Sosyal Medyanın en uzun süren istikrarlı programlarından Sosyal Medya mahallesi Her pazartesi akşamı BEA TV’de canlı olarak gerçekleşiyor. Sosyal Medyanın önemli isimlerinden Yaprak Yapsan’ın sunduğu “Sosyal Medya Mahallesi” sohbet kıvamında geçen, dinamik bir program. Programda, 1 haftalık sosyal medya değerlendirmesi, konukların sosyal medya hakkındaki düşünceleri ve gündem gibi güncel konular konuşuluyor. Program youtube’da ve diğer sosyal ağlarda da geniş takipçi sayısına ulaşıyor. 24 Mart Pazartesi akşamı Konunun uzmanları Twitter’ın Türkiye’den erişine kapatılması, yerel seçim öncesi sosyal medya kullanımı, siyasilerin sosyal medya paylaşımları, Twitter Türkiye hukuki durumu gündem ediliyor. 21:00’da başlayacak programın Konukları Uluslararası Sosyal Medya Derneği başkanı Said Ercan ve Gazeteci Yazar Nevval Sevindi. Örnek bir programı aşağıda izleyebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=L_DB9Aa06lQ
Devamı »Twitter’da Öğrendikleri ile Yetişen Bir Nesil Var
İletişimciler, belediye başkanları ve sosyal medya fenomenlerinin katılımıyla “Propaganda Sürecinde Etkili Sosyal Medya” paneli düzenlendi. Programda konuşan İletişim bilimci, sosyal medya danışmanı Yalçın Arı yaptığı konuşmada insanların tercih etse de, etmese de sosyal medyadan etkilendiğini belirterek, “İnternette yaşanan her şey gerçek değil. Ondan etkilendiğimiz kadar büyük değil fakat ondan etkilendiğimiz bir gerçek. Ondan etkilendiğimiz için onu ciddiye almalıyız. Özellikle siyasilerin, verdiği mesajlara dikkat etmesi gerekiyor. Twitter’da öğrendikleriyle büyüyen bir nesil var. Her yeni teknoloji, yeni bir insan prototipi doğuruyor. İletişim, teknolojinin işgali altında. Bilgi öldü, yerini kanaatlere bıraktı”dedi. Arı, açıklamalarının devamında son günlerdeki kutuplaşmalara da değinirken, “Kutuplaşma eskiden de vardı ancak biz fark edemiyorduk. Bugün sosyal medya sayesinde herkesin konuşma imkanı var, herkesin konuştuğu bir ortamda kutuplaşma da daha görünür bir hal aldı. Eskiden sadece birileri konuşma imkanına sahipti ve bizler onların dediklerine göre Türkiye’yi yorumluyorduk. Bugün herkes kendine göre bir Türkiye görüyor. O yüzden herkes sadece kendi konuştuğuna, yazdığına inanıyor” …
Devamı »Sosyal Medya Hangi Kanalda Yayınlanacak
TRT Haber’de 138 bölüm yayında kalan ve Serdar Kuzuloğlu’nun sunduğu Sosyal Medya programı geçtiğimiz hafta yayından kaldırılmıştı. Gezi Parkı eylemleri sebebiyle kaldırıldığı iddia edilen program yayın hayatına TRT 1’de devam edecek. Serdar Kuzuloğlu’nun Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sevgili dostlar @sosyalmedyatv programi yeni yayin doneminde TRT1 ekranlarinda sizlerle olacak.” dedi. Bu açıklamadan anlaşılan ise Serdar Kuzuloğlu’nun programı sunmayacağı yönünde. Yapımcı Yalçın Arı’nın sunucu konusunda ne karar vereceği ise şu an için meçhul. Sosyal Medya’nın yayından kaldırılmasının Gezi Parkı eylemleri sebebiyle yapıldığı söylentileri çıkmıştı ama TRT 1’de devam etmesi şaşkınlık yarattı. Sevgili dostlar @sosyalmedyatv programi yeni yayin doneminde TRT1 ekranlarinda sizlerle olacak. Detaylari yakinda paylasacagiz. — M. Serdar Kuzuloğlu (@mserdark) August 26, 2013
Devamı »TV, Sosyal Medya’dan ne kadar etkileniyor?
