Sosyal medya kullanım türüne göre kendi içinde de çeşitli alt gruplara ayrılıyor. Örneğin Facebook daha çok insanlar arası ilişkiye ve iletişime yönelikken Twitter daha çok bir mikroblog hizmeti veriyor. Ya da bildiğiniz üzere Instagram, anı yakalayıp paylaşma sitesidir. Sosyal medyanın önemli ayaklarından biri de Türkiye’deki katılımcı sözlük siteleridir. Ekşi, Uludağ ve İtü’nün başı çektiği bu grupta insanlar sözlüklere katılarak çeşitli kelime, gündem ve kavramlara kendince yükledikleri anlamları, kendilerindeki karşılıklarını tanım biçiminde giriyor. Şimdi tüm bunlara bir alternatif olarak da Türkiye’de yeni bir sosyal mecra doğuyor: Tampüs.net Tampüs’te Hayat Şimdiye dek bahsettiğimiz her bir sitenin kendince kullanıcıları, kendi geniş hedef kitleleri var. Dün itibariyle son denemeleri tamamlanarak yayına açılan Tampüs.net de bu yolda emin ve iddialı adımlarla ilerleme yolunda. Tampüs.net üniversite öğrencilerini ve Türkiye’nin genç nüfus potansyelini merkeze alan, onların her kategoride istediği içeriği uygun bir şekilde paylaşmasını sağlayan sosyal bir site. Sitede Gündem/Haber, Kültür/Sanat, Kitap/Dergi, Sinema/Televizyon, Sosyal Medya, Fotoğraf, Edebiyat/Tarih, …
Devamı »Akademik Araştırma: Sosyo ve Kültürel Olarak Liseli Gençlik
T.C. Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Türkiye’deki Sosyo-Kültürel Değişmeler Hakkında Liseli Gençlik Ne Düşünüyor? 2011 Mayıs ve Haziran Aylarındaki Bir Anket Uygulamasının Sonuçları Araştırmacılar: Prof. Dr. Bahattin AKŞİT (Sosyoloji Bölümü) Prof. Dr. Belma T. AKŞİT (Sosyoloji Bölümü) Yardımcı araştırmacılar: Öğr. Gör. Esra KÖTEN PEKER (Sosyoloji Bölümü) Araş. Gör. Seval GÜLEN (Sosyoloji Bölümü) Araştırmaya katılan öğrenciler: Sosyoloji Bölümü 2. ve 3. sınıf öğrencileri ile Sosyoloji Yüksek Lisans öğrencileri 1 Ağustos 2011 İstanbul GİRİŞ Liseli gençliğin Türkiye’deki sosyo-kültürel değişmeler hakkında ne düşündüğünün sosyolojik çerçevede sorgulanması, Türkiye modernleşmesinin nereye doğru gideceğini anlamak açısından kritik önemdedir. Akşit ve arkadaşları (1986, 1991, 2004) 1980’lerin başından itibaren bu konuda çalışmakta ve düz devlet liseleri, Anadolu liseleri, meslek liseleri, imam-hatip ve özel liselerde okuyan öğrencilerin sosyo-kültürel değer ve tutumlar açısından farklılaşma benzerliklerini ortaya koymaktadırlar. Daha çok Ankara’daki liselerde yapılan bu araştırmalarda ortaya çıkan eğilimlerin İstanbul’un Anadolu yakasındaki ilçelerdeki liselerde ne dereceye …
Devamı »Ergenim, Ergensin, Ergen.
Etrafımızdalar, ne yapsak ne etsek de hayatımızın bir gerçeği onlar: ergenler. Biz de ergen olduk zamanında. Ama bu kadar değildik yani. Tamam, ergenlik dönemi belli buhranların yaşandığı bir dönem ama bu kadar abartmak da globalleşmenin bir yan etkisi olsa gerek. Bendeniz düşündüm taşındım, bu ergenleri birer başlık altına toplamaya karar verdim. Şimdi madde madde ergenliğin şartlarını sıralayalım. Ergen olmanın ilk şartı asi olmaktır. İsyan var ergenliğin doğasında derler. Ama bu isyan nedense ergenle ilk etkileşime geçen ebeveynlere yapılır. (aman tanrım, içinde ebeveyn geçen bir cümle kurdum) bir dik başlılık, bir sinir çağlayanı. Asiler bu kadar asi olsalar herhalde dünyada devrimden geçilmezdi. İsyankarları ergen olmaya davet edelim o zaman. Ergen olmanın ikinci şartı gitar çalmaktır. Ergenlikte ney’e yahut kanun’a ilgi duyan ergen görmedim. Şimdi şöyle düşünelim. Bir yere ulaşmak için tren de kullanılır, uçak da, otobüs de. İşte gitar bu örnekteki uçak oluyor. Gidilecek yeri de siz tahmin edin artık. Ergen …
Devamı »