https://juragankomik.com
Salı , 15 Ekim 2024

Tag Archives: Çin

Çin, Kripto Madenciliği Yasaklayabilir

Dünyanın en önde gelen ülkelerinden  biri olarak gösterilen Çin, kripto madenciliğine sıcak bakmıyor. Gelen haberlere  göre Çin hükümeti yakında kripto para madenciliğini yasaklayabilir.   En büyük savaş filmleri kripto para madenciliği operasyonlarının Çin’de olması, ülkenin dünyadaki konumuna bakınca oldukça anlaşılır bir polisiye filmler durum. Ancak bu durum yakında değişebilir. Zira Çin hükümetinin kripto para madenciliğini yasaklayacağı ve bunun için bir yasa önerisi hazırladığı belirtiliyor. Enerji israfı endişelendiriyor Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından bu haftanın başlarında yayınlanan bir hükümet belgesinde, kripto para birimleri ile ilgili çeşitli bilgiler yer alıyor. Bu raporda ülkedeki yasa düzenleyici makamlar tarafında kripto para madenciliğinin yasaklanması yönünde teklifler olduğu ve madencilik faaliyetlerinin büyük bir enerji israfına yol açtığı belirtilmiş. Kripto para madenciliği için çok fazla güç gerektiren bilgisayarlar, karmaşık denklemleri hesaplarken, yüksek enerji tüketimine neden oluyorlar. Hatta öyle ki, Bitcoin madenciliği için kullanılan enerji, bazı küçük ülkelerin harcadığı enerji miktarıyla aynı seviyelere çıkmış durumda. Bunun da …

Devamı »

Ay’a Gönderilen Tohumlar Filizlendi

Çin’in ay başında Ay’ın karanlık yüzüne inen keşif aracı Çang’ı-4’ün, Dünya’nın uydusuna götürdüğü tohumlar filizlendi. Çin’in ay başında Ay’ın karanlık yüzüne inen keşif aracı Çang’ı-4‘ün, Dünya’nın uydusuna götürdüğü tohumlar filizlendi. Komünist Parti’nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinin Çin Ulusal Uzay İdaresi’ne dayandırdığı habere göre, Çang’ı-4’ün Ay’a götürdüğü pamuk tohumları filiz verdi. Gazete, pamuk filizlerinin görüntüsünü Twitter üzerinden paylaştı ve “İnsanoğlunun Ay’daki ilk biyolojik deneyi tamamlandı” ifadesini kullandı. Keşif aracında suni bir ortamın yaratıldığı kapalı kutunun içinde bulunan tohumların, Dünya’daki kontrol merkezinden sulama komutu gittikten sonra filizlendiği belirtildi. Çang’ı-4, Ay’a pamuğun yanı sıra patates tohumu, maya ve meyve sineği yumurtaları içeren toprak götürmüştü. Astronotlar yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) bitki yetiştiriyor ancak Ay’da bugüne kadar böyle bir deney yapılmamıştı. Deney, astronotların yer alacağı uzun süreli uzay keşifleri açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Şinhua ajansı da Çang’ı-4’ün bugüne kadar Dünya’ya 170 kadar fotoğraf gönderdiğini duyurdu. İnsansız keşif aracı Çang’ı-4, 3 Ocak’ta Ay’ın dünyadan görünmeyen …

Devamı »

Gen değişikliği yapan Çinli bilim insanı idam edilebilir!

Geçtiğimiz yılda bebeklerin genlerini değiştirdiğini açıklayan Çinli bilim insanı, ölüm cezasıyla karşı karşıya. Çin’in Shenzhen kentinde bulunan Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden He Jiankui, 2018’de dünyanın genetik olarak değiştirilmiş ilk bebeğini dünyaya getirdiğini açıklamış ve büyük tartışmaların başlamasına neden olmuştu. Bilim insanı, ikiz bebeklerin HIV virüsünü taşımayacak şekilde genlerini değiştirdiğini söyleyerek, tüm eleştirilerin odağı haline gelmişti. ÖLÜM CEZASIYLA KARŞI KARŞIYA Gen değişikliği yaptığını açıkladıktan sonra bir anda ortadan kaybolan Çinli bilim insanının, daha sonra esir tutulduğu anlaşılmıştı. Yeni gelen bilgilere göre Çinli bilim insanı He Jiankui, idam cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Hong Kong’daki bir etkinlikte konuşan Profesör Robin Lovell-Badge, Çinli bilim insanının Çin’de ölüm cezasını taşıyan yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. ‘YASALARA AYKIRI’ Çin’deki bilim ve sağlık bakanlıklarının yürüttüğü birçok soruşturma olduğunu belirten Profesör Robin Lovell-Badge, birçok insanın da işini kaybedebileceğini söyledi. Çin’deki yetkililer ve kurumlar, gen değişikliğinden sonra üreme amaçlı insan embriyolarına yapılan herhangi bir gen düzenlemesinin, Çin yasalarına ve tıbbi etiğe aykırı olduğunu söylemişti.

