https://juragankomik.com
Cuma , 19 Nisan 2024

Tag Archives: bağımlılık

‘Mavi Balina ve Momo dünyada barışçıl yaşamı sabote ediyor’

Doç. Dr. Tuncay Dilci “Bu oyunlar son derece sistematik kurgulanmış, toplumsal dimağları zehirleyerek onları intihara sürükleyen, insanların yaşam kalitesini düşüren ve toplum içerisinde infial ve kaos yaratabilecek bir yaklaşımın ürünüdür.” dedi. Mavi Balina ve Momo gibi şiddet içerikli sanal oyun kurucularının, dünyada barışçıl toplum yaşamını sabote etmeyi amaçladıkları bildirildi. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Di̇lci̇, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mavi Balina ve Momo gibi şiddet içerikli sanal oyunların dünya genelinde ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Bu tür sanal tuzakların sebep olabileceği olumsuz sonuçların önüne geçebilmek için ailelerin çocuklarıyla güven temelli ilişkilere yönelmeleri gerektiğini ifade eden Dilci, “Mavi Balina ve Momo, internet üzerinden ciddi sorunsallık teşkil eden ve çocuklarımızın hayatlarına kadar mal olabilecek sorunlar çıkarmaktadır. Nedeni, amacı, kökeni tam net belli olmamakla beraber Mavi Balina daha önce Rusya’da 12-14 yaş arası çocukları hedef alırken Momo da aynı yaş grubu çocukları …

Devamı »

‘Çocuklar artık emojiyle üzülüyor, emojiyle gülüyor’

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan, sanal  dünya ile çocukların giderek gerçek hayattan koptuğu uyarısında bulundu. Uluslararası  Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, sanal dünyanın kullanıcılar üzerindeki etkilerini, AA muhabirine  değerlendirdi. Ercan, “Asosyal  insan gerçek hayatta sosyalleşemiyor, kendisini ifade edemiyor, insanın yüzüne bakarak  bir şeyler söyleyemiyor ama sosyal medyada yazının vermiş olduğu rahatlıkla karşıdaki insanın da yüzünü göremediği için çok rahat şekilde hem kendini ifade ediyor hem de duygularını açığa çıkartabiliyor.” diye konuştu. Birçok çocuğun uzun süre odasından çıkmayıp internet üzerinden oyun oynadığını vurgulayan Ercan, bu durumun çocukları yalnızlaştırdığını ifade etti. “İnsan, insan olma sanatını bir robottan öğreniyor” Mevcut dönemde birçok çocuğun dijital oyunları oynamak için bir araya gelerek sosyalleştiğini anlatan Ercan, “Ellerinde sadece makinelerle bedensel olarak bir araya gelmek sosyalleşmek midir? Bence değildir. Bir deniz kenarında denizi seyredip, çay eşliğinde muhabbet etmek, bir kafede oturmak başka bir şey, kafede elinde telefonla sadece yan yana oturmak… Bu sosyallik değil maalesef. Sosyalliğin tanımı …

Devamı »

Gençleri Teknoloji Bağımlılığından Kurtarıyorlar

Bursa Osmangazi Sağlıklı Hayat Merkezindeki Teknoloji Bağımlılığıyla Mücadele Birimi, telefon, tablet ve bilgisayar bağımlılığına karşı çalışmalar yapıyor, bağımlılara destek oluyor. Bursa Osmangazi Sağlıklı Hayat Merkezindeki Teknoloji Bağımlılığıyla Mücadele Birimi, telefon, tablet ve bilgisayar bağımlılığına karşı çalışmalar yapıyor, bağımlılara destek oluyor. İki yıl önce Bursa İl Sağlık Müdürlüğünce açılan Kükürtlü Mahallesi’ndeki Sağlıklı Hayat Merkezi Teknoloji Bağımlılarıyla Mücadele Birimi’nde 4 psikolog, 2 sosyal çalışmacı, bir de çocuk gelişim uzmanı görev yapıyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğünün yürüttüğü “Adolesanlarda İnternet Bağımlılığı Projesi” kapsamında Osmangazi ilçesinde bulunan bir okulda 2 bin 100 öğrenci arasında anket çalışması yapan ekip, öğrencilerin yaklaşık 295’inin riskli olduğunu tespit etti. Daha sonra öğrencilerin aileleriyle görüşen Teknoloji Bağımlılığıyla Mücadele ekibi, şu anda yaklaşık 50 öğrenciyi, psiko sosyal destekle bağımlılıktan kurtarmaya çalışıyor. Çalışmalarını genişleten ekip, 13 bin öğrenciden yaklaşık 7 bini üzerinde araştırmalar yaptı. Bu öğrencilerden risk grubunda olduğu belirlenen 118 öğrenci daha psiko sosyal destek programlarına dahil edildi. Böylece mücadele birimince destek sağlanan teknoloji …

