Marmara Belediyeler Birliği Bilgi-İşlem Sorumlusu Kerem Ulusoy, belediye çalışanlarının sosyal medyada çok dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunurken, Sosyal Medyada Kibir Endeksi konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ulusoy, “Kibir endeksi, takip eden sayısı ile takipçi sayısı arasındaki endeks. Yurtdışındaki firmalar ve kurumlar takip eden insanların çoğunu takip etmeye çalışırken, Türkiye’de teknoloji ve iletişim devi firmaların bile, yalnızca patronlarını veya holding markalarını takip ettiğini görebiliyoruz. İletişim açısından bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Twitter, iletim değil, iletişim alanıdır. Özellikle siyasal iletişimde bu konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. “MELİH GÖKÇEK TWİTTER’DA İTİBAR YÖNETİMİ YAPTI” Optimar Danışmanlık ve Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hilmi Daşdemir ise, “Siyasilerin sosyal medyayı daha etkin kullanması gerekir” diyerek, Twitter’ı en etkin kullanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i örnek gösterdi. Gökçek’in eleştirel tavrının insanları etkilediğini belirten Daşdemir, “Gezi Parkı olayları sırasında iktidar partisi sosyal medyayı etkin kullanmazken, Melih Gökçek, o dönemde attığı tweetlerle ciddi bir itibar yönetimi yaptı. AK Partililer twitter’a …
Devamı »Facebook ve Twitter’da neden böbürleniyoruz?
Konuşmalarda ya da Facebook ve Twitter gibi sosyal medyada kendimizden söz etmenin beyinde yarattığı etkinin yemek, para ya da seksin tetiklediği zevk duygusuyla aynı şey olduğu belirlendi. (Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) — Araştırmacılar günlük konuşmaların yüzde 40’ının neler hissettiğimizi ya da düşündüğümüzü başkalarına anlatmakla geçtiğini ortaya çıkardı. Harvard Üniversitesi’nde sinir sistemi ve beyni inceleyen bilim insanları, gerçekleştirdikleri beyin görüntüleme ve davranış deneylerinden sonra şu sonuca vardı: beyin hücreleri ve sinir kavşakları açısından o kadar çok zevk verip tatminkar oluyor ki, düşüncelerimizi başkalarıyla paylaşmadan duramıyoruz. Harvard Üniversitesi’nde meslekdaşı Jason Mitchell ile birlikte deneyler yapan sinir sistemi uzmanı Diana Tamir, “Kendimizden söz etmek ekstra tatmin sağlıyor” dedi. Araştırmacılar tarafından insanların “kendini açması” diye nitelendirilen olguyu inceleyebilmek amacıyla bir dizi laboratuar testi yapıldı. Gönüllü deneklerin başkaları hakkında değil de kendileri hakkında konuştuklarında beyinlerinin hangi kısımlarının daha fazla heyecan duyduğunu belirlemek amacıyla beyin faaliyetleri izlendi. Sayılarının onlarca olduğu belirtilen gönüllü deneklerin …
Devamı »Sosyal Medya Narsizme Zemin Mi Hazırlıyor?
Facebook’ta sahip olduğunuz arkadaş sayınız, sosyal açıdan ne kadar narsist olduğunuza dair ipuçları taşıyor olabilir. Narsist Kişilik Envanteri testini yüksek sonuçlarla tamamlayan kişilerin Facebook’ta daha fazla arkadaşı olduğu, kendilerini daha sık etiketledikleri ve profil sayfalarını daha sık güncelledikleri ortaya çıktı. Gençlerin narsizme yatkınlığının arttığı, kendi görüntülerine takıntılı hale geldikleri ve yüzeysel arkadaşlıkları tercih ettiklerini destekleyen araştırma, Personal and Individual Differences adlı gazetede yayınlandı. Araştırmada ayrıca narsist sosyal medya kullanıcılarının, herkese açık duvarlarda kendilerini küçük düşürücü yorumlara daha sert yanıtlar verdikleri ve profil fotoğraflarını daha sık güncelledikleri tespit edildi. Narsizm ile Facebook kullanımını ilişkilendiren araştırmalar daha önceden de yapıldı. Ancak Personality and Individual Differences gazetesinde yayınlanan bu araştırma, Facebook arkadaşları ile narsist kişilik bozukluğunun en zararlı bileşenlerini doğrudan birbirine bağlayan ilk kanıt olarak dikkat çekiyor.
Devamı »3S: SPOR-SEX-SANSASYON
Son zamanlarda hayatımızda çok fazla 3 çarpanı ile ifade edilen terim var. Bunlardan en çok bilineni 3G (Third Generation) üçüncü kuşak mobil iletişim sistemlerinin genel adıdır. GSM teknolojilerine sahip olan cep telefonları 2G olarak adlandırılır. Ama 3G teknolojisi ile yüksek hızlı video konferans, Tv yayını gibi görüntü aktarımları sağlanabilmektedir. Gelelim 3D’ye. Gelişen teknoloji ile beraber, 3 dimension yani üç boyutlu görüntüleme sistemleri, uygun cihazlar eşliğinde fantastik bir yenilik olarak bize sunulur. 3D teknolojisi başta sinema olmak üzere her geçen gün artan popülaritesi ile yaşamın parçası olmayı başarmıştır. Aslında hepsinden çok daha eski ve çok daha yaygın olan 3S sistemi ise hepimizin hayatında olmasına rağmen pek bilinmez. Belki de bilinmesi istenmez. 3S televizyon kanallarının kullandığı popüler bir sistemdir. Spor, Sex ve Sansasyon kelimelerinin baş harflerinden oluşur. 3S, seyircinin ne izlemek isteyeceğini öngörür. Tv programları bu sisteme göre düzenlenir. Yani programlar spor ve sex objelerini barındıracak şekilde kurgulanır ya da sansasyon yaratır. …
Devamı »Asrın Vebası: Narsizm İlleti – Jean M. Twenge, W. Keith Cambell
Bulmak için çok aramamıza gerek kalmadı her yerdeydi.” diye başlıyorlar sözlerine Dr. Jean M. Twenge ve W. Keith Campbell narsisizm üzerine hazırladıkları bu kapsamlı çalışmada. Narsisizmi sosyal bir salgın olarak değerlendiren yazarlarımız, obeziteden daha hızlı yayıldığını belirterek, çağın hastalığı olarak nitelendiriyorlar. İstatistik veriler göz önünde bulundurularak hazırlanmış olan bu kitap, Amerikan toplumunun son otuz yılda geçirdiği hızlı kitlesel değişimi narsisizmin bireyleri etkisi altına almış olmasına bağlıyor. Bu değişimin en belirgin göstergesi henüz çocuk yaştaki gençlerin bile benliklerini ön plana çıkarmak adına Youtube, Facebook ve Twittir gibi kişisel sayfalarda boy gösteriyorken, çoğunun buralarda sergiledikleri kişilik yapısı ve fiziki görünüşlerinin gerçek kimlikleri ile hiç bir alakası yok. Bir neslin aynı anda %70 – %80’inin narsisizm tanısı ile karşı karşıya olması bunun yalnızca kişilik problemi değil kitlesel bir sorun olduğunu gösteriyor. Sorunun kaynağının aileler ve eğitimciler olduğunu belirten yazarlarımız, hesapsızca söylenen ve tek amacı başarılı, özgüvene sahip, kendini ifade edebilen güçlü karakterler ortaya …
Devamı »