https://juragankomik.com

Tag Archives: gazete

Geleceği Bilen Gazeteyi Gördünüz mü?

Geçmiş tarihli haberleri günlük bir akışa çevirerek, günlük gazete mantığı ile hareket eden internet sitesi, güncel haber sitelerinden farklı olarak her gün, o güne ait geçmiş yılların haber kupürlerini yaşam, politika, spor, magazin, kültür-sanat eğitim, ekonomi, bilim başlıklarıyla yer veriyor. Gazetede, 1930’da şehir hayatında artan hırsızlık vakalarından, 1954 yazında İstanbul’da artan trafik haberine, 1965 yılında “Toprak reformunu İnönü’ye ilk defa ben ilham ettim” diyen Hatice Ceylan haberinden, 1968’de üniversitelerin süresiz kapatılmasına ve Özal’ın 1987’de “Türkiye’de İran benzeri bir rejim kurulamaz” açıklamasına kadar geniş bir tarih skalasını kapsayan haberler okunabiliyor. Geçmişe bakış açısını arşiv ve tarihte bugün niteliğinden çıkarıp bir adım daha öteye götüren proje, geçmişi, olaylar, tarihler ya da kişiler temelinde değil, kişi ya da toplumda bıraktığı duygular çerçevesinde değerlendiriyor, haber seçkisini ve yayın akışını bu doğrultuda belirliyor. “Geleceği bilen tek gazete” sloganıyla yola çıkan Geçmiş Gazete, gündeme dair parallellikler de kurarak geçmişten bugüne bir ayna vazifesi görüyor, eski tarihli …

Devamı »

Ekonomide En Çok İhracat Konuşuldu…

EKONOMİDE EN ÇOK İHRACAT KONUŞULDU…  Nisan ayı  boyunca ekonomiye dair medyaya yansıyan tüm haberleri inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), ekonomide ayın öne çıkan başlıklarını  belirledi. Gazete, dergi, TV kanalı ve internet siteleri üzerinden hazırlanan rapora göre, ihracat, vergi ve ekonomik büyüme ekonomide en çok konuşulan başlıklar oldular.  Medya Takip Merkezi’nin Nisan ayını kapsayan araştırma raporuna göre ekonomi, önceki aya oranla medyada yüzde 10 daha az yer aldı. Toplam 50 bin 291 haber ve yazıda konuşulan ekonominin, aya damgasını vuran konu başlığı ise ihracat oldu. Yılın ilk üç ayında yüzde 3,3 artarak 36 milyar 448 milyon dolar seviyesine yükselmesi, ihracatın medyada daha fazla konuşulmasını sağladı. MTM’nin araştırmasına göre, medyada öne çıkan diğer ekonomi başlığı vergi oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Türkiye’de vergi yükünün çok yüksek olmadığı ve herhangi bir vergi artışının yapılmayacağı yönündeki açıklaması, vergiyle ilgili öne çıkan haberler arasındaydı. OECD ülkelerinde ortalama vergi yükü yüzde 34 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 24,4 …

Devamı »

Dijital devrim “es” geçilemez

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, internet medyasıyla ilgili gelişmeleri es geçmenin, sanayi devrimini es geçmek kadar etki yaratacağını belirtti. Yeni medya düzeni hala yeterince algılanmıyor Sosyal ağların ve yeni medya düzeninin gazetelerin tirajını önemli ölçüde düşürdüğüne ve gazetelerin internet sitelerinin gazetelerden daha fazla okunmaya başladığına dikkati çeken Öztürk, ABD’de son 8 yıl içinde 154 gazetenin, İngiltere’de ise geçen yıl 32 gazetenin kapandığını söyledi. Öztürk, Türkiye’de bazı yayın organlarının internet medyası konusunda geç kaldığını bazıların ise es geçtiğini belirterek, ”Bana göre internet ve dijital dünyada medyayla ilgili gelişmeleri es geçmek, sanayi devrimini es geçmek kadar etki yaratacak. Türkiye sanayi devrimini es geçen ülkelerden biridir. Söz konusu alanın es geçilmesi de sanayideki devrimin es geçilmesi kadar geri bırakacak. Medya alanındaki değişim ülkemizde yeterince algılanmıyor. Bizim bazı yayın organlarımızın bırakın üretim stratejisini, stratejisi bile yok. Hala bazı gazeteler promosyon vererek kendisini okutmaya çalışıyor. Bu süreç bizi etkileyecek ve bizim de gelirlerimiz düşecek.” Türk medyasının …

Devamı »

Yaşasın Twitter Gazeteciliği

Birgün gazetesinden Esra Koçak, Twitter’ın gönüllü gazetecileriyle konuştu, adliyelerin yeni ‘gönüllü muhabirleri’nin listesini çıkardı. Bir kuş simgesi ya da küçük f harfiyle hayatımıza giren sosyal medya ağları ana akım medyaya alternatif olmaya başlıyor. Kişisel bilgi ve belge paylaşımının yanı sıra anlık iletilerle de gündelik olaylar karşısında sessiz kalmamanın bir yolu haline gelen bu ağlar, son dönemde ana akım medyanın haber yapmadığı- yapamadığı- birçok olayın duyurulmasına da aracı oldu. Son olarak Uludere Katliamı’nın twitter’dan duyurulmasıyla bilgi kaynağımız haline gelen sosyal medya, Hopa, Oda TV, Şerzan Kurt gibi davaların takibinde de adliye habercimiz oldu. Biz de twiterin adliye muhabirleriyle görüştük ve nasıl sosyal ağların davaların habercisi haline geldiğini sorduk. SOYTARI TOPLULUĞUNA KARŞI GERÇEKLER İÇİN @internetvekili (Serhat Korkmaz): Şerzan Kurt davasını mahkeme salonundan bildirdiğim doğrudur ama davaya katılmamda iki sebep var. Bunlardan birincisi Şerzan ve ailesini yalnız bırakmamak, diğeri ise sosyal medyayı küçümseyen, sosyal medyaya itibar göstermeyen güruha sosyal medyanın gücünü göstermekti. Biliyorsunuz …

Devamı »