Sosyal medyayı bir panayır yeri gibi düşünelim. Panayırları bilirsiniz. İnsanlar toplanırlar veya bir düğün düşünün bir dernek düşünün veya bir görüşmeye giderken en güzel gömleğini giyen birini düşünün. Sosyal medya da böyle aslında orada da olurken en iyi şeylerimiz ile oluruz. en iyi fotoğraflarımız, en iyi yemeklerimiz, en iyi gezdiğimiz yerler, kimse İETT otobüsünde iken bak çok güzel seyahat ediyorum diye fotoğrafını koymaz, uçaktaki resmini koyar ama. Hayatta da öyledir önemli bir yere gittiğinizde en güzel gülüşünüzü takınırsınız, normal hayatta küfür ediyorsan orada etmemeye dikkat edersin. Aslında bir vitrin gibi sosyal medya. İnsanların vitrini çünkü sosyal medyada olmak istediğimiz insanız, olduğumuz değil ve bu çok önemli orada kafamızda bir kahraman var. Said Ercan’ın kahramanı nasıldır?, hayat belki bazen bazı şeyleri olmamızı istememiştir ama orada olabilmeye imkan var, orada çok iyi bir yazar gibi durabiliriz, boynunuza fular takıp bir resminizi koysanız bir yazara dönüşebilirsiniz, bu kadar basit! Kendini yazar gibi gösterebilirsin. …
Devamı »Sosyal Medyada Kibirli Miyiz?
Marmara Belediyeler Birliği Bilgi-İşlem Sorumlusu Kerem Ulusoy, belediye çalışanlarının sosyal medyada çok dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunurken, Sosyal Medyada Kibir Endeksi konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ulusoy, “Kibir endeksi, takip eden sayısı ile takipçi sayısı arasındaki endeks. Yurtdışındaki firmalar ve kurumlar takip eden insanların çoğunu takip etmeye çalışırken, Türkiye’de teknoloji ve iletişim devi firmaların bile, yalnızca patronlarını veya holding markalarını takip ettiğini görebiliyoruz. İletişim açısından bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Twitter, iletim değil, iletişim alanıdır. Özellikle siyasal iletişimde bu konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. “MELİH GÖKÇEK TWİTTER’DA İTİBAR YÖNETİMİ YAPTI” Optimar Danışmanlık ve Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hilmi Daşdemir ise, “Siyasilerin sosyal medyayı daha etkin kullanması gerekir” diyerek, Twitter’ı en etkin kullanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i örnek gösterdi. Gökçek’in eleştirel tavrının insanları etkilediğini belirten Daşdemir, “Gezi Parkı olayları sırasında iktidar partisi sosyal medyayı etkin kullanmazken, Melih Gökçek, o dönemde attığı tweetlerle ciddi bir itibar yönetimi yaptı. AK Partililer twitter’a …
Devamı »Uzmanına Sorduk: Sosyal Medyaya İlginin Sebebleri
Günümüzde “internet” hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Pek çok alanda kullanılan internetin yaşantımıza sağladığı kolaylıklar saymakla bitmeyeceği gibi hayatımıza kattığı bazı olumsuz yansımaları da göz ardı etmemek gerekiyor. Emsey Hospital’dan Psikyatri – Uzm. Dr. Orhan Karaca’ya ile para dergisinin yaptığı röportajı yayınlıyoruz. 1- Türkiye’de sosyal medyaya olan ilginin sebebini neye bağlıyorsunuz? Ülkemiz teknolojik gelişmeleri ve bu yöndeki trendleri çok çabuk benimseyen ülkelerin başında geliyor. Son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte özellikle büyük şehirlerde neredeyse her evde birden fazla bilgisayar bulunabiliyor. Akıllı cep telefonlarında da hemen hemen sınırsız olan internet kullanımıyla birlikte uzun saatler boyunca internette vakit geçirilebiliyor. Çevresindeki kişilerle zor iletişim kuran, sosyal hayatında kendini ifade etmekte zorlanan ve çeşitli paylaşımlardan çekinen bireyler, sanal ortamlarda kendilerini daha kolay ifade edebiliyorlar. Kendini gösterme alma isteği ile birlikte kişinin, daha önceki paylaşımlarından aldığı reaksiyonun ödüllendirici etkisi ön plana çıkıyor. Kendisinin sanal alemde daha güçlü ve derin bir kopyasını oluşturma ve bunu …
