Pazar , 4 Haziran 2023

Tag Archives: mısır

Agustos’ta Suriye, Mısır ve Ergenekon Konuşuldu

AĞUSTOS’TA SURİYE, MISIR VE ERGENEKON KONUŞULDU…  Ağustos ayının siyasette öne çıkan kişi, konu ve olaylarını inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), basın, görsel medya ve internet medyasını kapsayan bir rapor hazırladı. Buna göre, Ağustos ayı siyaset gündemine Suriye damga vururken, Mısır’daki olaylar ve Ergenekon Davası’nın sonuçlanması ayın öne çıkan diğer konuları oldular. İşte, Ağustos ayı siyaset gündeminin dikkat çeken başlıkları… SURİYE GÜNDEMİN İLK MADDESİ Suriye, Ağustos ayında medya gündeminin ilk maddesiydi. 3 mecranın toplamında 126 bin 718 haber ve yazı ile, medyanın en fazla değindiği konu olan Suriye’de ay içerisinde Esad yönetimi ve muhalifler arasında çatışmalar devam etti. Çatışmalar sonucunda 100’ü aşkın sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, özellikle Türk hükümetinin Esad rejimine yönelik eleştirileri medyada yer buldu. Suriye’de yaşananları Birleşmiş Milletler tarafından da yakından takip edilirken, Suriye Ordusu’nun çatışmalar sırasında kimyasal silah kullandığı iddiası, Suriye’ye yönelik uluslararası bir müdahaleyi gündeme getirdi. Akdeniz’de 4 ABD savaş gemisinin konuşlandığı öğrenilirken, Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz …

Devamı »

Mısır Katliamını Takip için Güvenilir Twitter Hesapları!

Mısır’da katliamın bilançosu ağır oldu, dünya tarihinin gördüğü en acı katliamlardan biri yaşandı, insanlar çadırları ile yakıldı. İbadet haneler cesetler ateşe verildi. Doğru bilgi kaynaklarının sayısı yine azdı, fotoğraflar, sayılar, yalan yanlış bilgiler yine gündemdeydi, Mısır ile ilgili en doğru bilgi alınacak kaynakları sizin için araştık. işte olay yerinden ve sağlam kaynaklardan bilgi akışı sağlayan ingilizce ve türkçe hesaplar.   @mfirik  Mehmet Kemel Firik -AA Kahire muhabiri @aydokalabalik  Aydoğan Kalabalık -SETA kahire @canacun Can Acun- SETA kahire @turankislakci Turan Kışlakcı-Anadolu Ajansı Arapça Bölümü @ersoyakif1 Mehmet Akif Ersoy- TRT Kahire Muhabiri   @Alturky2 Mısırlı Araştırmacı Ahmet Yusuf @gelhaddad İhvan sözcüsü @JamalsNews Al Jazeera English @patrickgaley  Gazeteci @egyptruth Mısır gerçekleri @Ikhwanweb Müslüman Kardeşler resmi adresi

Devamı »

Arap Baharını Ateşleyen Güç: Sosyal Medya

Arap ülkelerinde medya hep diktatörlerin ve rejim yanlılarının denetiminde olmuştur. Bu denetimden dolayı medyada baskı ve sansür sürekli vardır. Arap halkları medyada seslerini, eleştirilerini ve tepkilerini dile getiremez vaziyetteydiler. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte yeni medya araçları geliştirilmiştir. Bu medya araçları ise sosyal medya olarak adlandırılmaktadır. Sosyal medya kişilere özgü olarak ve insanlar arasında çok rahatlıkla iletişimi sağlayarak medyanın sadece hükümetlerin denetiminde olmasını engellemiştir. Arap Baharı’nda da halkların birinci tercihi de hep sosyal medya olmuştur.   Arap Baharı’nda sosyal medyaya ilginin sebebi sadece hükümetlerin ve rejimlerin denetimlerinden kurtulmak değildir. Sosyal medya’ya halkın ucuz, rahat bir şekilde ulaşabiliyor olması ve sosyal medyanın kullanımının basit olması da çok etkilidir. Ayrıca internette sansür olsa dahi bu sansürü kırabilecek bir yolun olması da Arapların sosyal medyayı tercih sebepleridir.   Sosyal medya kişiye özgü bir araçtır. Bir kişi kendi fikirlerini kendi görüşlerini sosyal medya aracılığıyla rahatlıkla belirtebilir ve istediği zaman güncelleştirebilir. Araplarda sosyal medyanın artılarını kullanarak …