Devamı »

Çin Pazarı Samsung’u da Vurdu

       Akıllı telefon pazarında en çok sevkiyat gerçekleştiren isim olan Samsung, uzun bir süreden sonra gelirlerinde düşüş yaşıyor. İşte konu hakkındaki detaylar. Akıllı telefon sektöründe dengeler yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Agresif fiyat politikasıyla müşteri kitlesini genişletmeyi hedefleyen Çinli üreticiler, pazarın geneline yayılmaya başladı. Bu durum en çok da Samsung ve Apple’ı etkilemiş durumda. Fakat Güney Koreli üreticiyi etkileyen tek şey Çinli üreticilerin pazar payını arttırması değil. Sızdırılan raporlara göre Samsung uzun bir süreden sonra ilk defa gelirlerinde düşüş olduğunu açıklayacak. Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan 2018 son çeyrek raporunda, Güney Koreli şirketin gelirlerinin bir önceki döneme göre düşüş göstermesi bekleniyor. Bu duruma sebep olan en büyük etken ise Çin’deki akıllı telefon satışlarının yavaşlaması. Aslına bakılırsa, Samsung Çin’de yüzde 1 pazar payına sahip. Yani bu pazardaki daralmanın, Güney Koreli teknoloji devini çok fazla etkilememesi gerekiyor. Fakat Samsung’un Çin pazarındaki asıl gelir kaynağı, akıllı telefon satışlarından ziyade Çinli üreticilere sattığı parçalar. Malum Güney Koreli şirket ekrandan bataryaya, yonga setinden ram’e kadar pek çok parça üretiyor. Çindeki üreticilerin büyük …

Devamı »

Çin’den VPN Kullananlara Ceza!

Çin hükümeti, VPN kullanan internet kullanıcılarına büyük cezalar vermeye başladı. Çin Hükümeti, 1997 yılında yürürlüğe giren yasağı şimdi uygulamaya başladı. Söz konusu yasağa göre, VPN kullanan internet kullanıcıları para cezasına çarptırılıyor. VPN kullanım cezası sadece kişisel internet kullanıcılarına değil, aynı zamanda şirketlere de uygulanıyor. Yalnızca Çin hükümeti tarafından lisanslanan ve onaylanan VPN ağlarının kullanımına izin veriliyor. PARA CEZASI VERİLİYOR Çin vatandaşı Zhu Yunfeng, popüler bir VPN hizmetini kullandığı için 145 dolar para cezasına çarptırıldı. 1997 yılında yayınlanan ‘yabancı interneti kullanma’ yasasını ihlal eden Yunfeng, ceza ödemek zorunda kaldı. Bu ceza, Yunfeng’in yaşamış olduğu Guangdong eyaletindeki ortalama aylık gelirin beşte birine denk geliyor. 30 MİLYONA YAKIN VPN KULLANICISI VAR Çin’deki bu yasa, 20 yıldan daha eski olmasına rağmen pek uygulanmıyordu. Ancak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, son zamanlarda bu yasayı daha sık uygulamaya başladı. İstatisliklere göre Çin’deki 1,5 milyona yaklaşan nüfustan 20-30 milyon arası kullanıcı, VPN uygulamalarını tercih ediyor. VPN NEDİR? Özel sanal ağ olarak adlandırılan VPN, uzaktan erişim yoluyla …

Devamı »

