Birleşmiş Milletler’in 2011 yılında bir öneri olarak sunduğu Teknoloji Bankası’nın kurulmasıyla ilgili resmi görüşmeler TBMM’de yapıldı. Yapılan kanun teklifi, görüşmeler sonucunda yasalaştı. Gelin Teknoloji Bankası’nın nereye kurulacağına, hangi ayrıcalıklara sahip olup, görevinin neler olacağına yakından bakalım. Teknolojik yatırımların gelişmesi, girişimlerin artması ve küresel rekabete dayanabilecek markaların üretilmesi için yatırımcılık büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl, Birleşmiş Milletler’in önceki yıllarda yaptığı önerisiyle gündeme gelen Teknoloji Bankası, Türkiye’nin teknolojik bir yatırımcılık merkezi haline gelmesini kolaylaştırabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin BM önerisini masaya yatırdığı resmi görüşmelerde “. Türkiye Cumhuriyeti ile En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası Kurulmasına Yönelik Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” başlığı kesinlik kazandı. Türkiye Teknoloji Bankası yasal olarak meclisten onay almış oldu. 47 ülkede yaşayan 880 milyon insanı ilgilendiren Teknoloji Bankası nereye kurulacak? TUBİTAK’ın Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü kampüsü İstanbul Gebze’de yer alıyor. Bundan 9 ay önce teklife ilişkin resmi temasların başladığı dönemde, bu kampüsün de …
Devamı »Sosyal Medya Kısıtlanabilir mi?
İngiltere’de 60’dan fazla ülkenin katıldığı konferansta, bu konu tartışılıyor. İnternet ve sosyal medya öylesine bir güç haline geldi ki, artık halk hareketleri ve devrimlerin fitili sanal ortamda ateşleniyor. Bir yandan da bilgisayar korsanlarının İran’ın nükleer tesislerine ve Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a dahi girebilmesi korkutuyor. İngiltere’de 60’dan fazla ülkenin katıldığı konferansta, sanal dünyaya özgürlük konusu tartışılıyor. Çin ve Rusya’nın Başvurusu Eylül ayında aralarında Çin ve Rusya’nın da bulunduğu birkaç ülke Birleşmiş Milletler’e başvurdu. Başvuruda “internet bağlantılı kamusal konularda yetki ülkelerin egemenlik hakkıdır” ilkesine dayalı küresel bir kural çıkarılması istendi. Batı ülkeleri korsanlık ve telif hakları hırsızlığından, otoriter yönetimler de Arap Baharı tarzı hareketlerden endişe ediyor. İngiltere Başbakanı David Cameron’un Ağustos ayındaki öğrenci olaylarından sonra sosyal medyaya kısıtlama getirme fikrini dile getirmesi eleştiri konusu olmuştu. Hague Eleştirileri Yanıtladı Eleştirilere konferansta İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, cevap verdi ve özgürlük yanlısı olduklarını vurguladı. Hague, “İnsan hakları evrenseldir ve suçlularla teröristlerin dijtal ağları kötüye …
Devamı »Beslenme Bozukluğu ve Açlığa Karşı Online Mücadele Başlatıldı
Milyarlarca kişiyi etkileyen beslenme bozukluklarına karşı online savaş açıldı. Devletlere bu online savaşta cephane desteğini ise bilimsel verileri tek bir sitede toplayacak olan Dünya Sağlık Örgütü verecek. Birleşmiş Milletler’in halk sağlığından sorumlu kolu olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hükümetlere ve sağlık hizmeti sunanlara yetersiz beslenmeyle mücadele çabalarında yardımcı olmak için beslenme konusunda hayati bilgi ve rehberlik hizmeti sunacak bir web sitesi açtı. Beslenme Delilleri e-Kütüphanesi (e-LENA) adlı web sitesi (www.who.int/elena/en/index.html) hükümetlerin en önemli mücadele alanı olan yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikleri gibi 3 temel konuda zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı oluyor. Bilimsel kanıtlar Yeni oluşturulan e-LENA sitesinde yetersiz beslenme ile mücadele için gerekli olan etkin sağlık müdahaleleri açıklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü Başkan Yardımcısı, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Ruh Sağlığı Genel Müdürü. Dr Ala Alwan; “Birkaç milyar insan, bir veya daha fazla türde beslenme bozukluğu sorunu yaşamaktadır. Ülkelerin gereksiz ölümleri azaltmak için yetersiz beslenme ile ilişkili olan bilimsel kanıt ve verilere …
Devamı »