Devamı »

Arap Baharı Ve Türkiye

Haber5.com Genel Yayın Yönetmeni Gülizar Sönmez’le Arap Baharı hakkında konuştuk. – Türkiye’de de bir Arap Baharı yaşanır mı? – Ortadoğu’da diktatörlükler altında, yıllardır süregelen korkudan sinmiş pasifliği üzerlerinden atmanın mücadelesi, halkın arayışı olarak başlayan Arap Baharı bu nokta ile bizde görülmesi, bir ayaklanmaya gidilmesi söz konusu olmaz. Sahip olduğumuz demokrasi mükemmel olmada de, aksaklıklar yaşansa da imaj bağlamında bu tür ayaklanmaların yaşanacağı bir ortam yok. Ama Ortadoğu’da bir halk ayaklanması olarak başlayan sonrasında dış güçlerin katılımı ile Arap Baharının çehresinin değişmesi ile yaşananlar farklılaşmıştır. Yıkılan diktatörler ve rejimleri -devrilmeyi hak etmiş olsalar da- onların yıkılması ile gelen bir bahar gözükmemektedir. Filistin’e hala Mısır’ın kapıları kapalı, Libya hala Fransa ile petrol anlaşmaları imzalamış durumdadır. “Türkiye’de böyle bir dış güçler senaryosu oynanabilir mi?” diye soracaksanız. 28 Şubat sürecinde kurgulanan senaryoların inandığımız günler böyle bir etkinin altına girebileceğimizi göstermektedir. Gerçek dediğimiz gerçek kamuoyunu ikna edildiği şey olarak tanımlanmakta artık. Bunun gerektiği halka inandırılabilindiği …

Devamı »

Arap Baharı Ve Türkiye

Geçtiğimiz ay İnteraktif sözlüklerin ve sosyal medyanın aykırı, ezber bozan ismi Holysin’le (İsmail Hakkı Şengül’le) Sosyal Medya üzerinden yaşananları değerlendirmiştik. Bu ay ise  İHL Sözlük’ün moderatörlerinden Dilefgar (Sedat Tulumdaş)’la konuştuk… ÖB- Arap baharı ve Türkiye? Sedat Tulumdaş- Türkiye Arap Baharı’nın yaşanmasında etkin rol oynamış mıdır burası muamma. Ama bir gerçek var ki Arap Baharı halkın kendi ayaklanmasının neticesinde oluşan bir hareket değil, dış destekli geçiş sürecidir. Türkiye’nin de yıllardır model ülke olarak aktif rol aldığı/almak istediği Büyük Ortadoğu Projesi’nin bir ayağıdır Arap Baharı süreci. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden yola çıkarak Ortadoğu’da devletinin başında olan bir diktatör kalmayıncaya kadar halk ayaklanmasını körükleyen gösteriler yapılmasını sağlayan ve bunu kallavi medya patronlarının özgürlük temalı yayınlarıyla daha da güçlü hale getiren bir projenin adıdır Arap Baharı. ABD kaynaklı bu ayaklanmalarda, Türkiye’nin de aktif rol almasını dileyen batılı emperyal yönetimler Recep Tayyip Erdoğan’a “laiklikten korkmayın” çağrısını yaptırmadan evvel, Tunus geçici yönetimi “biz anayasamızı şeriat hükümlerine göre şekillendireceğiz” açıklamasını yapmıştı. …

Devamı »

Howard Carter Kimdir?

 Google bu kez arkeolog Howard Carter’ı logosuna taşıdı. Mısır piramitleri ve mısır kazıları hala gizemini korurken google ünlü arkeolog vasıtasıyla gözlerin yine bu bölgeye çevrilmesine vesile oluyor, savaşlarla ve devrimlerle gündemde olan Mısır’ın tarih ve sanatıyla gündeme gelmesi önemli bir gelişme. Howard Carter (d. 9 Mayıs 1874 – ö. 2 Mart 1939) İngiliz arkeolog ve Mısırbilimci. Mısır’ın Luksor kentindeki ünlü Krallar Vadisi’nde firavun Tutankamon’un mezarını keşfetmesi ile ün kazanmıştır. Buna rağmen Mısır’dan çok uzaklarda ölmüş ve cenazesine bir tek Lady Evelyn katılmıştır. Howard Carter 1874 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da, Kensington semtinde dünyaya geldi. Babası yetenekli bir sanatçı olan Samuel Carter, annesi ise Martha Joyce (Sands)’tur. Çocukluğu daha çok Swaffham, Norfolk’ta geçti. Mısır’da arkeoloji çalışmaları yapıp, Sir F.Petrie’nin Tell el-Amarna kazılarına katılan (1892) Howard Carter, Mısır hükümeti tarafından eski yapıtlar müdürlüğüne atandı. Teb kazılarına katılıp (1910) Mısır kraliçesi Hatşepsut’un mezarını bulunmasında önemli rol oynadıktan sonra Lord Carnarvon’la işbirliği yaparak Teb’de Krallar …