Devamı »

‘K-Pop’ta mesele sadece müzik değil’

Güney Kore’de popülerleşerek kısa sürede dünya gençlerini etkisi altına alan K-Pop müzik gruplarının gençler üzerinde olumsuz etki yarattığını belirten uzmanlar, olumsuz davranış kalıplarını öğreten rol modellere karşı ailelere uyarılarda bulunuyor.   Son yıllarda hızla popülerleşerek yayılan ve K-Pop olarak adlandırılan Güney Kore pop müziğinin gençlerde “Cinsiyetsizlik olgusu yaratma” gibi olumsuz örnekler sunduğuna vurgu yapan uzmanlar, ebeveynlerin ve yetkililerin bu konuya gereken önemi vermesi gerektiğini bildirdi. Güney Kore’de ortaya çıkarak kısa sürede dünyanın birçok bölgesindeki gençleri etkisi altına alan K-Pop müzik grupları, tarzları, üyelerinin giyim ve imajlarının dışında kliplerinde sergiledikleri sıra dışı performansları ve sahnedeki görsel şovlarıyla büyük ilgi görüyor. Bu grupların gördüğü ilgi ve özellikle 11-18 yaş gruplarındaki ergen bireyler üzerinde yarattığı etki, grubun sergilediği tutum ve yansıttığı imajın da hayranlarınca taklit edilmesi son zamanlarda yoğun eleştiri konusu oldu. Söz konusu gruplara yönelik Türkiye’den yükselen en büyük eleştiri, “cinsiyetsizlik olgusu yaratma” yönünde olurken, K-Pop gruplarının birçok konuda gençler ve gelecek kuşaklarda kültürel bir …

Devamı »

‘Çocukları Mavi Balina Benzeri Oyunlardan Korumak İçin Çalışıyoruz’

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, “Çocukları Mavi Balina ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için çalışıyoruz.” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, çocukları “Mavi Balina” ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için çalıştıklarını belirterek, “Oyun kılıfıyla kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan, sosyal ağlarda viral olarak yayılan tehlikelere karşı ailelere de büyük görevler düşüyor.” ifadesini kullandı. Sayan, sosyal medya hesabı Twitter’dan, Mavi Balina oyununa karşı aileleri uyardı. Çocukları, Mavi Balina ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için var güçleriyle çalıştıklarını aktaran Sayan, “Oyun kılıfıyla kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan, sosyal ağlarda viral olarak yayılan tehlikelere karşı ailelere de büyük görevler düşüyor.” dedi. Sayan, ailelerin bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) internet kullanıcıları için bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının bulunduğu “guvenliweb.org.tr” adresinden de dijital dünyanın tehlikelerine karşı bilgi edinebileceklerine dikkati çekerek, ailelerin, öncelikle çocukların internet ve sosyal paylaşım ağlarında neler yaptığından haberdar olup, onlarla güçlü bir …

Devamı »

Bilgisayar Oyunları Beynimizi Geliştirir mi?

Araştırmalar gösteriyor ki, zamanımızdan çalan bilgisayar oyunları algısal ve tepkisel yeteneklerimizi güçlendiriyorlar. Değişen her şeyin aksine, bilgisayar oyunları bireysel aktiviteler arasında hala en kötü şöhretli olma unvanını elinde tutuyor. Yani, çocukların her gün 4-12 saatlerini bilgisayar ve benzeri platformlarda oyun oynayarak geçirmeleri, genellikle bir şeylerin yanlış gittiğinin habercisidir. Profesyonel oyuncuları ve programcıları bunun dışında bırakırsak, ki bu tür seçimlerde bazı fedakarlıkların yapılması gerektiğini en iyi onlar bilecektir, sadece çocuklar için değil aynı zamanda yetişkinler için de ardışık olarak uzun saatler harcayarak 4 günden fazla elektronik ortamda oyunlar oynamak ciddi problemlere sebebiyet verebilmektedir. Bilgisayar oyunları oynamanın avantajlı yanları da bulunuyor. Birçok farklı araştırmada, bu tür aktivitelerin kişilerin algısal yeteneklerini geliştirmesinin yanı sıra hafızayı şekillendirmede ve tepkisel yönetimde de önemli rol aldığı kanıtlanmıştır. Oyunculuk, tamamen problem çözme üzerine yoğunlaşmaktır. Elektronik platformlarda oynanan oyunların kişilerin üzerinde ne tür etkileri olabileceği yönünde yürütülen ve PLoS (Public Library of Science) ‘ta yayımlanan bir araştırmaya göre, gençlerin bilgisayar …

