Suudi Arabistan’da bir kişi, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı mesajlar nedeniyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Twitter‘da “idareciler, alimler ve devlet kurumları aleyhine mesajlar yazdığı” suçlamasıyla yargılanan bir internet kullanıcısı hakkında, 10 yıl hapis ve 100 bin riyal (yaklaşık 27 bin dolar) para cezası verildi. Mahkeme ayrıca ismi açıklanmayan sanığın telefonuna el konulmasına ve serbest bırakıldıktan sonra 10 sene yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine karar verdi. Adalet Bakanı Sözcüsü Fahd bin Abdullah el-Bikran da sanığın, Twitter üzerinden idareciler, alimler ve devlet kurumları aleyhine yazılan mesajları takip ettiğini, gönderdiğini ve kopyaladığını ifade etti. Sanığın, kendilerine “Reformcular” adını veren grupla irtibatlı olduğunu aktaran Bikran, Twitter’dan birtakım protesto eylemlerine katılmaları yönünde takipçilerine çağrılarda bulunduğunu, Kur’an ve sünnete aykırı şekilde “tekfirci” yöntemi benimsediğini ve katıldığı bir gösterinin fotoğraflarının bilgisayarında bulunduğunu kaydetti. Suudi Arabistan’da dün de Twitter üzerinden gösteri çağrısında bulunmak ve devlet yöneticileriyle alay etmek suçlamasıyla yargılanan …
Devamı »650 Kişiye Sosyal Medyadan Ceza
Orman ve Su İşleri Bakanlığı sosyal medyada paylaşılan kaçak av fotoğraflarının sahiplerini bulup ceza kesiyor Son iki yılda sosyal paylaşım sitelerinden paylaşılan fotoğraf ve görüntüleri yakın takibe alan bakanlık kaçak ava çıkan yaklaşık 650 kişi hakkında yasal işlem yaptı. Kaçak avcılara 1 milyon 500 bin TL idari para cezası ve tazminat uygulandı. Yaban hayatının korunması ve kaçak avcılığın önlenmesine yönelik klasik denetimlerin yanında Bakanlık tarafından farklı uygulamalar da yer alıyor. Kaçak avcılık faaliyetinde yapılan denetimlerin arasında en çok sosyal medyadan yararlanılıyor. Facebook ve Twitter gibi yaygın olarak kullanılan sosyal ağlarda yasa dışı yayınlanan av görüntülerinin tespitini yapan Yetkililer, gerekli yerlere suç duyurusunda bulunuyor. Kabahatliler hakkında yasal işlem uygulanıyor. Bakanlık Yetkilileri, bu kapsamda sosyal paylaşım sitelerini yakından takibe aldıklarını ifade ederek, özel bir program sayesinde sitelerdeki paylaşımlara yönelik tarama yaparak kaçak avcıları yakaladıklarını belirttiler. Yetkililer, son 2 yılda sosyal paylaşım sitelerinden yaklaşık 650 kişi hakkında yasal işlem yaptıklarını, 1 milyon 500 bin TL de tazminat …
Devamı »Sosyal Medya Hakaretlerinde Hukuki Süreç Nasıl İşliyor?
Prof. Dr. Ersan Şen (Ceza Hukukçusu): “Twitter’da yapılan suçlarda iş TBMM’ye ve Adalet Bakanlığı’na düşüyor. Ülkeler arası anlaşma yapılmalı. Şikâyetçi hakaret edenin ismini veriyorsa, bu kişinin evi aranıp, bilgisayarına el konulabilir.” Avukat Gizem Tan (Bilişim Hukuku Uzmanı): “Sosyal medya üzerinden işlenen suçlar için ABD ve Türkiye arasında yapılmış bir sözleşme olmadığından, Twitter’ın ABD’deki merkezinden IP adres bilgilerinin istenmesi çok uzun sürüyor ve Twitter cevap vermeyince takipsizlik ile sonuçlanıyor. Twitter’ın IP adresini vermesi durumunda verilen adresi kullanan kişiye ulaşılır. Savcılığın mahkemeye başvurması üzerine adli süreç başlar.” Avukat Cem Murat Sofuoğlu: “Sosyal medyada yazılanlarla ilgili kişisel hakaret davası açılabilir. Ancak hakaret ettiği iddia edilen kişi bunu reddederse durumun tespit edilmesi gerekir. Tespit edilebilmesi için de ABD ile bir anlaşmanın mutlaka yapılması gerekli. Burada hukuki boşluk söz konusu. Bunu giderecek olan Adalet Bakanlığı’dır.” Avukat Gökhan Ahi (İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı, Adli Bilişim Uzmanı): “Twitter, Youtube, Facebook gibi en popüler servisler ABD …
Devamı »