Çin Ay’ın Karanlık Yüzünde

Çin’in Ay’ın karanlık tarafına gönderdiği ‘Çang’ı-4’ insansız keşif aracının yumuşak bir iniş yaptığı bildirildi. Çin Merkezi Televizyonu (CCTV), geçen ay uzaya gönderilen Çang’ı-4 insansız uzay keşif aracının Ay’ın dünyadan görünmeyen karanlık yüzüne yerel saatle 10.26’da başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu. Keşif aracı iniş yaptığı yerden ilk fotoğrafları da gönderdi. Ay’ın karanlık tarafına inen ilk keşif aracı olan Çang’ı-4, derin uzay gözlemi ve Ay’ın diğer bölgesinde daha fazla araştırma imkanı sağlayacak. Bununla birlikte keşif aracı Ay’da çeşitli minerallerin incelenmesi ve örnekler toplanması için de kullanılacak. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Çang’ı-4’ün geçen hafta Ay’ın karanlık tarafına iniş hazırlığı yaptığını ve bu kapsamda Çinli bilim adamlarının iniş hazırlıkları için görüntüleme aygıtlarını ve ölçüm dedektörlerini kontrol ettiğini açıklamıştı. Çang’ı-4, 7 Aralık’ta Uzun Yürüyüş 3B roketiyle Ay’daki Von Karman kraterine inmek üzere gönderilmişti. DÖNÜM NOKTASI OLARAK GÖRÜLÜYOR Çang’ı-4’ün başarılı inişi derin uzay araştırmaları için dönüm noktası olarak görülüyor. Ay, radyo sinyallerinin karanlık tarafa erişimini engellediği için o bölgeyle dünya arasında …

Devamı »

Çinliler Bakırın İletkenliğini Arttırdı

Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü’nden bir grup Çinli bilim insanı, Science Advances dergisinde, normal bakırı, altın ve gümüşle “neredeyse aynı” iletkenlikte bir maddeye nasıl dönüştürdüklerini açıklayan bir araştırma yayımladı. Bilim insanlarının deneyleri sonucunda elde ettikleri metal aynı zamanda, sadece altın benzeri değerli metallerin yapabildiği gibi kömürden alkol üreten bir tepkimeye katalizör görevi görebiliyor. ARGON GAZI İLE TEPKİMEYE SOKTULAR Araştırmacılar bir parça bakırı ısıtılmış ve elektrik yüklü argon gazı ile tepkimeye soktu. Bu tepkime bakırın atomlarını daha kararlı ve daha yoğun bir hale getirerek altın gibi aşınma, oksidasyon ve yüksek sıcaklıklara dirençli hale getirdi. Ucuz bakırdan elde edilen bu yeni malzeme elektronik eşya üretiminde çok daha maliyetli olan altın ve gümüş parçaların yerini alabilecek. kaynak:Sabah

Devamı »

Çin Uzaya Bir Uydu Daha Gönderdi !

Çin, Hongyün Projesi’nin ilk deneysel iletişim uydusunu uzaya gönderdi.   Şinhua ajansının haberine göre, Çin havacılık şirketi China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) tarafından geliştirilmesine 2016’da başlanan Hongyün Projesi’nin ilk uydusu, Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi’nden önceden belirlenen yörüngesine fırlatıldı. Long March 11 roketiyle fırlatılan uydu dünyadan 160 ila 2 bin kilometre uzaklık olarak tarif edilen alçak yörüngesine sabah saatlerinde ulaştı. Hongyün Projesi kapsamında ilk uyduda yapılacak geniş bant internet ve iletişim testlerinin tamamlanmasının ardından 2020’ye kadar aynı uydudan 4 tane daha fırlatılacak. Toplam 156 uydudan oluşacak Hongyün Projesi uydularının 2022’de faaliyete başlaması hedefleniyor. SANİYEDE 500 MEGABAYT VERİ TRANSFERİ YAPACAK Geniş bant iletişimi için hizmet verecek her uydunun saniyede 500 megabayt veri transferi yapabilmesi hedefleniyor. Uydu ile alçak yörüngeden yüksek yörüngedeki uydulara veri transferi gecikmesinin de önüne geçmesi amaçlanıyor. Proje tamamlandığında kutuplar dahil dünya genelinde iletişim ve internet alanında hizmet verilmesi hedefleniyor. Ayrıca CASIC’ten yapılan açıklamada, başarılı fırlatmanın Çin’in alçak yörüngede …

Devamı »