Devamı »

Çocuklarda Dijital Medya Kullanımı İletişim ve Gelişimi Bozuyor !

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Can, “Dijital medya, çocukları hem uygunsuz içeriklere maruz bırakabiliyor hem de olumsuz fiziksel ve psikolojik sonuçlara yol açabiliyor.” dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrah Can, çocukların dijital medyanın zararlarından korunması gerektiğini belirterek, “Dijital medya, çocukları hem uygunsuz içeriklere maruz bırakabiliyor hem de olumsuz fiziksel ve psikolojik sonuçlara yol açabiliyor. Özellikle dil gelişiminin en belirgin olduğu ilk 2 yaş için dijital medya kullanımı önerilmiyor.” dedi. Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi dijital medya kullanımının çocuklar üzerindeki fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri konusuna dikkati çeken Can, çocukların, dünyayı etki-tepki zinciriyle yorumlayarak deneyim geliştirdiğini anlattı. Dijital medyanın artık sadece okul çağı ve ergenlik çağında değil, okul öncesi, hatta süt çocukluğu döneminden itibaren hayatın içine girdiğini belirten Can, bilindik isimleriyle cep telefonu, bilgisayar-tablet ve televizyonun yetişkinler kadar çocukları da “bağımlılık” tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını aktardı. Bazı annelerin küçük …

Devamı »

Dijital Bağımlılık Rekor Seviyeye Ulaştı

EDİRNE (AA) – Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Said Ercan, sosyal medya bağımlılığının dünyada ortalama yüzde 45’lere yükseldiğini belirterek, “Dünya tarihinde hiçbir bağımlılık bu kadar yüksek olmadı. İnsanlarımızın bu bağımlılığı övünerek söylemesi de toplumsal anlamda büyük bir sorundur.” değerlendirmesini yaptı. Ercan, Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği’nce Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen, “Sosyal Medyanın İnsan Hayatındaki Etkileri ve Yapay Zeka” konulu panelde konuştu. Sosyal medya bağımlılığının tehlikeli duruma geldiğini belirten Ercan, “Sosyal medya bağımlılığı dünyada ortalama yüzde 45’lere yükseldi. Dünya tarihinde hiçbir bağımlılık bu kadar yüksek olmadı. İnsanlarımızın bu bağımlılığı övünerek söylemesi de toplumsal anlamda büyük bir sorundur. Uyuşturucu ya da sigara bağımlıları, bağımlılıklarını utanarak söyler ya da söyleyemez ancak sosyal medya bağımlısı bunu övünerek anlatıyor. Hastayım diyor ve bunu gülerek söylüyor. Çok önemli problem bu.” ifadelerini kullandı. Sosyal medya bağımlılığının insan psikolojisi ve bedenine zarar verdiğini anlatan Ercan, şunları kaydetti: “Özellikle çocukların ve …

Devamı »

Bunları yapıyorsanız sosyal medya bağımlısısınız

Günümüzde özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımız sosyal medyayla iç içe bir hale geldi. Gittiğimiz, bulunduğumuz her ortamda cebimizde bu renkli dünyayı taşıyor, belli aralıklarla aktif olmadıkça rahat edemiyoruz. Bu durum öyle bir hal aldı ki, insanlar sosyal mecrada ayrı, gerçek hayatta ayrı iki karakter olarak yaşamaya başladı. Durumun ciddiye alınacak psikolojik bir sorun haline geldiğini düşünen uzmanlar, konuyu inceleme altına aldı ve mobil cihaz kullanıcılarının her geçen gün biraz daha sosyal medya bağımlısı olduğunu gösteren bir sonuç çıkardı. Araştırmaya göre bağımlılığı anlayacak bir kaç ortak özellik var. İşte sosyal medya bağımlılarının bazı ortak özellikleri;  İnstagram’da mı yaşıyorsunuz? Her gün yaptığınız yemeğin görüntüsüne, fotoğrafını Instagram’da paylaşacağınız için daha fazla özen gösteriyor musunuz? Eğer Instagram, Twitter ve Pinterest’te paylaşacağınız için yaptığınız her işe daha fazla zaman harcıyorsanız dönüp kendinizi değerlendirmenizin vakti gelmiş demektir. Aşağıdaki maddelerden birkaçına sahipseniz sosyal medya bağımlısı olma yolundasınız demek mümkün.  -Sadece İnstagram’da paylaşmak için yemek pişirmek -Yaptığınız …