Devamı »Bakanlığın Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması Açıklandı
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’deki gençleri daha yakından tanımayı ve anlamayı amaçlayan araştırma 26 ilden, 15-29 yaş arası 2 bin 57 gencin katılımıyla yapıldı. 2013 yılının temmuz-eylül ayları arasını kapsayan “Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması” için niceliksel araştırma yönetmeleri kullanılarak, 2 bin 57 gençle online görüşme yapıldı. Araştırmada yer alan örneklemin yüzde 77’sini bekar, 14’ünü çocuk sahibi, yüzde 40’ını çalışan, yüzde 14’ünü lise öğrencisi ve yüzde 7’sini de ev hanımı oluşturdu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 96’sı sosyal medyayı kullandığı saptanırken, katılımcı gençlerden yüzde 40’nın annesi, yüzde 47’sinin ise babası sosyal medyayı kullandığı belirlendi. Raporu PDF olarak buradan indirebilirsiniz; – En Çok Dizüstü bilgisayar kullanılıyor Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 62’si sosyal medyaya en çok evlerindeki dizüstü bilgisayarlardan bağlanıyor. Her iki gençten biri akıllı telefon üzerinden sosyal medyayı kullanıyor. Bunların dışında, iş yerindeki bilgisayardan sosyal medyaya bağlananlar ise daha çok 25-29 yaş grubu. İnternet kafelerden sosyal medya kullanımı ise daha …
Devamı »Twitoterapiye Giriş Mahiyetinde
Dünya miniminnacık bir kasabaya dönüşeli çok olmadı. Gerçi bu ifade bilmem kaç milyar kere zikredildi fakat hala manası anlaşılamadı. -Mecidiyeköy’de oturan bir adamı Söğütlüçeşme’de görmekle dünyanın küçük olduğunu ispat edenler metrobüsü bilmeyenlerdir.- Dünya sahiden de küçük. İnternet dünyası mı? İşte o köy dediğimiz, kasaba dediğimiz dünyanın da katbekat küçüğü. Öyle bir alan ki, her an herkesle karşılaşabilir, her türlü sırrımıza istemediğimiz kadar ortak bulabiliriz. Sosyal ağ paylaşımları o eskiden bildiğimiz “sır” anlayışını da kökünden değiştirdi. Şimdilerde sırlarımıza şahitler aramak, iç dünyamızın hastalıklı sayıklamalarını bambaşka evlerdeki binlerce kulağa, fısıldamak ne kelime, bas bas bağırmak için fırsat kolluyoruz. Sosyallik bunu gerektiriyor zira; ne kadar şeffaf, o kadar samimi. İnternet bir köyden de küçük, bir sokak yahut bir ev ise şayet, facebook salonu, instagram mutfağı, twitter da banyosudur. Genel kullanıcıyı göz önüne alırsak, aileyi, arkadaşları ağırladığımız facebook’ta hem samimi, hem geleneksel bir tavır takınıyoruz ister istemez. Fotoğraflar güzel, yazılanlar canımlı cicimli… Twitter’a gelince, …
Devamı »Prof.Dr. Kemal Sayar Uyardı: Sosyal medya narsist yapıyor!
Sosyal medya narsist yapıyor Psikiyatr Kemal Sayar sosyal medyanın insanların narsist ihtiyaçlarını gideren bir mecra haline geldiğini söyledi Psikiyatr Prof. Dr. Kemal Sayar, daha çok eğlence amaçlı kullanılan Sosyal Medya’nın bağımlılık yaptığını kaydetti. Prof. Dr. Sayar, “Twitter’da ve Facebook’ta ne kadar twit ve fotoğraf o kadar yalnızlık. Bu alanlar insanların narsist ihtiyaçlarını gideren bir mecra haline geldi” dedi. Türkiye’de internetin bilinçsiz kullanımıyla ortaya çıkan teknoloji bağımlılığına bir yenisi daha eklendi. Psikiyatri kliniklerine artık internet bağımlıların yanı sıra “sosyal medya bağımlıları” da başvurmaya başladı. Ünlü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Sayar, internette olduğu gibi sosyal meydanın da sadece eğlence amaçlı kullanılmaya başlandığını söyledi. Facebook ve Twittergibi sosyal paylaşım sitelerinin çoğunlukla insanların narsist ihtiyaçlarını gidermek, övülmek, takdir edilmek için tercih ettiğini ifade eden Sayar, “Sosyal medyada kurulan ilişkiler derinleşmiyor. Çok twit atmak ya da fotoğraf paylaşmak görünme isteğimizin çok olduğu anlamına geliyor. Yani insanlar kendini göstermek ve bir şekilde var olduğunu hissettirmek arzusu var” dedi. TWEETLE …
Devamı »