Çin’de ‘Sosyal Skor’ dönemi

Teknolojik gelişmelerin son dönemdeki öncüsü olarak dikkat çeken Çin, yeni bir vatandaşlık sistemi geliştiriyor. ABD basınında yer alan haberlere göre, vatandaşlarını notlandırdığı bir karne çıkaracak olan Çin Komünist Partisi, her vatandaşının ‘sosyal skor’unu belirleyecek. Filmlerde gördüğümüz ileri teknolojik vatandaşlık sistemleri gerçek oluyor. Bu işe de ilk el atan ülke olan Çin, filmlerdeki ütopik dünyaya oldukça benzeyen ‘sosyal skor’ sistemini 2 yıl içinde bitirmeye ve 2021 yılında kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, yaklaşık 1.4 milyar kişiye ev sahipliği yapıyor ve bu kalabalık nüfus, projenin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Geçtiğimiz aylarda gönüllülük esası ile kullanıma sunulan sistem ile ilgili yeni detaylar ise şöyle; Mobil cihazlara yüklenecek bir uygulamayla çalışacak sistemde kullanıcılar hem sanal hem de gerçek hayatlarında mercek altına alınacak ve notlandırılacak. Vatandaşlar aldıkları puanlara göre A, B, C ve D olarak dört farklı kademede derecelendirilecek. A’ bin 50 puan ve üzerinde notu olan vatandaşlara verilecek ve bu kişiler dürüst ve …

Devamı »

Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı

Çin’in süper bilgisayarı Tienhı-2, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını koruyarak altıncı kez birinci oldu. Yılda iki kez hazırlanan dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı listesinde Çin’in saniyede 33,86 petaflop işlem yapılan bilgisayarı Tienhı-2’nin, saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen ABD yapımı Titan’a göre neredeyse iki kat hız farkıyla zirvedeki yerini koruduğu belirtildi. Saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanan petaflop, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimi olarak ifade ediliyor. ABD, 2013’teki listede 265 olan süper bilgisayar sayısını kasım ayı itibariyle 201’e düşürdü. Çin ise aynı süreçte süper bilgisayar sayısını 109’a çıkararak son yıllardaki yükselişini sürdürdü. ABD ve Almanya’daki bilgisayar uzmanlarınca 1993’ten bu yana haziran ve kasımda olmak üzere yılda iki defa hazırlanan ”Top 500” listesi, bu alanda otorite olarak dikkate alınıyor ve dünya genelinde en hızlı süper bilgisayarların listesini belirliyor.

Devamı »

Google Glass’a Çin’den rakip çıktı

Arch2O-Google-Glass-UI-07

Google’ın merakla beklenen gözlüğü ‘Google Glass’ henüz piyasaya çıkmadan Çinliler bir alternatif geliştirdi. Çin’deki en büyük arama moturu Baidu, ‘Baidu Eye’ ismini verdikleri gözlüğü test etmeye başladı. Yüz tanıma, resim ve ses arama özelliklerine sahip Baidu Eye’ın ticari ürün olarak piyasaya sürülüp sürülmeyeceği ise heniz kesin değil. Çin’de Google’a göre rekabet avantajına sahip olan Baidu’nun Google’ın Adwords, Android ve Maps gibi uygulamalarına karşı da kendine ait alternatifleri de bulunuyor Aşağıdaki fotoğrafta bir Baidu çalışanının Baidu Eye’ı test edişi görülüyor: Kaynak; mashable

Devamı »

Türkiye Gözetim Altında

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2012 yılı “İnternet Düşmanları” ve “Gözetim Altındaki Ülkeler” listesini yayınladı.    Türkiye’de internete yönelik sansür ve yasaklamalara yurtdışından yeni eleştiriler geliyor.   Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün “İnternet Düşmanları”listesinde Burma, Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Suriye, Türkmenistan, Özbekistan, Vietnam ve bu yıl eklenen Bahreyn ve Belarus yer alıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 14 ülkenin dahil olduğu “Gözetim Altındaki Ülkeler” listesinde ise Avustralya, Mısır, Eritre, Fransa, Malezya, Rusya, Güney Kore, Sri Lanka, Tayland, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve bu yıl listeye eklenen Hindistan, Kazakistan bulunuyor. Libya ve Venezuella ise 2012’de “Gözetim Altındaki Ülkeler”listesinden çıkarılırken Türkiye’ye ilişkin, “Binlerce internet sitesine hala erişim yok internet kullanıcıları filtre girişimleri alarm veriyor ve internet gazetecileri hakkında dava açılmaya devam ediliyor” ifadeleri kullanılıyor. ANKA    

Devamı »

Evren Uzay Savaşlarına Doğru Yol Mu Alıyor!

