Çarşamba , 27 Eylül 2023

Tag Archives: siber

Yeni Tehlike! ‘Siber Uşaklaştırma’

Teknolojinin, internetin ve sosyal medya kullanımının gelişmesiyle internet ortamında fazlaca zaman geçirmeye başlayan çocuklar için grooming (siber uşaklaştırma) tehlikesi uyarısı yapıldı. Suça itilen, sokakta ya da güç koşullarda yaşayan çocuklara ve şiddet mağduru kadınlara yönelik çalışmalar yürüten Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği (İMDAT) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, internet ortamında çocuklara yönelik tehlikelere dikkat çekmek amacıyla hazırladığı raporda, Türkiye’de yeni bir kavram olan grooming (siber uşaklaştırma) konusunu ele aldı. Polat, AA muhabiriyle paylaştığı “Çocuk İstismarında Farklı Bir Kavram: Grooming” adlı raporunda, internetin, teknolojinin ve sosyal medya kullanımının gelişmesi ve günlük yaşantıda sıkça kullanır hale gelmesiyle yetişkinler gibi çocukların da internet üzerinde fazlaca zaman geçirmeye başladığını dile getirdi. İnternetin barındırdığı risklerin özelikle çocuklar yönünden tehlike oluşturduğunu vurgulayan Polat, teknolojinin gelişmesi ve gündelik hayatta kalıcı bir yer edinmesiyle çocuk istismarının bazı boyutlarının sanal mekanlara taşınmaya başladığını kaydetti. Polat, internetin veya sanal ortamın, anonim hareket etmeyi de mümkün kıldığını, failin daha rahat ve …

Devamı »

Siber Dolandırıcıların En Çok Kullandığı 5 Yöntem

Uzmanlar, kullanıcı verilerinin dolandırıcılar için çok değerli bir varlık olduğunun altını çiziyor. Medyada geniş yer bulan olaylar ve istenmeyen e-postalarla ilgili yapılan analizler de bunu kanıtlar nitelikte. Siber saldırganların kullandığı sürekli gelişen yöntemlere karşı iki kat dikkatli olmak, özellikle de çevrim içi saldırılar söz konusu olduğunda çok büyük önem taşıyor. 1- İstenmeyen e-postaların ana hedefi, kimlik avı ve sosyal mühendislik yöntemleri kullanarak kişilerin hesaplarını veya banka kart bilgilerini ele geçirmek olduğundan, dolandırıcılar genellikle insanlardan bilgi sızdırma amacıyla toplu e-posta gönderiyor. 2- Bu da istenmeyen e-postalar ve kimlik avı saldırılarının sıklıkla birlikte kullanıldığını gösteriyor. 3- Kullanıcıların bu tür saldırıla karşı daha dikkatli olmasına yardımcı olmak isteyen Kaspersky Lab, dolandırıcıların en çok kullandığı 5 hileyi açıkladı: 4- 1. Sosyal ağlardan gelen sahte bildirimler Dolandırıcıların en sık kullandığı yöntem, popüler sosyal ağlardan geliyor gibi görünen sahte bildirimleridir. Bunlar genellikle yeni arkadaşlar, onların yaptıkları, yorumlar, beğeniler ve benzeri konularda olur. 5- Bu tür mesajlar …

Devamı »

Geleceğin Siber Güvenlik Uzmanları Bu Kampta Yetişiyor!

BGA – Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ, “Siber Güvenlik” konusunda kariyer yapmak ve bu konuda uzmanlaşmak isteyen üniversite öğrencilerini Sakarya Üniversitesi iş birliği ile 7-14 Şubat tarihlerinde Siber Güvenlik Kış Kampı’na davet ediyor.   Türkiye’nin Ulusal Siber Güvenlik vizyonunun tamamlanması için önündeki en önemli engellerden biri bu alandaki yetişmiş insan kaynağı eksikliğidir.   Uzmanların ön görülerine göre 2020 yılına kadar dünya genelinde bir milyondan fazla Siber Güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulacak. Türkiye’de ise bu ihtiyacın 20.000 kişi civarında olduğu belirtilmektedir.   Ülkemizin Siber Güvenlik alanında uzman ihtiyacı devam ederken, Siber Güvenlik konusunda ilgili eleman yetiştirme potansiyeli ise sadece %1 seviyesindedir.   Siber güvenlik alanında akademik çalışmalar üretmeyi ve projeler geliştirmeyi hedefleyen Sakarya Üniversitesi, önemli bir tematik alan olan siber güvenlik ile ilgili altyapı çalışmaları bu yıl tamamlamıştı.   Bu alandaki ihtiyacını karşılamak, sektöre deneyimli ve uzman personeller yetiştirmek amacı ile yapılan Siber Güvenlik Kampı’nın 6.sı Şubat ayında Sakarya Üniversitesi, Bilgi Güvenliği Derneği ve …

