Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’deki gençleri daha yakından tanımayı ve anlamayı amaçlayan araştırma 26 ilden, 15-29 yaş arası 2 bin 57 gencin katılımıyla yapıldı. 2013 yılının temmuz-eylül ayları arasını kapsayan “Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması” için niceliksel araştırma yönetmeleri kullanılarak, 2 bin 57 gençle online görüşme yapıldı. Araştırmada yer alan örneklemin yüzde 77’sini bekar, 14’ünü çocuk sahibi, yüzde 40’ını çalışan, yüzde 14’ünü lise öğrencisi ve yüzde 7’sini de ev hanımı oluşturdu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 96’sı sosyal medyayı kullandığı saptanırken, katılımcı gençlerden yüzde 40’nın annesi, yüzde 47’sinin ise babası sosyal medyayı kullandığı belirlendi. Raporu PDF olarak buradan indirebilirsiniz; – En Çok Dizüstü bilgisayar kullanılıyor Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 62’si sosyal medyaya en çok evlerindeki dizüstü bilgisayarlardan bağlanıyor. Her iki gençten biri akıllı telefon üzerinden sosyal medyayı kullanıyor. Bunların dışında, iş yerindeki bilgisayardan sosyal medyaya bağlananlar ise daha çok 25-29 yaş grubu. İnternet kafelerden sosyal medya kullanımı ise daha …
Devamı »Etkiler ve Sonuçlarıyla Sosyal Medya Hayatımızın Neresinde?
Yıllarca ağzımızdan düşüremediğimiz “batının iyi yanlarını almak gerek” tümcesini eyleme geçirebildik mi? Geçirebildiysek ne kadar? Daha çok televizyon ve gazetelerle şekillenen düşünceler, artık sosyal medya ile etkileniyor. İnsanlar etkilenmekle kalmayıp etkileyebilme gücünü gösterebiliyor. Sosyal medya araçlarına insanların kolayca ulaşabilmesi ve yön verebilmesi, insan yaşamına sağladığı yararlar kadar toplum yaşamını değiştiren, kabullenmekte zorlandığımız davranış kalıplarına yol açıyor. İnsanların sosyal medyaya alışmaları kadar ona bağımlı olmaları da hızla oldu. Beraberinde gelen değişimler toplumda düşünülmesi gereken sonuçlara yol açtı. Yararlarını görmezden gelemediğimiz sosyal medyanın bizlerdeki zararlı etkisine çabuk alıştık. Sürekli takip etmenin yarattığı bağımlılık sonrası, insanlar biraz olsun bu araçlardan uzak kaldığında bir “merak” içine düşüp, “hayattan bir şeyler kaçırıyorum” düşüncesi ile bulunduğu durum ve ortamdan rahatsız olmaktadırlar. Öyle ki, kısacık bir otobüs yolculuğunda bile gözlerin, ellerde tutulan küçücük ekranlarda kaybolduğunu görebiliriz. Sosyal platformların sağladığı bilgiye kolayca ulaşabilmesi, insanların bu bilgileri hunharca kullanmalarına yol açıyor. Kolayca tüketilen bu bilgilerin üzerinde yeteri kadar düşünmekten …
Devamı »Sosyal Devrim ve Suriye
İnsanların temelde ‘merak’ duygusunu bir zaafiyet olarak kullanarak bu potansiyeli üretime döken ve klasik tabirle kapitalizmin en büyük silah olarak kullandığı sosyal medyanın ortaya çıktığı günden beri islam dünyasına, müslümanlara uğratacağı zararlar, tahribatlar konuşuluyordu. Neticede Asosyalliği, bencilliği, kadın-erkek arasında sağlıklı olmayan ilişkiler kurulmasını tetiklediği de doğrudur elbet. Sonuç olarak adaptasyon sürecinde görülen manzara ise; dini rolleri ön plana çıkan şahsiyetlerin (ilk karşı çıkanlar) dahil sosyal medya (facebook, twitter, youtube)’nın varlığını ve muazzam etkisini kabul edip sadece bu alan için profesyönellerle çalışıyor olması. Aslolan konuya gelmek maksadıyla bu kısmı uzatmayarak verdiğim örneğin sosyal medyanın etkilerinin anlaşılması yönünde yeterli olduğu kanısındayım. Yakın zamanda bilindiği üzere Tunus’ta başlayıp Ortadoğu’nun ayaklanmasına ve Mısır’ın sosyal medyanın gücünü kullanarak rejimi devirmesine şahit olduk. Suriye’de olmam hasebiyle de bunun etkisini daha rahat gözlemlemiş oldum. Suriye’yle ilgili dünya kamuoyuna sunulan haberlerin yaklaşık yüzde sekseni sadece bölgedeki grupların sosyal medyayı kullanarak paylaştıkları video ve yazılardan derleniyor. Yani bölgede muhabir …
Devamı »Sosyal Medyanın Şirketlere ve Partilere Etkisi
Bugün sizlerle varlığı bir süredir bilinen ama etkisi henüz yeni yeni anlaşılan bir sektörden bahsedeceğim. Malum internet ile bilginin tüm dünya üzerinde yayılma hızı gün geçtikçe artıyor. İşte, bu olanağı etkin biçimde kullanan bir sektör oluştu. Adına da “sosyal medya” denildi. Yazılı ve görsel medyadan sonra hayatımıza giren “sosyal medya” diğer ikisine göre daha hızlı ve yoğun şekilde bilgi ve haber üretiyor. Bu avantajından dolayı özellikle şirketler ve siyasi partiler dünyasında markalaşma, tanıtımlar, geniş kitlelere bilgileri hızlı, interaktif ve çok içerikli olarak ulaştırma eyleminde önemli rol oynuyor. Şirketlere etkisi… Sektör, Batı dünyasında başta şirketler olmak üzere her alanda etkin biçimde kullanılıyor. Bizdeyse yeni yeni şirketlere ve marka oluşumlarına hitap ediyor. Elbette siyasetten önce sosyal medyanın gücü şirketler dünyasındaki başarıda görülüyor. Sosyal medya, sanal ortamda bireylerin bilgi toplayıcısı olmaktan çıkıp bilgi üreten ve paylaşan birer yayın organına dönüşmesini sağlamış durumda. Medya ağları, “Facebook”, “Skype”, “MySpace”, “Twitter”, “Linkedin” gibi bilgi paylaşım siteleri, …
Devamı »