Rusya geçen Şubat’ta çok önemli bir askeri uyduyu, Ağustos ayında bir haberleşme uydusunu, geçen ay ise başka bir uyduyu teknik sorunlar nedeniyle kaybetti. Bitmedi, Rusya’nın iddialı uzay aracı Phobos-Grunt, Mars gezegine giderken, yönünü Mars’a çevirerek motorlar çalışmadığı için Dünya Yörüngesinden çıkamadı ve Pasifik’e düştü. Rus yetkilere göre başarısızlıklarda yabancçı ülkelerin parmağı var… Mars gezegenine giderken yolda kalan Rus uzay aracının parçaları Şili açıklarında Pa­sifik Okyanusuna düştü. Aracın düştüğü Rus Uzay Savunma Kuvvetleri sözcüsü Albay Aleksey Zolotukhin tarafından açıklandı. Yaklaşık 2 aydır Dünya yörüngesinde dönen 13 tonluk aracın bütün parçalarının aynı yere düşüp düşmediği bilin­miyor. 170 milyon dolarlık insansız araç geçen Ekim ayında uzaya fırlatılmış ancak yönünü Mars’a çevirecek motorlar çalışmadığı için Dünya yörün­gesinden çıkamamıştı. Her şey yolunda gitseydi Phobos-Grunt adla araç Mars’ın uydularından Phobos’a inip hem toprak ör­neği alacak hem de gezegeni görüntüleyecekti. Tüm çabalara rağmen Rus mühendisler aracın motorları­nı çalıştıramayınca kaderine terk edilen Phobos- Grunt irtifa kaybetmeye başladı. Phobos-Grunt, …

Devamı »

SAAB rüyası bitti…

Türk yatırım şirketi Brightwell Holding SAAB‘ı almaktan vazgeçti. Türk yatırım şirketi Brightwell Holding‘ in İsveç otomotiv firması SAAB‘ı almak için verdiği teklifi geri çektiği bildirildi. Türk şirketinin teklifini geri çekmesine gerekçe olarak, SAAB’ın teknoloji lisansını elinde bulunduran ABD’li GM ile işbirliği yapmak istememesi gösterildi. Enerji ve teknoloji alanında yatırımları bulunan Türk şirketinin sözcücü Zamier Ahmed, İsveç ekonomi gazetesi Di.se’ye yaptığı açıklamada, son dakikaya kadar her şeyin olumlu gittiğini ancak son anda GM tarafından değişiklik yapılmak istendiği ve bu gelişmeyi uluslararası üne sahip bir firmaya yakıştıramadıklarını, hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Ahmed son anda yaşanan bu gelişmelerden dolayı tekliflerini geri çektiklerini açıkladı. Türk şirketinin teklifini geri çekmesinden sonra SAAB’ı almak isteyen Çinli bir firmanın teklifinin görüşüldüğü bildirildi.

Devamı »

Twitter’ın Ceo’su ‘Sansür Değil’ Diyor

Twitter CEO’su Dick Costolo uygulamaya aldıkları yeni bölgesel sansür kurallarını savundu. Twitter, geçen hafta bazı ülkelerde yasalara aykırı mesajların bundan böyle engellenme imkanının bulunduğunu bildirmişti. Açıklamada bazı ülkelerde engellenen mesajın diğerlerinde engellenmeyeceğinin de altı çizilmişti.Ancak bu uygulama kullanıcıların sert tepkisiyle karşılaştı. Bunu sansür olarak kabul eden kullanıcılar  #TwitterBlackout  başlığı altında 28 Ocak’ta Twitter’ı protesto ettiler. Kaliforniya’daki AllThingsD medya konferansında konuşan Twitter CEO’su Dick Costolo, bu uygulamanın sansür değil daha fazla özgürlüğe izin vereceğini iddia etti. Ülkelerin kanunlarına uymazlarsa o ülkelerde olamayacaklarını belirten Costolo, İran ve Çin’de tamamen bloklandıklarını hatırlattı. cnnturk.com

Devamı »

Facebook hangi ülkede Twitter’ın gerisinde kaldı?

Sosyal ağlar içerisinde Facebook, neredeyse  her ülkede birinci sırada. comScore verilerine göre, Facebook’un birinciliğini rakibi Twitter’a kaptırdığı tek ülke ise Japonya. Japonya kullanıcı profili açısından da dünyanın geneline göre oldukça farklı bir yapıya sahip. Çünkü orada oyun tabanlı mobil sosyal ağlar da Twitter ve Facabook’tan daha popüler.