Devamı »

Sosyal Medyadan çocukları koruma

Evrensel yasalara göre çocukların sosyal medyaya kaydolma yaşı 13’tür. Özellikle Türkiye’de bu yaş ilkokul seviyesine kadar düşmüştür. Kaydolurken yaşını büyük gösteren çocuklar ilk sosyal medya yalanını ve fake(sahte) işini de yapmış olur öte yandan en büyük tehlikelerden biri çocukların sosyal medyada geçirdiği vakit ve yaptığı uygunsuz işler dolayısıyla ebebeynine yalan söylemeye başlaması ve duyduğu suçluluk duygusudur. Suçluluk duygusu ile büyüyen nesil özgüven ve kimlik sorunu yaşamaktadır. Aile çocuğunu korumak istiyorsa o’na kötü şeylere zemin hazırlayacak suçlayıcı uslup ile yaklaşmamalıdır. Ailenin ilk etapta yapması gerekenler Yaşına göre kullanım süresi verilmelidir ve sürye uyulması sağlanmalıdır Ceza değil ödül mekanızması işletilmelidir Çocukla evde ve dışarda daha çok sosyal aktivite yapılmalıdır. Sosyal medya arkadaşı olup paylaşımlara katılarak fake(sahte) hesap açması engellenmelidir. Bağımlılığa dönüşmesine engel olacak şekilde kullanım saatleri değiştirilmelidir. Doğru Sosyal Medya Kullanımı nasıl olmalı? Öncelikle sosyal medya bir iletişim ve bilgi platformu olarak kullanılmalıdır, sadece boş vakit geçirme ve eğlenme amaçlı kullanılırsa çocuğun …

Devamı »

Aile İçin Koruyucu Sosyal Medya Sözleşmesi Örneği

Son yıllarda neredeyse hayatımızın merkezinde yer almaya başlayan sosyal medya araçları ruhsal sağlığımız ve ilişkilerimiz üzerinde oldukça büyük bir etki alanına sahip oldu. İstinye Üniversite Hastanesi Psikoloğu Duygu Başak Gürtekin, sosyal medya kullanımının bağımlılık düzeyine geldiğini belirterek, özellikle çocuklarda bunun önüne geçmek için bazı tavsiyelerde bulundu. Özellikle akıllı telefonların, tabletlerin ve ileri teknolojinin günlük rutinimizde edindiği yer büyüdükçe, internet ve sosyal medya araçlarının kullanımı her yaştan kitleler için erişilebilir hale geldi. Yapılan araştırmalar, sosyal medya kullanımının artışının, insanları sanal ortamlarda ilişki kurmaya ve gerçeklikten uzak, yapılandırılmış kimlikler oluşturmaya yönlendirdiğini ortaya koymaktadır. İstinye Üniversite Hastanesi Psikoloğu Duygu Başak Gürtekin, sosyal medya bağımlılığının artık çocuklarda daha sık gözlendiğine dikkat çekerek, bu konuda ailelerin kurallar koymak yerine karşılıklı iletişimi güçlendirmek adına anlaşmaya dayalı sözleşmeler yapmaları gerektiğini söyledi. Gürtekin, sosyal medya bağımlılığı için alınması gerek önlemleri şöyle sıraladı; İNKAR EDİYORSAN BAĞIMLISIN DEMEKTİR “Sosyal medya kullanımının bağımlılık düzeyine geldiğini gösteren en önemli belirtilerden biri, kişinin …

Devamı »

Dijital Bağımlılık Nedir?

