Sistem, sistem, sistem, çevirip durdum zihnimde bir süre kadar bu sihirli kelimeyi. Fırsatını bir yakalasam kendimce toplu resim çekme faaliyetini deneyeceğim ama benimki Alev ablanın yıllar önce yaptığı ve halen devam etmekte olan “Or’da kimse var mı?” serisinden çok farklı olacak. ( Kendisine selam olsun, serinin son ve beşinci kitabı yakında raflarda yerini alacakmış aldığımız duyumlara göre. ) Aynı havayı soluyoruz ama benim Türkiye’m Alev Alatlı’nın tasavvurunun ancak sabaha karşı dört buçukta ayazda kalmış kadarı olabilir elbette. Yerimiz belli, çevremiz var olduğumuz basamağın sadece basit bir kartviziti. Küçük adam olmanın kendine göre bir dünya avantajı mevcut canım ciğerim. Çok kolay kamufle olabiliriz mesala, hiç ses çıkarmadan yıllarca saklanabiliriz, ki bir kısmımız bu aşamada aşınıp eriyebilir. Sabırla ve inatla direnebiliriz ve direnç gösterdiğimiz şeyler dahi bunu hissetmeyebilir, çok rahat ölürüz mesela. Her türden herhangi bir sudan sebep bize anında kalıbı dinlendirtebilir ve muhtemelen Teşvikiye Camii’nden kalkmaz cenazemiz. De bayram değil seyran değil eniştem, aman ya enişte …
Devamı »Eleştiri Ve Siyâsî İktidar
Eleştiri, bir katkıdır; onun olumlu ya da olumsuz olması katkı olması gerçeğini değiştirmez. Olumsuz, yıkıcı/dışlayıcı eleştirinin akla getirdiği hususların tümü karşı değerlendirme ve yeni yorumlarla usta ellerde olumlu bir eleştiri olarak dönüştürülebilir. Akıllı bir düşmanın eleştirilerinin açıkça “olumsuz” olmaması ile niyetinin olumsuz olması arasında bu tarz bir katkıda bulunmamak ilişkisi vardır. Yine bu tür eleştirilerin de ters determinist yaklaşımlarla olumlu katkıya dönüştürülmesi mümkün olabilir. “Düşmanının övdüğüne dikkat et,yerdiğini yap” anlayışı ile “düşmanın seni övse de-övmese de,yerse de-yermese de onun sözlerini duy;inanma, ama sakladıklarını anlamaya gayret et, hamleler yap” anlayışı arasında çok büyük derinlik farklılıkları vardır. İlki sıradan ve kolayca yönlendirilebilen bir anlayıştır, ikincisi ise her türlü manevra ve niyeti “fayda”ya eviren, yönlendiren bir anlayıştır. Buna göre bilgi ve algı donanımı yüksek dostun acı hatırlatmalarına/uyarılarına eleştiri dense bile,cehâletle mücehhez bir dostun eleştirilerinin içeriği acı değil, zarar vericidir. Dostun niteliği bu hususta önemlidir. Söyledikleri de katkıda bulunmak amacını taşımak zorundadır. Zira; düşmanın …
Devamı »Beğenmiyorsanız Okumazsınız
Star gazetesi yazarı Ahmet Kekeç beğenerek takip ettiğim bir köşe yazarı. Yaklaşık 4 senedir istisnasız her yazısını sektirmeden okumuşumdur. Dili çok kuvvetli bir yazar. Vicdanını ayaklar altına almayan insaf sahibi. Türkçe’ye de çok hakim olmakla birlikte gayet bilgili birikimli. Bu özelliklerine laf söyleyemem. Bazen yazılarında Kemal Tahir’e göndermeler yapar. Kemal Tahir’i sayesinde tanıdım ve romanlarının neredeyse tamamını okudum. Geçenlerde Ece Temelkuran’la olan polemiğinde Mehmet E. Yavuz mahlasıyla da vicdani yazılar yazdığını öğrendim. Saygım bir kat daha arttı açıkçası. Velhasıl kelam Ahmet Kekeç’i az çok tanırım; elinden ve dilinden emin olunan iyi bir adamdır. Neyse bu kadar yıkama yağlama yeter. Gelelim asıl mevzuya. Milletvekili aday listeleri açıklandıktan sonra Ahmet Abi CHP’nin aday listelerine takıldı. Bu listeye çok sert eleştiriler getirdi. Dünkü yazısında da Enver Aysever’e Kemal Kılıçdaroğlu’nun attığı kazıktan bahsetti. Ben de acizane twitter’da; “Ahmet Kekeç’in başka işi yok mu? Adam CHP’nin iç işlerini yazıyor resmen. Bana ne Kılıçdaroğlu’nun Enver Aysever’e …
Devamı »