Cumartesi , 3 Haziran 2023

Tag Archives: hindistan

Dünyanın En Hafif Uydusu Yörüngeye Gönderildi

Hindistan’da uzay eğitimi alan bir grup Hint öğrenci tarafından geliştirilen dünyanın en hafif uydusunu Kalamsat-V2 yörüngeye gönderdi. Hindistan, dünyanın en hafif uydusunu yörüngeye gönderdi. BBC’nin haberine göre, uzay eğitimi alan bir grup Hint öğrenci tarafından geliştirilen Kalamsat-V2, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) tarafından Sriharikota uzay merkezinden yörüngeye fırlatıldı. ISRO Başkanı K Sivan, 1 kilo 26 gram ağırlığındaki Kalamsat-V2’nin, “bugüne kadar yörüngeye gönderilen en hafif uydu” olduğunu söyledi. Kalamsat-V2’nin, ISRO tarafından fırlatılan ve özel bir şirket tarafından üretilen ilk uydu olma özelliği taşıdığı da belirtildi. Uydunun, telsiz operatörlerine yardımcı olacağı, “öğrencilere geleceğin bilim adamları ve mühendisleri olmaları açısından ilham vereceği” ifade edildi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ISRO ve uyduyu geliştiren öğrencileri tebrik etti.

Devamı »

Hindistan’dan E-Ticaret Devlerine Ters Köşe!

  Hindistan, ülkede faaliyet gösteren yabancı e-ticaret şirketleri ile ilgili kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Hindistan hükümetinin konu üzerine aldığı kararlar ülkede bir dizi yatırım yaparak faaliyet gösteren Amazon ve rakibi Walmart da dahil olmak üzere birçok yabancı şirkete zor anlar yaşatabilir. Hindistan, 1.3 milyardan fazla nüfusu ile e-ticarette küresel devlerin odak noktası. Pazarın büyüklüğü kadar, ilginin diğer bir nedeni ise şirketlerin ülkedeki hukuki boşluklarından faydalanabilmeleri. Buna göre, yabancı sermayeli şirketler yerel iş ortakları bularak dijital kanallardan faaliyet gösterebiliyor ve bu yerel şirketler üzerinden kendi ve başka ülkelere ait ürünleri  ülkede satabiliyorlar. Ancak yeni yasa ile birlikte ülkedeki yabancı e-ticaret şirketlerini zorlu bir süreç bekliyor. Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 2019’dan itibaren yürürlüğe girmesi  şirketlerin ürünlerini satmak için bulduğu bu boşluğu kapatacaklarını söyledi. Buna göre 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan  yeni yasalar, yabancı şirketlerin yerel satıcılarla özel anlaşmalar yapmalarını engelleyecek. Dev yatırımlar yapıldı Hindistan’da böyle bir karar alınırken, akıllara şüphesiz küresel e-ticaret devlerinin ülkede yaptığı yatırımlar geliyor. Geçtiğimiz mayıs …

Devamı »

Hindistan küresel iklim lideri oluyor

  Hindistan’ın, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında İkinci İki Yıllık Güncelleme Raporu’nu sunması bekleniyor. Hindistan, Paris Anlaşması hedeflerinin büyük kısmını gerçekleştirme yolunda olduğunu açıklayacak. 2015’te Başbakan Narendra Modi, Paris Anlaşması çerçevesinde ülkesinin iddialı iklim politikası hedeflerini Ulusal Katkı Beyanı’nda açıklamış ve sürdürülebilir kalkınma ve iklim adaletine vurgu yapmıştı. Paris Anlaşması kapsamında, her ülkenin 2020 yılı sonrası iklim eylemlerini ana hatları ile belirteceği ve mevcut hedefleri güncelleyeceği yeni Ulusal Katkı Beyanı’nı (NDC) sunması gerekiyor. NDC’ler, her ülkenin yerel koşulları ve kabiliyetleri dahil edilerek hesaplanan, emisyon azaltım ve iklim eylemi beyanlarını içeriyor. Hindistan’ın mevcut Ulusal Katkı Beyanı’nda üç kilit hedef yer alıyordu: 2030 itibarıyla, elektrik kurulu gücünün en az yüzde 40’nı fosil olmayan kaynaklardan elde etmek (Bu taahhüt, 2015’le karşılaştırıldığında, fosil olmayan kaynakların kurulu gücünde yüzde 33’lik bir artış anlamına geliyor),   2022 itibarıyla 175 GW’lık yenilenebilir enerji kurulu gücü kurmak, 25 güneş enerjisi sanayi parkı oluşturmak ve küresel güneş enerjisi ittifakını geliştirmek …

Devamı »

Ailesini Google Earth’le Buldu

Hindistan’ın Bengal kentinde yaşayan Saroo Brierly tren istasyonunda oyun oynarken kayboldu. Ailesinin bütün aramalarına rağmen izine rastlanmayan Brierly 25 yıl sonra Google Earth üzerinden yaptığı taramalar sonucunda ailesine kavuştu. 5 yaşındayken kaybolan ve Calcutta şehrinin en fakir bölgelerinde uzun süre sokakta uyuyan Brierly sonunda bir yetimhanede kalmaya başladı. Avustralyalı bir ailenin kendisini evlat edinmesiyle ülke değiştiren Brierly’nin aile özlemi hiç dinmedi. Bugün 30 yaşında olan Brierly çocukluk anılarından hatırladığı yer isimleriyle Google Earth üzerinden tarama yapmaya başladı. Sonuçta tarama kriterlerini en aza indirerek ailesinin yerini buldu.   Ailesi 25 yıl sonra eve dönen oğullarını görmenin mutluluğunu yaşarken Brierly’nin erkek kardeşi duygularını şu sözlerle anlattı: “Onu görmenin mutluluğu kelimelerle anlatılamaz. Annemizin tek dileği ölmeden önce onu son bir kez görebilmekti.” kaynak: Ntvmsnbc

Devamı »

Hindistan Ulusal Fiber Optik Ağ Kuruyor

Hindistan tüm ülkeyi e-hizmetlerin kapsama alanına alarak kırsal alanlardan kentlere göçü yavaşlatmak amacıyla ulusal fiber optik ağı oluşturulması çalışmalarına başladı. Hindistan Haberleşme ve Bilgi Bakanı Shri Kapil Sibal, Hindistan Haberleşme Komisyonu’nun 4.5 milyar dolarlık Ulusal Fiber Optik Ağı (UFOA) projesinin onayladığını açıkladı. Sibal, UFOA sayesinde ülkenin mevcut fiber optik ağının en uzak noktalardan kasabalara kadar genişletilerek, 1.2 milyar nüfuslu ülkeye e-okul, e-sağlık, e-bankacılık gibi hizmetler verilebileceğini ve bu sayede kırsal kesimden kentlere olan göçün de azalabileceğini bildirdi. Kentlere göçü azaltacak Projenin, iktisadi anlamda, iş fırsatlarının yanı sıra e-okul, e-sağlık, e-tarım gibi alanlarda katkı sağlayarak köyden kente göç oranının düşüşü gibi faydalar sağlamasını beklediklerini ifade eden bakan Sibal, ayrıca kullanıcılara servis sağlamak ve alt yapıyı tamamlamak için özel sektörün de projeye katkıda bulunacağını sözlerine ekledi. Çeviri: Mehmet Burak Sertçelik Kaynak: futuregov.in

Devamı »