Dijital bağımlılık artık günümüzün en büyük gerçeklerinden biri haline geldi. Bu durum sadece yeni yetişen nesiller için değil aynı zamanda orta yaş ve üzeri insanlar için de büyük bir tehlike barındırıyor. Her geçen gün sayısının daha da çok arttığı dijital bağımlılık dünyada yayılan en hızlı bağımlılıklardan biri olarak görülüyor. Dijital Bağımlılık Nedir? Dijital bağımlılık; teknoloji ile sürekli olarak etkileşime geçme ve bu sürerliliğin sonucunda olumsuz etkilerinden etkilenme olarak tanımlanıyor. Birçok kişinin hayatının merkezine oturmuş olan bu bağımlılıkta kişiler sürekli olarak teknolojik cihazlar ile bir diğer kişiler ile etkileşime geçme çabası içerisinde bulunuyor. Bu çabası sırasında da hem iş hayatını hem de gündelik hayatını ertelemeye başlıyor. Yaşı olmayan bu bağımlılık günümüzde hemen her yaş grubunda artık tarif edilemeyecek kadar büyük rakamlara sahipken çoğunlukla genç kesimi etkisi altına almayı başarıyor. Terminoloji içerisinde yer alan tanımı ile dijital bağımlılar sürekli olarak davranışlarını teknolojik araçlar üzerinden meydana getiriyor ve teknoloji ile ilerletmiş olduğu ilişkilerinde …

Devamı »

Sosyal medya bağımlısı nasıl tedavi edilir?

Psikiyatrist Prof. Dr Özkan Pektaş ve Uzman Klinik Psikolog Esra Dalmaz,  hayatımızı esir alan  sonzamanların popüler aplikasyonları ile ilgili sorularımızı yanıtladı… Foursquare isimli  internet  uygulamasında sürekli yer bildirimi yaparak bulunduğu yeri işaretlemek, evlere ‘…’nın malikanesi’, ‘…’s residence’ gibi isimler takmak neyin göstergesi? Bu durum; toplumsal bir hareketin kişisel  parçası. Herkes gittiği yer ile ilgili olumlu ya da olumsuz eleştirisini belirtir ve toplum bundan faydalanır. Çünkü Foursquare‘dan yorumlara,  fotoğraflara bakarak mekan tercihi yapmak güzel bir şey. Evlerimiz bizim kalelerimizdir. ‘Evim güzel evim’ anlayışından yola çıkarak hepimiz esprili bir dille kendi evimizi malikane, yalı veya rezidans olarak gördüğümüzü çevremizdekilere belirtmek isteyebiliriz. Bu şekilde evleri işaretlemek bu yüzdendir diye düşünüyorum. SORUMLULUKLARINI AKSATMAMALI İnternette insanlar sürekli sofralarının ve yediklerinin de  fotoğraflarını  paylaşıyorlar. Sürekli olarak bunları  paylaşmaları normal bir durum mu? Bu  tarz  uygulamalar bir akım ve moda olarak önümüze geliyor. Yediğin yemeği  paylaşmak eskiden ayıp ya da görgüsüzlük sayılabilirken, şu anda bir akım öncülüğünde estetik bir hal almaya başladı. Eğer bu durum kişinin arkadaş, aile ve iş …

Devamı »

Sexting Nedir?

Amerika ve Avrupa’da çok yaygın olsada Türkiye’de yeni bir kavram yeni bir bağımlılık türü. Ekşi sözlük’ü takip edenler bilir sexting vakası yaşanmış bir yazarın yazarlığı iptal edilmişti. Disconnected(sanal hayatlar) filmi ile sexting’in zararları bir kez daha gözler önüne serildi peki nedir bu sexting? Sexting, cinsel içerikli, görüntülü cep telefonu mesajına verilen isim. Avrupa ve ABD’de öğrencileri arasında çok yaygın. birbirlerine müstehcen mesajlar ve kendilerinin ya da arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını gönderiyorlar. İki yıl önce ABD’nin Cincinnati eyaletinde Jessica Logan erkek arkadaşına çıplak fotoğrafını gönderdi, erkek arkadaşı da bunu sınıfa yaydı. Logan aşağılanmalara dayanamayarak mezuniyetinden bir ay sonra intihar etti. Facebook ve Sosyal Ağ tacizlerine dikkat edilmeli 14 yaşındaki Megan Meier 2006’da odasında kendisini asmış vaziyette bulundu. FBI’ın bir yıl süren araştırmaları sonucunda Meier’i intihara Myspace’ten tanıştığı Josh Evans takma adlı kişinin taciz mesajlarının sürüklediği ortaya çıktı. Araştırma derinleştiğinde Josh Evans adlı kişinin Meier’ın sınıftaki bir kız arkadaşının annesi olduğu anlaşıldı. ABD …

Devamı »