Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), 2029’da ay yüzeyine inme planı için Toyota ile bir araya geldi. JAXA’nın planları doğrultusunda Toyota uzay aracı geliştirecek! Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı 2029’da ay yüzeyine inecek basınçlı bir otonom araç yapabilmek için Toyota ile bir araya geldi. Altı tekerleğe sahip olacak araç, iki kişiyi 10.000 kilometre mesafeye kadar taşıyabilecek güneş enerjisi ve Toyota’nın yakıt hücresi teknolojisini kullanıyor olacak. 13 metrekarelik yaşam alanına sahip iki minibüsün büyüklüğü kadar olacak ve astronotlar kıyafetlerini aracın içinden çıkararak normal yaşam koşullarında keşfe devam edebilecekler. Astronotlar Ay yüzeyine inmeden önce, aracın Ay’a inmesi ve onlar gelmeden keşfe başlaması bekleniyor. Yakın zamanda resmi olarak duyurulması beklenen proje için SpaceX de JAXA ile irtibata geçti. Bu süreçte Çin, uzay hedeflerini artırıyor ve son zamanlarda Ay’ın farklı bölgelerine inerek güneş enerjisi santrali için planlarını geliştiriyor. Toyota‘nın duyurusu ile ilgili özellikle heyecan verici olan diğer bir şey ise araçtaki astronotlar için çok …
Devamı »Ay’da Kolonileşme Yeni İçin Proje: Yerinde Kaynak Kullanımı
İnsanlığın giderek artan uzay merakı, bizleri uzay yolculuklarına itti ve gezegenimizin uydusu Ay, diğer gezegenlere gerçekleştirilecek seyahatlerin ilk durağı olarak görüldü. Peki bir gün insanlık Ay’da yaşamak isterse, gereken enerji nasıl elde edilecek? Bazı ülkelerin orta ve uzun vadede gezegenimizin uydusu olan Ay’da üs kurmayı hedeflediğini biliyoruz. Hatta çok daha uzun vadede, insanlık farklı gezegenlerde kolonileşmeye başladığında Ay’ın bir nevi Dünya ile diğer gezegenler arasında istasyon görevi göreceğini bile düşünenler var. Ancak Ay’ın gece ve gündüz arasındaki aşırı hava sıcaklığı değişimi, mikrometeor yağmurları ve güneş radyasyonları gibi insan hayatını olumsuz etkileyecek koşulları, gelecek planlarının önündeki en büyük engel. Dolayısıyla eğer bir gün insanlar Ay’da yaşamaya başlarsa, buradaki zorlayıcı koşullarla mücadele edebilmeliler. İnsanların Ay’da kuracağı yaşamda temel olarak yiyeceğe, havaya ve enerjiye ihtiyacı olacak. Özellikle Dünya’ya dönmek için veya farklı istikametlere gitmek için yakıt, hayati önem taşıyor. Tabii bu yakıt, Dünya’dan da getirilebilir ancak bu oldukça maliyetli olacaktır. Dolayısıyla Ay’daki kaynakları kullanmak daha avantajlı olabilir. Hatta bu …
Devamı »150 Bin Kareden Oluşan Ay Fotoğrafı
ABD’li bir fotoğrafçı, 150.000 ay fotoğrafını bir araya getirerek gök cisminin gizli renklerini ortaya çıkardı. Ay’ın her yerinin aynı renkte olduğunu düşünüyor olmamız, video kayıtlarının ve genel ay tasvirlerinin yanlış yönlendirmesinden ve bazı renklerin diğerlerinden çok daha yoğun ve kuvvetli olmasından kaynaklanıyor. Fotoğrafçı Andrew McCarthy, gezegenimizin biricik uydusuna ait 150 bin fotoğrafı kullanarak farklı renkteki ışıkları bir araya getirdiği bir çalışma yaptı. Normalde Ay yüzeyinde bulunan farklı mineraller, güneş ışığı altında farklı renklerde parlıyorlar. Sanatçı bu fotoğrafı, 81 megapiksellik Ay fotoğrafını oluşturmak için uydumuzu fotoğrafladığı dönemde çekti. Sanatçı, bu görselin “beynimiz renkleri daha iyi seçseydi göreceği görüntü olduğunu” söylüyor. Mavi renkler yüksek titanyum içeriği, turuncular ise düşük titanyum içerikli bazaltı gösteriyor. McCarthy, bu fotoğrafları Orion XT10 teleskop, Skywatcher EQ6-R Pro bilgisayarlı ekvatoral destek, ZWO ASI224MC renkli astronomi kamerası ve Sony a7 II tam çerçeve aynasız kamera ile çekti.