Devamı »

Apple’ın Ipad’una Karşılık Türk Izec

Sakarya’da bir klima fabrikasının ar-ge bölümünde çalışan elektrik-elektronik mühendisi Ufuk Tezcan merak üzerine Apple’ın Ipod’unu parçalayıp, incelektiden sonra kendi tablet bilgisayarını üretti. Kısa süren Ar-Ge sürecinin ardından anakartı, yazılımı ve dizaynı kendisine ait olan bir tablet bilgisayar geliştiren Tezcan, seri üretime geçmek için KOSGEB’ten 500 bin liralık Ar-Ge inovasyon desteği aldı. Gerisini Tezcan’ın ağzından aktaralım: Tabletin içinde ne var ne yok derken bu işe girdik açıkçası. ‘Netbook’u tablete çevirebilir miyiz?’ diye çalıştık. Toplama parçalarla tablet bilgisayar geliştirdim. İlk ürünü piyasadan aldığımız parçalarla yaptım. Bu ürünü maltepe escort de belirli fiyatlarla satmaya başladık. Daha sonra yazılımı, plastik aksamı, anakartı ve dizaynı bana ait olan bir tablet bilgisayar geliştirdim. İşlemci, sanal bellek, harddisk, kamera ve dokunmatik ekranı ise belirli üreticilerden temin ettik. Türkiye’deki bilgisayar üreticilerinin hazır parçalarla bilgisayar ürettiklerini iddia eden ve bu nedenle de tablet bilgisayar sektörüne girmediklerini öne süren Tezcan, geliştirdiği tablet bilgisayarını işletim sistemi ayağında Android türevi bir yazılıma yer verdiğini söylerken …

Devamı »

Böyle Olur Çin’in Protestosu

Apple,Hong Kong daki  ilk mağaza sını dün açtı. Üç katlı dev binanın açılışında milyonlarca teknoloji tutkunu biraraya geldi. Önünde günlerde kuyrukta bekleyen bazı teknoloji meraklıları, içeri girerek iPhone, iPad ve Ipod gibi teknolojik ürünleri satın aldı. Grafiker olduğunu belirten Stanley Yuen isimli bir müşteri, uzun zamandır Hong Kong’da açılacak Apple mağazasını beklediğini söyledi. Yuen, Avustralya’daki Apple mağazasını ziyaret ettiğini ve Appleın çok iyi olduğunu belirtirken, “Umarım bu açılan mağaza da beklentilerimizi karşılar” dedi. Çinli Chen Yan da, günlerdir mağazanın açılmasını beklediğini dile getirerek, mağazadan pek çok ürün alacağını belirtti. Reuters’in haberine göre, Windy Meng- Xue Yang isimli müşteri de Apple’ı çok kaliteli bulduğunu, açılan bu mağazanin müdavimi olacağını ifade etti BİR DE PROTESTO VARDI Büyük güvenlik önlemleri alınmasına rağmen bir grup eylemci,üçüncü kattan aşağı uzanan bir poster astı. Çin’deki Apple tedarikçisinin işçileri köle gibi kullandığını belirten eylemciler posterlerin üzerine “Artık iKöle olmayacağız” yazdılar  

Devamı »

Çin’de Sansür Son 1 Yılda Tavan Yaptı

Çin’de sansür tavan yaptı Çinli bir ‘düşünce kuruluşu’nun yaptığı araştırmaya göre, 2010’da ülkede erişilebilen web sitelerinin sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 41 azaldı. İnternete sansür denince akla ilk gelen ülkelerden olan Çin’de 1.5 yılda yaklaşık 1.3 milyon web sitesi sansürlenerek erişime kapatıldı. Ülkedeki internet sitelerinin sayısı 2009 başından 2010 ortasına kadar yüzde 41 oranında azaldı. Çin Sosyal Bilimler Akademisi tarafından yapılan araştırma ülkedeki sansürün derecesini gösterse de kurum yetkililerine göre Çin’de sonsuz ‘internet özgürlüğü’ var. Yasaklanan sitelerin büyük bölümünün ‘pornografik’ olduğunu iddia eden akademi araştırmacı Liu Ruisheng, onları engelleyerek internete ’emniyet ve düzen’ getirdiklerini söylüyor. BBC’ye konuşan Ruisheng “Bu durum, denetimimizin sıkılaşırken ve daha düzenli hale gelirken içeriğimizin zenginleştiğini gösteriyor” dedi. Ülkedeki sıkı sansür ve denetim kuralları, Büyük Çin Seddi’ne ve bilgisayarlarda kullanılan ‘Firewall’ güvenlik duvarına atıfla ‘Büyük Çin Güvenlik Seddi’ diye anılıyor. Facebook, Twitter, YouTube, FriendFeed, MySpace dahil hemen tüm paylaşım ağlarına bu uygulamalar sebebiyle erişilemiyor. Resmi rakamlara …

Devamı »

Bing Çin Sahasında Google’a Golü Attı

Google’ın çin’de boş bıraktığı yeri bing doldurdu. Bing Çin’in en büyük arama motoru Baidu.com ile İngilizce hizmet sunmak konusunda anlaşmaya vardı. Google’ın arama motorunu Çin piyasasından çekmesinin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçtikten sonra, Microsoft Google’ın boş bıraktığı yeri doldurmak için büyük bir hamle yaptı. Çince üzerinden hizmet veren Baidu, yaptığı açıklamada Microsoft’un arama motoru Bing’in 2011 sonlarına doğru Baidu sayfalarında yer alacağını belirtti. Çin’deki arama motoru pazarının yüzde 83’üne sahip olan Baidu, “Günde yaklaşık 10 milyon İngilizce arama yapıldığını, bu yüzden sundukları hizmetin İngilizce altyapısını güçlendirmeye ihtiyaç duyduklarını” ifade etti. Baidu’nun sözcüsü Kaiser Kuo, “Her gün İngilizce arama yapan kullanıcı sayısı artıyor… Ancak Baidu iyi bir iş çıkardı. Bing bize bu imkanı sunma fırsatı verdi.” dedi. Microsoft’tan bu konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Microsoft, iş yaptığı her ülkenin düzenlemelerine ve yasalarına saygı duyar. Çin’deki kurallara ve kültüre saygı gösteriyor ve görüşlerde yönetim politikaları da olmak üzere farklılıklar olabileceğini anlıyoruz” denildi. Microsoft, …

Devamı »

iPad 2 Almak İçin Böbreğini Sattı

Teknolojinin hızına yetişmek artık imkansız hale geldi. özellikle gençler teknoloji yakalamak ve en son teknolojik ürünleri kullanmak noktasında çok hevesli ve hızlılar, işte çin’den böyle bir haber geldi. Shanghai Daily gazetesinin haberine göre Çin’in Anhui kentinde yaşayan 17 yaşandaki çinli genç, internette tanıştığı bir brokerla 20.000 yuan yani yaklaşık 3.400 dolara böbreğini satmak üzere anlaşıyor, ailesinin bilgisi dışında Chenzhou hastanesinde ameliyat olan genç, böbreklerini burada sağlıksız bir ortamda aldırıyor. Daha sonra Polisin öğrenmesi üzerine genç gerçekleri açıklıyor. Polis Hastane bağlantılarından Fujianlı bir işadamının bilgilerine ulaşıldığı belirtiliyor. Anasayfa

Devamı »

Çakma cepte sınır tanımıyorlar

Çakma cep telefonu işi nereye varır diye düşünenlere cevap gecikmedi: Cevap HTC Omnia 7’de!   Windows Phone 7 telefonlarında sonunda taklitleri piyasada dolaşmaya başladı. Üretim yeri ise tahmin etmekte zorlanmayacağımız bir ülke yani Çin. HTC markalı Omnia 7’nin Çin piyasasında çıkan sürümü, yani taklidi. Ama üzerinde HTC yazıyor ve model ismi de HD7…   800×480 çözünürlüklü, tam 4.8 inçlik ekrana sahip olan akıllı telefonu 1GHz Snapdragon işlemci çalıştırıyor. Oldukça büyük boydakitelefonda Bluetooth, WiFi ve GPS bulunuyor. Ayrıca 5 megapiksellik kamera, çift SIM desteği ve iki microSD kart desteğinden de kolayca yararlanabilirsiniz. Fakat telefonu ilginç kılan ayrıntı ise Windows Phone 7 yerine Windows Mobile 6.5 kullanıyor olması. Görselden de anlaşılacağı üzre Windows Phone 6.5’un 7’ye benzetilebilmesi için bir hayli uğraşılmış. Yani bu çakma telefonu diğer çakma telefonlardan ayıran fark şu: telefonun sadece kendisi değil, işletim sistemi de sahte ve taklit.  

Devamı »