Devamı »

internete sansür uygulayan ülkelerin listesi

Sınır Tanımayan Gazeteciler, İnternet Sansürü’ne Karşı Durma Günü’nde dünyadaki internet düşmanı ülkeler listesine iki yeni ülke daha ekledi.  12 Mart, Dünya Siber Sansüre Karşı Durma Gününde. Dünyaca ünlü aktivist grup Sınır Tanımayan Gazeteciler bu anlamlı günde dünyadaki internet düşmanı ülkeler listesine iki yeni ülke daha ekledi. Listeye eklenen ülkelerden Bahreyn pek sürpriz olarak değerlendirilmezken, Avrupa Birliği yolunda sınav veren Belarus‘un listeye eklenmesi şaşkınlık yarattı. Ülkeyi yöneten hanedanlığı eleştiren internet kullanıcılarına göz açtırmayan, yabancıları sınır dışı eden Bahreyn‘in yanı sıra Burma, Çin,  Küba, İran, Kuzey Kore, Suriye, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam internet düşmanı ülkeler listesinde yer aldı. Peki Türkiye bu listenin neresinde? İyi haber, Türkiye olarak bu listede yer almıyoruz. Kötü haber ise gözlem altında tutulan ülkeler listesindeyiz. Türkiye ile birlikte Avustralya, Mısır, Eritre, Fransa, Malezya, Rusya, Güney Kore, Sri Lanka, Tayland, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri de listede yer alıyor. Listeden Libya ile Venezuela’nın çıkarılması ise sürpriz oldu. …

Devamı »

Türkiye Gözetim Altında

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2012 yılı “İnternet Düşmanları” ve “Gözetim Altındaki Ülkeler” listesini yayınladı.    Türkiye’de internete yönelik sansür ve yasaklamalara yurtdışından yeni eleştiriler geliyor.   Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün “İnternet Düşmanları”listesinde Burma, Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Suriye, Türkmenistan, Özbekistan, Vietnam ve bu yıl eklenen Bahreyn ve Belarus yer alıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 14 ülkenin dahil olduğu “Gözetim Altındaki Ülkeler” listesinde ise Avustralya, Mısır, Eritre, Fransa, Malezya, Rusya, Güney Kore, Sri Lanka, Tayland, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve bu yıl listeye eklenen Hindistan, Kazakistan bulunuyor. Libya ve Venezuella ise 2012’de “Gözetim Altındaki Ülkeler”listesinden çıkarılırken Türkiye’ye ilişkin, “Binlerce internet sitesine hala erişim yok internet kullanıcıları filtre girişimleri alarm veriyor ve internet gazetecileri hakkında dava açılmaya devam ediliyor” ifadeleri kullanılıyor. ANKA    

Devamı »

İslam Dünyasının Facebook’u İstanbul’dan Yayına Başlıyor

İslam dünyasının en güçlü sosyal medya sitesi olmayı hedefleyen, www.salamworld.com‘un yakında İstanbul’dan yayına başlayacağı bildirildi Site yetkililerinden alınan bilgiye göre, İslam dünyasının Facebook’u olmaya aday olan www.salamworld.com yine İslam dünyasının tanınmış iş adamları tarafından finanse ediliyor.     Ana merkezi İstanbul’da olacak sitenin, Kahire, Moskova, Londra, Dubai, Mekke, Medine, Astana, New York, Paris ve Kuala Lumpur gibi kentlerde şubeleri bulunacak. Teknik çalışmaları Hindistan’ın Haydarabad kentinden yürütülecek olan sosyal medya sitesi, başlangıçta Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Farsça ve Rusça, daha sonraki aşamada ise Azerice, Kazakça ve Özbekce lehçeleri ile Urdu, Malay,Çin, Peştu, Bengal ve Kürtçe dillerinde yayın yapacak. Selam dünya anlamına gelen Salamworld sitesinin Mısır’da yaptığı toplantıya 15 ülkeden 60 yakın sosyal medya uzmanı, gazeteci, bilim adamı ve diğer meslek gruplarından davetli katıldı. Yetkililer, site yayında olmamasına rağmen 100 binden fazla kişinin elektronik posta yolu ile üye olmak için başvuruda bulunduğunu kaydettiler. İslam dünyasının en büyük sosyal medya sitesi olmayı planlayan Salamworld, 3 …