Devamı »Çin Ay’ın Karanlık Yüzünde
Çin’in Ay’ın karanlık tarafına gönderdiği ‘Çang’ı-4’ insansız keşif aracının yumuşak bir iniş yaptığı bildirildi. Çin Merkezi Televizyonu (CCTV), geçen ay uzaya gönderilen Çang’ı-4 insansız uzay keşif aracının Ay’ın dünyadan görünmeyen karanlık yüzüne yerel saatle 10.26’da başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu. Keşif aracı iniş yaptığı yerden ilk fotoğrafları da gönderdi. Ay’ın karanlık tarafına inen ilk keşif aracı olan Çang’ı-4, derin uzay gözlemi ve Ay’ın diğer bölgesinde daha fazla araştırma imkanı sağlayacak. Bununla birlikte keşif aracı Ay’da çeşitli minerallerin incelenmesi ve örnekler toplanması için de kullanılacak. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Çang’ı-4’ün geçen hafta Ay’ın karanlık tarafına iniş hazırlığı yaptığını ve bu kapsamda Çinli bilim adamlarının iniş hazırlıkları için görüntüleme aygıtlarını ve ölçüm dedektörlerini kontrol ettiğini açıklamıştı. Çang’ı-4, 7 Aralık’ta Uzun Yürüyüş 3B roketiyle Ay’daki Von Karman kraterine inmek üzere gönderilmişti. DÖNÜM NOKTASI OLARAK GÖRÜLÜYOR Çang’ı-4’ün başarılı inişi derin uzay araştırmaları için dönüm noktası olarak görülüyor. Ay, radyo sinyallerinin karanlık tarafa erişimini engellediği için o bölgeyle dünya arasında …
Devamı »Ay neden bazen gündüz de görülebilir?
Ay ışığını sürekli olarak geceleri görmeye alışkın olduğumuzdan mıdır bilinmez, bazen gündüzleri de ay ışığını gördüğümüzde hemen bir şaşırma havasına giriyoruz. Hatta bu sefer ay ışığını gördüğümüzde acaba bu ay mı yoksa güneşten bir yansıma mı diye düşünüyoruz.Tamam ama neden şaşırıyoruz ki bu kadar. Alında ayı sadece gündüzleri göreceğiz diye bir şart yok. Yani ayı aslında doğru noktada ise gündüzleri de görebilmek pek ala mümkündür.Peki, ama neden genellikle geceleri görmeye alışkın olduğumuz ayı gündüzleri de görüyoruz? Atmosferimiz üzerine çarparak yansıyan güneş ışınları sayesinde gök yüzünü gündüz vakitlerinde çok daha parlak bir şekilde görebiliyoruz. Eğer dünyamızın üzerindeki atmosfer tabakası olmamış olsaydı bizler de karanlık zamanlarda hem güneşi hem yıldızları hem de ayı net bir şekilde görebilecektik. Fakat Atmosfer tabakası üzerindeki ışıklar nedeniyle dünyamız gündüzleri çok daha parlak bir hale geliyor. Bu parlaklık arasında bizler de doğal olarak en parlak olan yıldızı yani yalnızca güneşi görüyoruz. Fakat aynı şekilde ayı görebilmemiz de …
Devamı »