Devamı »

Siber Paralı Askerlerin Yükselişi

Son birkaç yıldır Kaspersky Lab uzmanları, dünyanın farklı bölgelerinde, neredeyse tüm sektörlerden çok sayıda kuruluşu hedef alan, büyük ve gürültücü APT (Gelişmiş Siber Silahlar) çetelerini gözlemliyor. Bu çeteler her seferinde, sızdıkları ağlarda haftalar, hatta aylar boyunca kalarak ellerine geçirebildikleri her bilgiyi çaldı. Bununla birlikte, bu yaklaşımlarının uzun süre dikkat çekmeden kalma şansının gitgide azalması başarı beklentilerine zarar veriyor. Bu nedenle yeni bir eğilimin yükselişine şahit oluyoruz: Son derece yüksek bir kesinlikle, vur-kaç taktiğini kullanarak saldıran küçük çeteler. Bu çeteler, kurbanlardan neleri almaları gerektiğini çok iyi biliyormuş gibi görünüyor. Temel olarak bu tür saldırganlar geliyor, istedikleri şeyi çalıyor ve hemen ayrılıyorlar. Kaspersky Lab uzmanları tarafından “siber paralı askerler” olarak isimlendirilen bu çeteler, talep üzerine siber casusluk/siber sabotaj faaliyetleri gerçekleştiren, kendilerine para ödeyen herkes için in istediğini yapan organize bir grup insandan oluşuyor. Bu yıl keşfedilen ve spesifik olarak istenen verileri arayan bir APT kampanyası olan Icefog da bunun bir örneği gibi görünüyor. Virüsün …

Devamı »

Siber Güç Olmanın İlk Adımı: Sosyal Medya

Dünyaca ünlü gazeteci Seymour Hersh’in bir Türk gazetesine Türkiye’nin siber güç olduğunu söylemesinin üstünden yaklaşık bir buçuk yıl geçti. Pulitzer ödüllü gazeteci Hersh ‘Siber Güç’ olarak tanımladığı konunun daha çok güvenlik üzerine olduğunu belirtmiş ve Türkiye’nin genç nüfusuna vurgu yapmıştı. Geçen süreç içinde sosyal medya güç kazandı. Sosyal medya devrimleri olarak nitelendirilen vakalar yaşandı. Dolayısı ile ‘Siber Güç’ kavramında da bir dönüşüm söz konusu oldu. Peki, nedir bu siber güç? Siber güç bir kaç unsurun bir araya gelerek tamamladığı bir kavramdır. Her ne kadar gündelik kullanımıyla bilgisayar korsanlarının saldırıları ve devlet belgelerinin ‘Wikileaks’ tarzı vakalar ile el değiştirmesi gibi anlaşılsa da kavramın derinliği bunun çok daha ötesindedir. Siber gücün unsurları, internet servis sağlayıcılarının altyapısının geliştirmesi, internet erişiminin halk için daha ulaşılabilir hale gelmesi gibi teknik imkânları kapsar. Bunun yanında en hayati olan, bireyin bilincini internet ağları ile örülü bu yeni dünyaya entegre edebilmesidir. Bahsi geçen diğer teknik unsurlar zaman içerisinde …

Devamı »

Siber güvenlik, ITU Telecom World 2012’de tartışılacak

Kaspersky Lab’le işbirliği yapan ITU’nun Ekim ayında Dubai’de düzenlediği “ITU Telecom World 2012”nin ana başlığı “Siber Güvenlik” olarak belirlendi. Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri lideri Kaspersky Lab, bilgi ve iletişim teknolojisi için ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) ile yaptığı işbirliğini duyurdu. Bu işbirliği doğrultusunda, Birleşmiş Milletler temsilcisi olan ITU tarafından 14-18 Ekim tarihleri arasında Dubai’de düzenlenen “Telecom World 2012” etkinliğinin gündem maddelerinden biri de “Siber Güvenlik” olacak. Dünya üzerinde en hızlı büyüyen BT güvenlik şirketlerinden olan Kaspersky Lab, ITU ve Uluslarası Siber Tehditlere karşı Multilateral Ortaklık (IMPACT) gibi global kuruluşlarla yakın işbirliklerini sürdürüyor. Buna paralel olarak şirket, ITU tarafından düzenlenen “Telecom World 2012” etkinliğinin zirve toplantısında yer alacak siber güvenlikle ilgili tartışmalara katkıda bulunacak. Etkinlikte, uluslararası düzeyde ve geniş çapta koordine edilmiş siber saldırılarla ortaya çıkan riskleri azaltmanın yolları ve bu konuda uluslararası işbirliklerini güçlendirme stratejilerinin de ele alınması planlanıyor. Kaspersky Lab Yönetim Kurulu Başkanı Eugene Kaspersky’nin açılış konuşmasını yapacağı …

Devamı »