Emoji, kelime olarak Japonca’da “picture character” anlamına gelen “resimli karakter” ifadesinden gelmektedir. İlk emoji 1995 yılında Japonya’da üretildi ve Japon iletişim firması Docomo tarafından kullanıcıların hizmetine sunuldu. Kalp şeklinde tasarlanmış olan bu ilk emoji, 1998 yılına kadar sınırlı sayıda farklı ürüne dönüşerek çok az çeşitlilikle varlığını sürdürdü. Bugünse tüm dünyada 15.000’in üzerinde emoji var.
Emojiler bugün baktığımız her yerde. Peki hayatımıza nasıl bu kadar dahil oldular? Nasıl oldu da bu görsel iletişim hayatımıza oldukça doğal bir biçimde girdi?
Çoğu zaman söyleyemediklerimizi birbirinden renkli emoji karakterleri içerisine gizliyoruz. Neden kelimeleri kullanmıyoruzda emojilere sarılıyoruz? Emojipedia emojilerin ne anlama geldiğini anlatan bir site. Sitenin kurucusu Jeremy Burge, “Kelimelere dayalı bir sohbete kişilik katmanın en şahane yolu emojidir.” diyor. Kısa ve hızlı mesajlaşan, her şeyin kısayoluna hakim bir jenerasyonuz ve bazen parmak oynatarak yazmak yerine emojilerle ne düşündüğümüzü hissettirebileceğimizi keşfettik. Emojiler dijital iletişimimizde bir açıdan duygusal ifadelerimizin ‘kısayolu’ olarak yer almaya başladı.
Avustralya’da bulunan Flinders Üniversitesi’nden Emoji üzerine çalışmalar yapan Dr. Owen Churces, insanların gerçek yüzlerindeki mimikleri emojilerle bağdaştırabildikleri için emojilerin bu kadar başarılı olduğunu söylüyor. Churces, “Beynimiz emoji’lerin dünyasına adapte oluyor ve bu tip uyarıcılara verimli nöral tepkiler vermeyi öğreniyor. İnsan beyni, örneğin ‘ :-) ‘ şeklindeki bir sembolü anlayabiliyor. Çünkü çok sık görüyor. Bu, kültürel olarak yaratılmış olana verdiğimiz nöral bir tepki.” diyor.
İnsanlar emojilere böylesine adapte olunca tabi ki markalar da boş durmadı ve onlarda yaptıkları işlere renk katmak adına emojilerden yararlanmaya başladı. Tüm bu görsel iletişime geçiş sürecinde içinde yaptıkları hedef kitleyi iyi gözlemleyerek, onların tüketebileceği ve arkadaşları ile paylaşabileceği içerikler yaratarak etkileşimde bulunmak ve akılda kalıcılığı sağlamak için emoji ya da diğer görsel etkileşim yollarını kullanarak onlara etkili bir deneyim yaşatmak oldu.
Emoji® şirketinin ceosu Marco Hüsges Marketing Türkiye’ye verdiği röportajda “Yazıların yerini görsellerle daha eğlenceli anlatımlar alıyor artık. Herkesin kendini en iyi ifade ettiğine inanan bir ‘emoji’ ikonu var. Bu da markaları sahiplenmelerini sağlıyor.” diyor.
Ayrıca emojiler dijital dünyada ortaya çıkmış diğer trendlerden de farklı değerlendirilmeli. Örneğin PokemonGO çok popüler bir uygulama olarak ortaya çıktı ve dünyayı kasıp kavurdu ama daha bir yılını doldurmadan popülaritesini büyük ölçüde kaybetti. Emojiler ise yıllar içinde eskiyip unutulmak bir yana sürekli yenilenerek daha da popüler hale geliyor. Emojilerin hayatımızdaki sağlam yeri ise reklamcılar için güvenli bir liman anlamına geliyor. Emojilerin sektördeki güçlü yerini büyük şirketlerin gözdesi olmalarından kolayca anlayabiliriz.
Peki emojileri kullanmanın şirketlerin pazarlama stratejilerine faydaları neler?
Reklam dilinde ağır ve süslü sloganlar yerini yaratıcı ve eğlenceli içeriklere bırakalı çok oldu. Emojileri reklamlarda kullanmak gençlere şirketlerin içinde bulunduğu dönemi kaçırmadığının ve onlarla aynı dünyada yaşadıklarını göstermenin bir yolu. Reklam şirketleri de yaratıcı olmak ve içeriklerini zenginleştirmek adına emojilere bir hazine gibi bakıyorlar.
Emojilerin verilmek istenen duyguyu ve mesajı karşı tarafa ulaştırma konusunda yazılardan daha başarılı olduğundan bahsetmiştik. Hedef kitlenin reklama olan tepkisini ve reklamdaki mesajın istenilen yere ulaşmasını da emojiler büyük oranda etkiliyor. Kısacası, anlatmak istediğinizi emojilerle anlatmak daha kolay.
Emojiler kazanılmak istenen kurumsal kimliğe daha çabuk ulaşabilmeye de yardımcı olabilir. Çünkü emojiler duyguların yanında karakterleri de temsil ediyor ve reklamların ete kemiğe bürünmesinde emoji kullanımı reklam şirketlerinin işini çok kolaylaştırabilir.
Ve tabi ki emojilerin ve reklamın en sık birleştiği ve en önemli olan nokta sosyal medyalar. Sosyal medyaları aktif kullanan şirketler için emojiler vazgeçilmez bir pazarlama stratejisi. Sosyal medya reklamlarında emoji kullanmamak bu işin doğasına uzak kalmak olur. Emoji kullanmak, reklamları sosyal medyada daha görünür ve dikkat çekici yapacaktır. Alınan geri dönüşler konusunda da emojiler işleri oldukça kolaylaştıracaktır.
İşte emojiler hayatımıza böyle dahil oldular. Bakalım yarının dünyasında emojileri nerelerde göreceğiz…