Artık Spartacus’ün Roma’lıları zekice bir planla alt ettiğini hayretler içinde izlemekle yetinmeyip paylaşmak veya paylaşılanları takip etmek de istiyoruz. Sorunun cevabı 2 açıdan önemli; 1. ABD’de 60milyar $, Türkiye’de2milyar TL’lik reklam pastasının dağılımı rating ölçümleri sonucunda gerçekleşmekte. Dağılım için yapılan ölçümlemede ABD’de 25.000 kişilik, Türkiye’de2.500 hane örneklem kümesi kullanılıyor. Pastanın büyüklüğü ölçüm konusunda ciddi sorgulamaları beraberinde getirmekte. Türkiye’de TV ölçümleri 2011 Aralık ayında usulsüzlükler nedeniyle durduruldu. Sosyal Medya’da yapılan araştırma çalışmaları alternatif ölçüm olarak değerlendiriliyor. 2. Sosyal Medya, TV yapımcıları için henüz yeni keşfedilmiş viral tanıtım mecrası olarak algılanıyor. TV yapımcıları sosyal medyayı kullanarak rating yarışında öne geçebileceklerini düşünüyorlar. Çünkü üretilen bir diziyi bir sosyal medya kullanıcısının takipçileriyle paylaşması rating için pozitif etki bırakacağı kabullenilmiş durumda. Türkiye’de dijital etkileşimin henüz keşfedilmediği yıllarda (1990-2002 arasında) TV tıpkı şimdiki gibi en çok tüketilen mecra idi. İnsanlar akşam izledikleri programları ertesi gün okulda, ofiste, evde konuşarak dostlarıyla paylaşırlardı. Yine “etkileyici (influencer)” olarak nitelendirebileceğimiz …
Devamı »TV reytingleri Sosyal Medya’dan takip edilebilir mi?
Kısa bir süredir, yerli dizilerde Twitter haşhtag başarılı bir şekilde uygulanıyor. Bazı diziler yayınlanırken dizi ismini kullanırken, bazıları dizi izleyenlerini ve twitter kullanıcılarını ınteraktif bir şekilde kullanmak için kullanıcılara verdikleri kelimelerle onların hayal güçlerinden faydalanıyor. Kuzey-Güney dizisi ise, dizi karakterine twitter kullanıcısı açarak dizinin yayınlandığı anda realtime tweet attırıyor. Aynı zamanda verdiği haşhtag ile twitter kullanıcısı izleyenlerine diziden bahsettirebiliyor. 70 milyonluk nüfusu olan Türkiye’de 80 ilin sadece 21 tanesinde reyting ölçme cihazı var ve toplam 2 bin evde olan bu cihazlar Türkiye’nin reyting kaderini belirliyor. Oysa çoğunluğun sesini sosyal medyadan daha rahat takip edilebilir. Belki TV kanalları önümüzdeki günlerde sosyal medyadan reytingler hakkında yardım alırlar. Reyting ölçümlemelerini yapan şirketin kendi sosyal medya ekibini kullanarak (yoksa oluşturarak) daha sağlıklı veriler elde edebileceği gerçeğini de düşünmek gerekir.
Devamı »Sosyal Ağlar ve İnternetin Neliği ve Nasıllığı Hakkında Detaylı Analiz
İlk çıktığı zamanlardan beri bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan internet, son yıllarda iyice hareketlenen sosyal ağlar sayesinde benzer bir beceriyi insanları bir araya getirme konusunda gösteriyor. Konuya biraz genişçe değinelim istedik, hani hala bilmeyenleriniz varsa diyerekten… Facebook, Twitter, Linkedin, MySpace, FriendFeed, Last.fm, deviantART, Flickr, StumbleUpon, YouTube, DailyMotion… Bunlar çoğunuzun adını öyle veya böyle bir yerlerden duyduğu, hatta bazılarınızın günde birkaç kez uğramadan günü bitmiş saymadığı siteler. Kimi tanıdıklarınızla aranızdaki iletişimin güncel kalmasını ve kendinizi farklı yöntemlerle ifade edebilmenizi sağlıyor, kimi kendi ürettiğiniz içeriği paylaşmanıza veya ilgilendiğiniz kişiler tarafından üretilen içeriğe ulaşmanıza yardımcı oluyor, kimi sizinle benzer zevklere sahip kişilerin beğenileri üzerinden yepyeni şeyler keşfetmenize aracılık ediyor. Amaçları ve yaklaşımları farklı olsa da, aslında hepsinin ortak bir hedefi var: Üyeleri arasında görülebilir ve keşfedilebilir bağlar kurarak sosyal etkileşime dayalı zincirler oluşturmak ve katılımı artırmak. Bugün bırakın sadece sosyal ağlara dayalı yapıları, sıradan web siteleri bile sosyal paylaşıma yönelik çabalarıyla kullanıcı …
Devamı »