Devamı »

Çelik Twitter’dan İsrail’i işaret etti

DIŞ ilişkilerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Ömer Çelik, sosyal paylaşım sitesi twitter’da, Başbakan’ın Mısır ziyareti ile PKK’nın Şemdinli saldırısının zamanlamasına dikkat çekti. Çelik, “Mısır-Tunus-Libya’yı kapsayan tarihi ve stratejik seyehate saatler kalmışken, PKK Şemdinli’ye saldırıyor. Uluslararası sistem “part time ahlak”, “full time çıkar” odaklı işleyemez. Herkesin güvende olmadığı yerde kimse güvende değildir”demesi dikkat çekti. star gazetesi

Devamı »

Binlerce Mısırlı, Erdoğan’ı karşılamak için sosyal medyada organize oldu

25 Ocak tarihinde başlayan halk ayaklanmasının ardından Mısırlı devrimciler, Mübarek’e karşı ilk sesini duyuranın Erdoğan olduğunu belirterek, Facebook, Twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerinden Erdoğan’ı Kahire’de kahraman gibi karşılama çağrısında bulunuyor. Mısırlı binlerce genç, Erdoğan’ı Kahire Uluslararası Havaalanı’nda Türk bayrakları ile karşılamayı planlıyor. Kampanyayı organize eden gençlerden İbrahim el Drawi, Başbakan Erdoğan’a yakışanı yapacaklarını belirtiyor. “Erdoğan için bir milyon kişi” sloganıyla sosyal medyada organize olduklarını söylüyor. Sosyal medyayı devrimde kullanarak insanlarda büyük bir şuur oluşturduklarını aktaran El Drawi, Erdoğan için de bunu başaracaklarını ifade ediyor. Drawi, “Erdoğan siyasi olarak Davos çıkışıyla bizim için önemli hale geldi. Devrim sırasında ve sonrasında Mısır halkının yanında oldu. Daha sonra İsrail’in Türkiye büyükelçisini sınırdışı etti. Bunun için Erdoğan’ın ziyareti bizim için çok önemli. ” diyor. Gençler olarak Mısır’ın başına Erdoğan gibi Müslüman ve demokratik bir lider istediklerini aktaran Drawi, “Erdoğan, büyük bir lider. Müslüman halkların hep yanında oluyor. Biz grup olarak devrimde Facebook kullanarak …

Devamı »

Nesli Dijital’in Ortadoğu Devrimi…

Her şey zihnimden film şeridi gibi geçiyor adeta.. 90’lı yıllarda Terminatör serisinin ilk filmini izlediğimde nutkum tutulmuştu. Kendi vücudumu bir ay boyunca tıpkı bir robot gibi kullanmaya kalkışmıştım. Babamın uyarılarından sonra normal hayata dönüp, etten kemikten bir insan olduğumu kabul etmiştim. Böyle başladı biz 80 lilerin teknoloji hikâyesi, merakı… Şimdi 21. yüzyıldayız. Bu seferki devrim zihnimizde değil, evvela hızla gelişen iletişim çağında Ortadoğu’da gerçekleşiyor. Hiç kimse bunu hayal edemez iken birden güç dengeleri değişip, halkın lehine bir dünya düzeninin temelleri bir inşaat gibi üst üste yapılan devrimlerle “hak ve kardeşlik” binasının çatısı altında anlam bulmaya çalışıyor. 1848 yıları Avrupa’sında da 13-14 yaşlarında karın tokluğuna 10 – 15 saat köle gibi çalıştırılan çocuklar, Marx, Engels gibi düşünürlerin “komünist manifesto”yu yayımladıkları şubatın o buz gibi soğuk günlerinde; gerek Londra’da, gerekse Fransa’da Guizot’un istifasını protesto eden göstericilere emniyet kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu 52 kişinin öldürülmesiyle durdurulamayacak isyanının fitilini ateşlemişlerdi. O dönemin kapitalist sisteminin …

Devamı »