgi girilmiş ve ilan fahiş fiyatlarla satışa sunulmuş durumda. Bunu kimlerin yaptığına ulaşmak ise ilanı yayına açan internet sitesi tarafından çok zor değil. Fakat ilana açan kişi bunları gerçek kimlik bilgileriyle mi açtı, bu cesareti nasıl gösterdi ya da bu işleri bu kadar rahat yapabildiğine göre ne zamandan beri yapıyor orası muamma.

Yetkililerin Tedbir Alması Şart

Özellikle yerli sitelerde de fahiş fiyatlarla satış ilanı verilmiş tüm ilanların detayları incelenerek bunların ne sattığına ilişkin bilgiler kontrol edilmeli, şüpheli kişiler tespit edilerek yapılması gereken tüm hukuki işlemler yerine getirilmelidir. Ben inanıyorum ki çocuğu kayıp birçok aile çocuğunu bu sayede bulacaktır. Bu ilanların yayından kalkması ve kaybolması bir tıka baktığı için yetkililerin bu konuda atik davranmaları ve soruşturmalarını detaylı yürütmeleri gerektiğini düşünüyorum.

USMED AR-GE Başkanı
Engin Dinç

Hakkında Engin DİNÇ

1988 İstanbul doğumlu. Adalet Bakanlığı’nda göreve başladı (2011). Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü Bitirdi (2016). Anadolu Üniversitesi Hukuk/Adalet Bölümü öğrencisi (2016). Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) üyesi oldu (2017). Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) gönüllüsü oldu (2018). Duyum.net – Haber Doğrulama Platformu’nu kurdu (2020). (USMED) AR-GE Başkanı oldu (2020).Araştırmaları ve denemeleri çeşitli dergilerde yayınlandı. İlk kitabını 2015 yılında çıkarttı. İngilizce ve Göktürkçe bilmektedir. Ankara’da ikamet etmekte ve Adalet Bakanlığı’nda kamu hizmetine devam etmektedir. Evli ve bir kız babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir