https://juragankomik.com
Pazar , 8 Aralık 2024

Tag Archives: e-ticaret

Teknoloji Şirketleri Bankalarla Rekabete Hazırlanıyor

    Danışmanlık firması Bain & Company’nin anketine göre, teknoloji şirketlerinin geliştireceği yeni bankacılık hizmetleri geleneksel bankalar için “gelirlerini ve müşterilerini kaybetme riski” oluşturuyor. Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi teknoloji şirketlerinin vermeye başladığı bankacılık hizmetlerinin tüketicilerin ilgisini çektiği ve bu şirketlerin geliştireceği yeni bankacılık hizmetlerinin geleneksel bankalar için “gelirlerini ve müşterilerini kaybetme riski” oluşturduğu belirtildi. Danışmanlık firması Bain & Company tarafından 29 ülkede 152 bin banka müşterisi ile yapılan ankete katılanların yüzde 54’ü teknoloji şirketlerinden gelecek finansal ürünlere açık olduklarını belirtti. Ankete göre, son zamanlarda, teknoloji şirketlerinin finansal ürünlere ilgisi özellikle ödeme işlemlerinde belirginleşiyor. Apple Pay 35 ülkede hizmet verirken, Google Pay da şimdilik 29 ülkede hizmet veriyor. Bu hizmetler hala kredi kartı şirketlerinin sistemlerine dayansa da geçen yıl yürürlüğe giren Avrupa Ödeme Hizmetleri Direktifi (PSD2) gibi yeni düzenlemeler bankacılık dışı şirketlerinin müşterilerin hesaplarına erişmesine de izin veriyor. Perakende devi Amazon uzun zamandır kendi online ödeme sistemine sahipken, bazı ülkelerde borç verme gibi geleneksel …

Devamı »

Geleceği Şekillendirecek Teknolojiler

Yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknoloji dünyasında çığır açan gelişmelerin yakın gelecekte alışverişten kişilerin güvenliğine kadar pek çok alanda insan hayatını kolaylaştırması bekleniyor.     Yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknoloji dünyasında çığır açan gelişmelerin yakın gelecekte ulaşımdan iletişim ve haberleşmeye, alışverişten kişilerin güvenliğine kadar pek çok alanda insan hayatını kolaylaştırması öngörülüyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapay zeka konusundaki gelişmelerin sağlık, ulaşım, medya ve eğitim gibi hayatın birçok alanına yön vermesi bekleniyor. İnsan yaşamının en önemli gereksinimlerinden ulaşım, yapay zekadaki gelişmelerden gelecekte en fazla etkilenecek sektörler arasında yer alıyor. Bu alanda sürücüsüz ve elektrikli araçlar önemli teknolojik yatırımlar olarak dikkati çekerken, Alman otomotiv şirketi Volkswagen’in 2026 yılından itibaren petrolle çalışan araç üretmeyi planlamadıklarını açıklaması küresel şirketlerin bu konuda ne kadar ciddi olduklarını ortaya koyuyor. Öte yandan geçen yıl karıştıkları ölümlü kazalara karşın sürücüsüz araç teknolojisine ilişkin yatırımların hız kesmeden devam edeceği öngörülüyor. Kasiyersiz marketler dönemi Günlük yaşamın en önemli aktivitelerinden alışveriş de yapay zeka teknolojilerinin …

Devamı »

İnternet Kullanıcılarının Korkulu Rüyası: Sanal Dolandırıcılık

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kırık, “Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısını bekleyen tehditlerin başında sanal dolandırıcılık gelmektedir.” dedi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısını bekleyen tehditlerin başında sanal dolandırıcılık gelmektedir. Özellikle ucuz ürün satan ve SSL güvenlik sertifikası olmayan alışveriş siteleri, kredi kartı ve banka bilgilerini ele geçirerek kullanıcıları mağdur etmektedir.” dedi. Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 59 milyon civarında internet kullanıcısının bulunduğunu ifade ederek, bu kullanıcıların en büyük sorununun sanal dolandırıcılık olduğunu söyledi. Çok sayıda kişinin sanal dolandırıcılık mağduru olduğunu anlatan Kırık, “Sanal dolandırıcılığa karşı mümkünse sanal kart kullanmak ve limit belirlemek hesap güvenliği açısından yerinde olacaktır. Sosyal ağlardaki dezenformasyon ve manipülasyon, bilgi kirliliğine neden olmakta. Terör örgütleri de sosyal medyayı kullanarak algı operasyonları gerçekleştirmektedir. Kullanıcıların içerikleri teyit etmesi çok önemlidir. Siber zorbalık ise daha çok çocuk ve gençler için büyük tehdit unsurudur.” diye konuştu. Kırık, …

Devamı »

‘Dışa açılımda e-ticaret büyük bir avantaj’

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, “Genç girişimcilerin ve firma sahiplerinin e-ticarete ağırlık vermesini çok önemli görüyoruz çünkü dışa açılımda e-ticaret büyük bir avantaj sağlıyor” dedi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, özellikle genç girişimcilerin ve firma sahiplerinin e-ticarete ağırlık vermesini çok önemli gördüklerini belirterek, “Çünkü dışa açılımda e-ticaret büyük bir avantaj sağlıyor.” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB), girişimcilerin ve KOBİ’lerin dijital dünyada iş yapabilme kapasitesinin artırılması amacıyla düzenlenen “Dijital Dönüşüm, e-Ticaret ve e-İhracat Eğitimi”, TTSO Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Hacısalihoğlu, eğitim programının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, ticaretin gelişmesinde, firmaların ve girişimcilerin dışa açılımında e-ticaretin büyük bir avantaj olduğunu ifade ederek, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Toplantının düzenlenmesinde büyük katkıları bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür eden Hacısalihoğlu, 81 ilde süren bu etkinliğin, ülke adına önemli olduğunu anlattı. Hacısalihoğlu, tüm bakanlıkların olduğu gibi TOBB’un da dışa açılım politikası bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “e-ticareti bilmemizin yanı sıra kullanmamız …

Devamı »

Alibaba’dan 90 Milyonluk Yatırım

Berlin merkezli data analiz startupı Data Artisans, Çin’li Alibaba Group Holding’in firmayı yaklaşık 90 milyon euroya satın adığını duyurdu. Alibaba Almanya’da data analiz firması satın aldı. Satın alma ile ilk kez Çinli bir şirket Almanya’dan bir startupı tamamen satın almış oldu. Alibaba’nın rakiplerinden Tencent Holding ise Mart ayında çevrimiçi bir banka olan N26’ya 160 milyon dolarlık finansman sağlamıştı. Habere göre, Data Artisans CEO’Su Kostas Tzoumas, Alibaba’nın aynı zamanda, büyük verileri analiz etmek ve yeni iş kollarına genişlemek için kullanılan açık kaynaklı Apache Flink adlı yazılıma da yatırım yapacağını söyledi. 2014 yılında kurulan Data Artisans firması aynı zamanda Netlflix ve Uber firmalarına da hizmet veriyor. Alibaba’dan gelen açıklamada, Alibaba’nın Data Artisans birlikte büyük verileri analiz etmek adına bir yazılım üretileceği belirtildi.

Devamı »

E-Ticaret Türkiye’de İvme Kazandı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından hazırlanan e-ticaret verilerine göre Türkiye’de kullanım oranı artmaya devam ediyor. Eurostat tarafından hazırlanan e-ticaret verilerine göre, Avrupa’da yer alan 34 ülkedeki internet kullanıcılarının yüzde 69’u 2018 yılında online alışveriş gerçekleştirirken, Türkiye’de ise bu oran yüzde 35 düzeyinde kaldı. Kişi başı e-ticaret harcamasında İngiltere yıllık 22 bin 215 TL ile ilk sırada yer alırken, hemen ardından 10 bin 280 TL ile Fransa ve 6 bin 784 TL ile Almanya geldi. Türkiye ise 2018 yılında e-ticarette kişi başı yaklaşık bin 55 TL harcandı. Ticari serbestliklerin de etkisiyle internetten alışveriş yapan 3 Avrupalıdan biri yurt dışından sipariş verdi. Verilere göre, e-ticaretteki bu hızlı büyüme Asya ülkelerinin ardından Avrupa ülkelerinde de e-ticaret aracılığıyla ihracatın yolunu açtı. Türkiye’de teşvik ve yatırımlarla 2018 yılında ivme kazanan e-ihracatın toplam ihracat içindeki payı ise hala binde 3 seviyelerinde seyrediyor. Rakamlardaki bu düşüklüğün en büyük sebepleri arasında Türk şirketlerinin e-ihracatı nasıl yapacaklarını bilmemesi yer alıyor. …

Devamı »

Hindistan’dan E-Ticaret Devlerine Ters Köşe!

  Hindistan, ülkede faaliyet gösteren yabancı e-ticaret şirketleri ile ilgili kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Hindistan hükümetinin konu üzerine aldığı kararlar ülkede bir dizi yatırım yaparak faaliyet gösteren Amazon ve rakibi Walmart da dahil olmak üzere birçok yabancı şirkete zor anlar yaşatabilir. Hindistan, 1.3 milyardan fazla nüfusu ile e-ticarette küresel devlerin odak noktası. Pazarın büyüklüğü kadar, ilginin diğer bir nedeni ise şirketlerin ülkedeki hukuki boşluklarından faydalanabilmeleri. Buna göre, yabancı sermayeli şirketler yerel iş ortakları bularak dijital kanallardan faaliyet gösterebiliyor ve bu yerel şirketler üzerinden kendi ve başka ülkelere ait ürünleri  ülkede satabiliyorlar. Ancak yeni yasa ile birlikte ülkedeki yabancı e-ticaret şirketlerini zorlu bir süreç bekliyor. Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 2019’dan itibaren yürürlüğe girmesi  şirketlerin ürünlerini satmak için bulduğu bu boşluğu kapatacaklarını söyledi. Buna göre 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan  yeni yasalar, yabancı şirketlerin yerel satıcılarla özel anlaşmalar yapmalarını engelleyecek. Dev yatırımlar yapıldı Hindistan’da böyle bir karar alınırken, akıllara şüphesiz küresel e-ticaret devlerinin ülkede yaptığı yatırımlar geliyor. Geçtiğimiz mayıs …

Devamı »

Online alışveriş son 4 yılda 3 kat arttı

– Şubat 2016 verilerini açıklayan BKM’ye göre, online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı internetten yapılan kartlı ödeme miktarı yüzde 32 arttı – 300’ü aşkın online alışveriş sitesini tek çatı altında toplayan Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral: “Online alışveriş, son 4 yılda 3 kat arttı ama henüz sanal dünyanın avantajları tam olarak kullanılmıyor” – “BKM verilerine dayanarak yaptığımız hesaplamaya göre, bilinçsiz yapılan online alışverişler nedeniyle geçen yıl müşterinin cebine girmesi gereken yaklaşık 1 milyar TL, e-ticaret sitelerinin kasasında kaldı” Şubat ayı verilerini açıklayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı internetten yapılankartlı ödemelerin yüzde 32 arttığını duyurdu. BKM verilerine göre, online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı kredi ya da banka kartıyla yapılan ödemeler 2011 yılından beri inanılmaz bir hızla artıyor. 2011 yılında 18.7 milyar TL olan dijital ödemeler, 2015 yılı sonunda 55.3 milyar TL’ye yükseldi. 4 yılda 3 kart artan internetten kartlı ödemelerdeki yükseliş trendi 2016 yılında da …

Devamı »

Niş Pazarlama Nedir?

  Niş Pazarlama Nedir?   Göreceli olarak benzer niteliklerde mal ve hizmetlere gereksinim duyan, bir ya da daha çok benzer özelliği paylaşan, küçük bir tüketici kitlesinin istemlerini daha iyi karşılamak amacıyla geliştirilen pazarlama faaliyetlerine denir. Niş pazarlamada herkesin biraz sevdiği mallar/hizmetler üretmek yerine, az kişinin çok fazla sevdiği malların/hizmetlerin üretimini gerçekleştirmek ve pazarlamak söz konusu. Kitlesel pazarlarda bütün pazar için tek bir ürün modeli yapılırsa herkesi biraz memnun eder. Niş pazarlamada ise az sayıda insanı çok tatmin edecek ürünler arz edilir.   Niş pazarlamanın önemi, boşluklardan kaynaklanır. Yani, piyasada görülmemiş ya da kimsenin aklına gelmemiş bir boşluk vardır ve eğer siz bu fırsatı kullanırsanız, sağlam bir pazar elde etmiş olursunuz.       Niş Pazarlamanın Özellikleri Nelerdir?   Niş pazarlamacılar müşterilerinin isteklerine uygun özelliği olan mallar üretirler, öyle ki müşterileri onların istedikleri fiyatı vermeye hazırdır. Pazarlama faaliyetleri kolaylaşır. Belirli bir endüstri kolunda veya coğrafik alanda yoğunlaşan firmalar daha etkin pazarlama …

Devamı »

Babaların Online Alışveriş Tercihleri Belli Oldu

Kliksa, bağımsız araştırma kuruluşu DORinsight’a yaptırdığı “Babalar ve E–ticaret” araştırması kapsamında babaların online alışveriş tercihlerini açıkladı. Araştırmanın sonuçlarına göre, babaların %45’i internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde giyim ürünlerini, %40’ı ise teknolojik ürünleri tercih ediyor. Cep telefonunu %29 ile maç, konser ve benzeri etkinlikler için alınan biletler, %28 tatil ve yine aynı yüzde ile hediyelik eşyalar izliyor. Öncelik çocukların ihtiyaçları… Araştırmada babalara kendileri haricinde en çok kimin için alışveriş yaptıkları sorulduğunda, %49’u online alışverişi çocuklarının, %42’si eşlerinin ihtiyaçlarına yönelik ürünleri satın almak için kullandığını belirtiyor. Babaların %31’i internet kullanımı için herhangi bir zaman tercihlerinin olmadığını belirtirken, araştırmaya katılan babaların büyük bölümü 18:00–21:00 ve 21:00-01:00 saatleri arasında internet kullandıklarını ifade ediyor. Sonuçlara göre babaların online alışveriş için en çok tercih ettikleri gün Cumartesi olurken, %33’ü satın alma kolaylığı, %27’si fiyat avantajı, %9’u ise taksit imkanı dolayısıyla online alışverişi tercih ediyor.

Devamı »

10 Adımda Güvenli Online Alışveriş

Güvenlik, Türkiye’de ve dünyada online alışverişle ilgili en önemli konulardan biri olarak göze çarpıyor. Kliksa, tüketicilerin online alışverişte güvenliğine dair dikkat etmeleri gereken noktaları açıkladı: Şifrelerinizin Son Derece Zayıf Olduğunu Biliyor muydunuz? Site hakkında araştırma yapın Online alışveriş yapacağınız sitenin kime ait olduğu ve ne kadar süredir faaliyette bulunduğuna dair kısa bir araştırma yapın. Sitenin kurumsal olup olmadığına, iletişim bilgilerinin bulunup bulunmadığına bakın. Kullanıcı yorumlarını okuyun Alışveriş yapmadan önce forumlarda veya sosyal medyada o markaya dair paylaşılan bilgileri okuyun, kullanıcı yorumlarını içeren fiyat karşılaştırma siteleri gibi kaynaklardan siteye ait geçmiş deneyimleri inceleyin. SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edin Online alışveriş hizmeti sunan tüm siteler dünya çapında kredi kartı güvenliği için bir standart olan SSL sertifikası kullanmak zorundadır. SSL sertifikası olmadan hiçbir bankadan online pos alma imkânı bulunmamaktadır. Sitenin bu sertifikaya sahip olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Password Generator+ Ortak bilgisayarları kullanmayın Ortak kullanılan bilgisayarlardan alışveriş yapmayın. Bu bilgisayarlar üzerinden kredi kartı …

Devamı »

Türkiye cep telefonlarından alışverişte 3. sırada!

PayPal’ın 22 ülkeyi kapsayan mobil alışveriş alışkanlıkları araştırmasına göre Türkiye’de geçen yıl yapılan online harcamaların yüzde 19’u akıllı telefonlar üzerinden gerçekleşti. PayPal 2014 Online Alışveriş Araştırması, tüketicilerin mobil alışveriş alışkanlıkları ile ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Türkiye de dahil olmak üzere, ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka, Polonya, Rusya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Brezilya, Meksika, Kanada, Çin ve Avustralya’dan 17 bin 500’ü aşkın kişinin katıldığı online soruşturma, akıllı telefonlar ve tabletlerden yapılan alışverişin tüm online ticaret içindeki hacmine ve mobil ticaretteki hızlı büyümeye dikkat çekiyor. Mobil ticaretin geleceği parlak Akıllı telefonlar üzerinden yapılan harcamalar, dünya çapında online harcamaların yüzde 9’unu oluştururken; tabletler üzerinden alışveriş de yalnızca yüzde 5’te kalıyor. Toplam online harcamaların yüzde 85’inin dizüstü ve masaüstü bilgisayardan yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda söz konusu rakamlar düşük görünse de, mobil alışveriş hızla yaygınlaşıyor. Araştırmaya göre online alışveriş yapanların üçte biri, Ekim 2013 – Ekim 2014 …

Devamı »

E-ticarette Yeni Bir Dönem Başlıyor

Yürürlüğe giren 6493 sayılı kanun, finans ve e-ticaret firmaları başta olmak üzere birçok kurumu yakından ilgilendiriyor. Sektördeki mevcut firmaları doğrudan etkileyen kanun, 14 milyar TL’lik hacme sahip e-ticaret sektörüne yeni oyuncuların dahil olmasını sağlayacak. 76 milyon nüfusa sahip ülkemizin yüzde 49’u internet kullanıcısı, bu kullanıcıların yüzde 24’ü ise internetten alışveriş yapıyor. İnternet üzerinden yapılan ödemelerle ilgili yeni ürün ve çözümlerin giderek artması dikkat çekerken, özellikle mobil cihazlardan yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte güvenlik faktörü, daha çok önem kazanmaya başladı. Bu durum, konuya ilişkin hukuksal yapının oluşturulması ihtiyacını da beraberinde getirdi. 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile ödeme sistemleri sektöründe faaliyet gösteren kurumların, lisans alarak ve yasal kontrollere tabi olarak faaliyetlerini sürdürmesi amaçlanıyor. Kanuna göre, e-ticaret yapan, sanal POS işlem türü ile ödeme veya tahsilat yapan firmalar, kullanıcıların hassas ödeme verilerini tutamayacak ve kaydedemeyecek. Tüketicilerin internetten alışveriş yaparken en çok hassasiyet …

Devamı »

e-ticarette başarılı olmak için 5 altın kural

  Sektöre arka arkaya giren girişimler ile günden güne güçlenen e-ticaret sektöründe rekabet arttıkça ayakta kalmanın kuralları da değişiyor. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinde imzası bulunan Inveon, sektörde başarılı olmak için 5 altın kuralı sıraladı. Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro, onlarca internet girişimini analiz ettiklerini belirterek, başarıya giden yolu açıkladı. Yazılım ve internet teknolojileri ile verimliliği artıran çözümler sunan Inveon olarak global internet girişimlerini, başarı ve başarısızlık öykülerini yakından takip ettiklerini dile getiren Kastro, bu girişimler arasında finans, teknoloji, iş modeli, girişimcilik ruhu ve yürütme bileşenlerinin benzerlik gösterdiğini belirtti. İnternet girişimlerinde belli bir gelire ulaşmak için gereken sürenin yaklaşık 8-14 ay arasında olduğunu kaydeden Kastro, “Bu süre zarfında hem temel operasyonel masrafların karşılanması, hem de girişimcilerin yaşama devam edebilmesi için belli bir finans kuvveti gerekiyor. Risk sermayesi şirketleri ve melek yatırımcı grupları sayesinde finans en rahat erişilebilecek kaynaklardan biri” dedi. Teknolojiye hakim olun Teknolojinin birçok internet girişimi için ayırt edici …

Devamı »

Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret

İnternetin 2000 yıllında sonraki kullanımı ve sektörlerde yer alması o kadar hızlı olmuştur ki, günlük hayatta yer alan hemen her şey sanal ortama taşınmıştır. İnsanlar için tanışma, bilgiye erişme, araştırma yapma, bilgi depolamanın yanında sohbet etme, alışveriş yapma, müzik dinleme, film seyretme veya satın alma v.b. amaçlar için dünyanın herhangi bir ülkesinde çok sayıda üretici ve tüketiciye sanal ortamda ulaşabilmektedir. İşletmeler bundan sonraki yıllarda sanal ortamda olacağından bunların tanınması ve tüketiciye ulaşması, bir e- ticaret sitesinin olması, olmazsa- olmaz ilkeleri arasında yer alamaya başladı. İnternet ortamındaki bir işletmeyi bize tanıtan tek olgu o işletmenin sahip olduğu web sitesi olacağından web sitesinin ve sanal pos temini işletmelerin önüne çıkan sorular arasındadır. Şimdi web dünyasında satış yapacaklar için önerilerimiz ve minimum bilinmesi gerekenlerden bahsedelim. Bir e-ticaret web sitesinde neler yer almalı ; • Sanal posun kurulacağı domain… • Alışveriş sırasında sitede kullanılacak kart bilgilerinin girileceği ödeme sayfasında SSL sertifikasının bulunması. Veya bankaların …

Devamı »

E-ticaret Platformu Pagegy.com Rusya’ya Açıldı

Artık her şeyin online satıldığı günümüzde dev mağazaların ve alışveriş merkezlerinin yerini eticaret siteleri aldı. Bu sayede kısıtlı bir kitleye ulaşan mağazalar internet üzerinden milyonlara ulaşarak cirolarını artırdılar ve dev firmalar haline geldiler. Peki eticaret sitesi kurmak sanıldığı kadar zor mu? İyi bir eticaret girişiminin yüz binlerce lira sermaye ile kurulacağı söylentilerini boşa çıkaran bir sistem geldi, Pagegy.com. Uzakrota ve Gezigoo gibi projeleri ile tanınan Gökhan ERDOĞAN, Moskova’da yaşamını sürdüren 37shoes.ru sitesinin kurucusu Hakan AYDEMİR ve iş adamı Akif AKAY’ın kurmuş olduğu Pagegy.com Rusya pazarına açıldı. Pagegy.com, kullanıcıların kendi logoları ve kendi tasarımları ile ürünlerini satmalarına olanak sağlayan banka ödeme sistemi, alan adı gibi dertlerden kurtaran ve kolayca satış yapmalarına olanak tanıyan bir sisteme sahiptir. Pagegy ile kendi online mağazanızı açmak oldukça basit ve keyifli, e-posta adresiniz ile üye olabileceğiniz Pagegy’e girdikten sonra, sade, basit ama ‘Rus esintilerinin’ hissedildiği şık tasarımıyla sizi karşılıyor. Burada yapılan yönlendirmelerle mağazanızı açmanız yaklaşık 2-3 dakikanızı …

Devamı »

Online Alışverişte Türkiye Zirveyi Zorluyor

PayPal’ın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkede yaptığı, zaman, para ve teknoloji ilişkisine odaklanan PayPal ‘People Economy’ araştırmasına göre, Çinlilerden sonra online alışverişe en çok zaman ayıran Türkler… İnsanların paraya dair fikirlerini kökten değiştiren PayPal, zaman, para ve teknoloji ilişkisine odaklanan ilginç bir araştırmaya imza attı. Türkiye, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İsrail, İtalya, Japonya, Rusya, Singapur, İspanya, İngiltere ve ABD’de yapılan araştırma, teknolojinin insanların gündelik hayatlarına, alışveriş alışkanlıklarına ve ekonomiye nasıl etki ettiğini ve bunun ülkeden ülkeye nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor. İşte araştırmanın sonuçları. Alışverişin Her Türlüsüne Meraklıyız Araştırmaya katılanlara yöneltilen bir soru “Geleneksel ve online alışverişe haftada ortalama kaç dakika ayırıyorsunuz?” idi. Tablo gösteriyor ki, insanlar hala ‘geleneksel’ alışverişe daha fazla zaman, haftada 291 saat; buna karşılık online alışverişe sadece 202 saat ayırıyor. Yüz yüze alışverişe en çok vakit harcayan ülkelerden biri de 387 saatle Türkiye. Bizim önümüzde 389 saatle İspanya var; ardımızdaysa 378 saatle Çin. …

Devamı »

Ücretsiz E-Kitap “Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret”

Ücretsiz E-Kitap “Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret” Dünyada ve Türkiye’de her yıl düzenli olarak büyümeye devam eden e-ticaret ekosistemi, süphesiz ki şu an cazip bir mecra durumunda. Hem bireysel, hem kurumsal anlamda sayısız girişimcilik teşebbüsü ve düşüncesi mevcut. Ancak her girişimcilik çabası girişime dönüşmüyor ya da her girişim başarılı olamıyor. Bunda en önemli sebeplerden birisi, e-ticaretle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadan, yeterli etüd ve fizibilite çalışmasına girmeden sadece “iyi bir fikir” veya “sermaye” temelinden yola çıkmak oluyor. E-Ticaret konusunda İnternette sayısız Türkçe kaynağa ulaşmak mümkün. Ancak yola henüz çıkmış olanların bu devasa bilgi yığının içerisinde işlerine yarayan bilgiyi ayrıştırması zor ve zahmetli bir süreç. E-Ticaretle ilgili yalın ve anlaşılır e-kitap sayısı ise yok denecek kadar az şu an. Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret, bu eksikliği doldurmak adına İnternet girişimciliği temelli bir e-ticaret başlangıç kılavuzu olarak Ümit Büyükyıldırım tarafından hazırlandı ve ücretsiz olarak online platformda sunuldu. Aşağıdaki bağlantılardan ücretsiz e-kitabı indirebilir veya görüntüleyebilirsiniz. …

Devamı »

İş Yerlerinin Yüzde 11’inde E-Ticaret Uygulaması Bulunuyor

  MasterCard tarafından Gerçekleştirilen MasterIndex Ekonominin Nabzı Araştırması, hem tüketicilerin, hem de iş yerlerinin e-ticarete bakışını irdeledi. İş dünyasında, internet penetrayonunun yüzde 90 olduğunun belirlendiği araştırmaya göre, iş yerlerinin yüzde 80’inin bir web sitesi bulunuyor. Araştırmaya katılan iş yerlerinin yüzde 11’i e-ticaret uygulamasına sahip ve bu işletmelerin toplam cirosunun yüzde 12’si e-ticaretten geliyor. Ancak orta ölçekli işletmelerin yüzde 6’sı e-ticaretin ne olduğunu dahi bilmiyor. 2023 Nakitsiz Türkiye hedefine ulaşmak için e-ticaretin kilit rol oynadığının altını çizen MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, ödeme sistemlerindeki trendlerin de e-ticaretin gelişimini destekler nitelikte olduğunu söyledi.  MasterCard tarafından Yöntem Araştırma ve Danışmanlık’a yaptırılan “MasterIndex Ekonominin Nabzı” araştırması, iş yeri sahiplerinin e-ticaret yaklaşımını belirledi. Araştırma kapsamında, Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 12 ilde, 1 ile 50 kişi arasında eleman çalıştıran iş yerlerine yönelik olarak gerçekleştirilen araştırma için çeşitli sektörlerden toplam 200 iş yeri sahibi ya da üst düzey yöneticisi ile görüşüldü. Yapılan görüşmelerde, …

Devamı »

Kliksa Sektör Liderliğini Hedefliyor

Sabancı Topluluğu, yenilenen Kliksa ile e-ticarette sektör liderliğini hedefliyor. Sabancı Topluluğu’nun yenilikçi online alışveriş platformu Kliksa, yenilenen yüzünü ve yapılanmasını bir basın toplantısıyla tanıttı. Müşterilerinin karşısına sadelik, neşe, iyimserlik ve inovatif yaklaşım odaklı yeni kimliğiyle çıkan Kliksa, online alışverişte en çok rağbet gören elektronik sektörü dışında da büyümeyi; satış sonrası destek, müşteri memnuniyeti ve hizmete odaklılık amaçları doğrultusunda, 5 yılda sektörün lideri olmayı hedefliyor. Toplantıda konuşan Sabancı Holding Perakende ve Sigortacılık Grup Başkanı Haluk Dinçer, dünya çapında bir web platformu oluşturmak amacıyla, 2014 yılında e-ticarete 15 milyon dolar altyapı yatırımı yapacaklarını ifade etti. Sabancı Topluluğu’nun diğer sektörlerdeki gibi online alışverişte de en önemli oyuncu olacağını vurgulayan Haluk Dinçer, “Sabancı Topluluğu’nun perakendedeki gücünü taşıdığımız e-ticaret sektöründe lider olmak istiyoruz. Doğru adım ve yatırımlarla, Topluluğun başarı hikayelerinden biri olacağına yürekten inandığımız Kliksa ile birlikte, sektörü de büyütmeyi hedefliyoruz. Perakende alanındaki tecrübe ve gücümüzle önemli katma değer yaratarak, Türkiye’nin Amazon’u olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz.” dedi. …

Devamı »

Şirketinizin Adını Başkalarına Kaptırmayın

Yeni ticaret yasasıyla birlikte her şirketin kendine ait bir web sitesi olmak zorunda. İsim tescili konusunda elini çabuk tutmayan firmalarıysa daha büyük tehditler bekliyor. Yıllarca uğraşıp kurduğunuz büyüttüğünüz firmanız başkalarının eline geçebilir. İsim ve marka tescili, ülkemizdeki KOBİ’lerin pek dikkat etmediği bir detay olsa da her gün ticaret mahkemeleri bu davalarla uğraşıyor. Yıllarca yürüttüğünüz işiniz, yeni kurulmuş ve aynı adı seçen bir şirket tarafından tescil edilirse sizin marka hakkınızı kaybetme riskiniz doğuyor. Diğer bir yaygın yöntemse, marka tescili yapmayan şirketlerin isimlerini kapan ve tehdit eden dolandırıcılar. Özellikle kendi adınıza açılan web sitenizi tescil ettirmezseniz, Çin’den bir e-posta alıp şirketinizin ismini geri almak için binlerce dolar ödemenizi talep eden dolandırıcılarla karşılaşabilirsiniz. İş dünyasında her gün yaşanan bu sıkıntılara karşı kendinizi korumak istiyorsanız, Sentasarla. com ’un KOBİ’lere özel hazırladığı avantajlı tarifesi sorunlarınıza çözüm olacak. Adres Patent markası altında hazırlanan paket program ile KOBİ’ler tüm yasal tescil ve web sitesi işlemlerini yapabilecek. Sentasarla. com’un 30 dakika …

Devamı »

Her hafta 650 KOBİ e-ticaret için başvuru yapıyor

  İSTANBUL – Maliyetlerdeki artış ve kredi kartı taksitlendirmesindeki sınırlandırmalarla zora giren KOBİ’ler e-ticarete yöneldi. n11.com’da satış yapmak için başvuru yapan mağaza sayısı, önceki aylarda haftada 150 ila 200 arasında değişirken, ocak ayı sonundan itibaren 650’ye kadar yükseldi. n11.com açıklamasına göre, yeni Reklam kampanyasında hedef kitle olarak perakendecileri belirleyen şirketin kampanyasının ardından platformda mağaza açmak isteyenlerin sayısında rekor artışlar olduğunu bildirildi. Ocak ayı sonunda yayına giren Sergen Yalçın ve mağaza sahiplerinin rol aldığı Reklam kampanyasının ardından birçok mağaza n11.com’a dahil olmak için sırada bekliyor. Kemal Tanca Genel Müdürü Akın Altuğ, Silk & Cashmire Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Zamanpur ve 3K Halı Yönetim Kurulu üyesi Metin Yılmaz’ın rol aldığı son reklam filminin ardından n11.com’da mağaza açmak için yapılan başvurular ocak ayından bu yana 3 kat artış gösterdi. n11.com’da satış yapmak için başvuru yapan mağaza sayısı, önceki aylarda haftada 150 ila 200 arasında değişirken, ocak ayı sonundan itibaren 650’ye kadar yükseldi. Şirket, dükkan kirası, Pazarlama maliyetleri gibi maliyetlerden kurtularak e-ticarete yönelen KOBİ’lere sağladığı bilişim altyapısı ve pazarlama hizmetleri ile 2013 yılının ilk 9 ayında 7 …

Devamı »

2014 Yılında E-ticaret sektöründe 40 bin kişi istihdam edilecek

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, yeni kurulan bir sektör olduğu için e-ticarette deneyimli personel bulmanın çok zor olduğunu ifade etti. Firmaların genelde kendi personelini yetiştirdiklerini ifade eden Orhun,  üniversitelerde bu eğitimin verilmesinin büyük bir avantaj sağlayacağı görüşünde. Türkiye’de e-ticarete yönelik eğitim veren lisans ve lisansüstü programlarının sayısı oldukça az. Bu sayının artmasının önemine değinen Orhun, “Lojistik, bilgi sistemleri  gibi sektörün önemli alanları ile ilgili eğitimlerin artması, sektöre giriş yapan elemanları daha deneyimli hale getirecektir ve öğrenme sürecini çok hızlandıracaktır.” dedi. E-ticaret eğitiminde baştan branşın belirlenmesinin  şart olmadığını belirten ETİD Başkanı, “Örneğin bilgisayar mühendisliğinde elektronik ticarete özgün branşlaşma çok olumlu olacaktır. Benzer şekilde işletme bölümlerinde online pazarlama gibi branşlaşmaların sayıları artırılmalıdır.” şeklinde konuştu. Özellikle bilgi sistemleri konusunda Türkiye’nin büyük açığı olduğunu dile getiren Orhun, “Bu yönde eğitim veren kurumların sayısının artması çok olumlu etki oluşturacaktır. Bu sektörde çalışmak isteyen, inovasyonu kuvvetli, araştırmacı bilgi sistemleri mezunları sektörde …

Devamı »

E-ticarette 2014 trendleri

‘Damacana’ ve ‘Kapory’ uygulamalarıyla e-ticaret ve mobil girişimcilik alanında Türkiye’de bir ilke imza atan Online İşler A.Ş. Kurucu Ortağı Serdar Tavus, Türkiye’de ve dünyada 2014 e-ticaret trendlerini ve 2014 yılında yüzde 30 civarında büyüme beklenen sektörün gelişimini değerlendirdi.   Türkiye genelinde, online alışverişlerin yüzde 50’ye yakınının İstanbul, Ankara ve İzmir’den gerçekleştiğini belirten Serdar Tavus, “Büyük şehirler e-ticaret ve online alışveriş konusunda daha cesur ve yenilikçi. İstanbul’da yüzde 28,39, Ankara’da yüzde 13,62 ve İzmir’de ise yüzde 7,45 oranlarında alışverişlerin online mecralardan yapıldığını görüyoruz. Artık, internet kullanan beş kişiden biri internet üzerinden alışverişini yapıyor. Online satın alma konusunda erkekler hakimiyeti korusa da kadınların sayısında her geçen gün artış görülüyor. Araştırmalarda, alışverişi sonlandırmada erkekler kadınlardan önde olmakla birlikte, kadınların karar verici rolü olduğu gözlemleniyor. Erkeklerin büyük çoğunluğu elektronik ve bilgisayar ürünlerini tercih ederken, kadınlar ise giyim ve aksesuar kategorilerinde alışverişler yapıyor. 2013 yılında yapılan online alışverişlerde, satın alma miktarlarının arttığına da şahit oluyoruz” …

Devamı »

Dijital Ekonomiyi Güçlendirmek için Yapılması Gerekenler

e-ticarrette sosyal medya evrimi

BSA, Dijital Korumacılığın Yayılmasını Durdurmak için İleriye Dönük Ticaret Gündemi Öneriyor Türkiye — 30 Ocak 2014 — BSA | The Software Alliance’ın yayınladığı yeni bir rapora göre, küresel ticaret kuralları, bulut bilişim ve veri analizleri gibi yazılım tabanlı ürünlerin ve hizmetlerin hızla iyileştirilmesine ayak uyduramıyor. BSA dijital korumacılığı durdurmak için, dijital ticareti mümkün kılan, yenilikleri destekleyen ve bilgi teknolojisi için eşit şartlar oluşturan ileriye dönük bir ticaret gündemi öneriyor. BSA Başkanı ve CEO’su Victoria Espinel, bu konuda şunları söylüyor: “Yazılım tabanlı teknolojiler, modern hayatın her alanında ve ekonomide dönüşebilir yeniliği ateşliyor. Bu gelişmelerden mümkün olan en yüksek faydayı elde etmek için de hükümetlerin dijital ticareti yasaklaması değil beslemesi gerekiyor. Yeni IT odaklı korumacılık biçimlerini önleyecek ve bilginin sınırlar arasında özgürce akmasını sağlayacak modern ticaret kurallarına ihtiyacımız var. Atlantik ve Pasifik bölgelerinde görüşülmekte olan bölgesel anlaşmalarla, hizmetler ve BT ürünleri üzerine yapılan ayrı konuşmalarla, dijital çağ için doğru ticaret gündemini oluşturma anlamında …

Devamı »

E-ticaret Hacmi 50 milyar TL’ye Ulaşacak

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, 2014’ün e-ticaret gündemine dair açıklamalarda bulundu. 2014’te 12 milyon kişinin internetten alışveriş yapacağını ve e-ticaretin pazar payının 50 milyar TL’ye ulaşacağını söyleyen Orhun, son günlerde gündeme gelen e-ticarette güvenlik konusuna ve taksit sınırlamasıyla ilgili düzenlemenin perakende üzerindeki olası etkilerine de değindi.   Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, sektörün 2014 ile ilgili beklentilerini ve gündemdeki konuları değerlendirdi. Orhun, 2013’ün e-ticaret için çok hareketli bir yıl olduğunu, sektördeki büyümenin yüzde 30 civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Orhun, “Bu oran diğer birçok sektöre göre bir hayli yüksek. Büyüme hızımızın da ABD ve Avrupa pazarlarının çok üstünde olduğunu görüyoruz. Ancak bu yeterli değil çünkü Türkiye hâlâ gelişmekte olan bir pazar. ETİD olarak daha çok tüketiciyi e-ticaretle buluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.   Orhun, 2014’te e-ticaret hacminin 50 milyar TL’nin üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) rakamlarını …

Devamı »

E-Ticaret ile Nasıl Zengin Olunur?

Türkiye’de E-Ticaret Teknolojiyle Kalkınacak E-ticaret sektörü dünya çapında doyum noktasına ulaşırken, Türkiye henüz potansiyeline ulaşmamış bir pazar olmanın avantajlarını yaşıyor. E-ticaretten zengin olmak için nelere dikkat etmeniz lazım? Türkiye, e-ticaret sektörüyle dünyaya kıyasla biraz geç tanıştı. Amerika ve Avrupa pazarında büyük cirolar elde eden siteler varken, ülkemizdeki tüketici o dönemde internetten ürün almanın güvenini tartışıyordu. Son 2 yıldır bu sorunlar aşıldı ve tüketici mağazalar yerine internet üzerinden kolay alışverişe alışmaya başladı. Dünyaya kıyasla Türkiye’de daha bakir bir pazar, üstelik mağazacılık yerine internet üzerinden satış yapmak girişimci ve esnaf için daha karlı. Peki, bu büyük pastadan pay kapmak için hangi yatırımları doğru yapmalısınız? İHG Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatansever e-ticaret sektörüne girmek isteyen girişimcilere teknoloji yatırımlarını dikkatli seçmelerini önerdi. 2015 yılı itibariyle 3 kat büyümesi beklenen Türk e-ticaret sektöründe, satışlar patlayacak ve tüketicinin beklentileri artacak. Tüketici geçtiğimiz yıllara kadar internetten alışveriş yapmadan önce mutlaka mağazaya bir kez uğrayıp ürünü incelemeyi tercih ediyordu. …

Devamı »

Yurtdışından Yapılan Alışverişler Yasaklandı

Arjantin yurtdışından yapılan online alışverişlere bir kısıtlama getirdi siparişler artık evlerine teslim edilmeyecek. Kullanıcılar verdikleri siparişleri ancak gümrüklerden teslim alabilecekler. Arjantin’in cari açığının artması üzerine kendi parasını kullanan azalmıştı. Enflasyonun yüksek olması özellikle ali express gibi çin sitelerinden alışverişleri tetiklemişti. Arjantin tüketicilerin ülkenin kendi para birimiyle alışveriş yapmalarını sağlamak için bu yola başvurduğu tahmin ediliyor. Yurtdışından yapılan 15 dolar ve altındaki alışverişler için vergi alınmayacağı belirtilirken, kullanıcılar 15 doların üzerinde yaptıkları alışverişlerde ürünün değerinin yüzde 50’si kadar vergi ödemek zorunda kalacaklar. Bu uygulamaya gidilmesinin sebepleri arasında geçtiğimiz yıl içinde sıcak para rezervlerinin yüzde 30 azalmasının ardından hükumet, yabancı para birimleriyle yapılan işlemleri takibe almaya başlamıştı. Arjantin Hükumeti bu uygulamayla beraber ülke içi ekonomiyi güçlendirmeye yönelecek.

Devamı »