Cumartesi , 3 Haziran 2023

Tag Archives: sosyal medya ve sosyoloji

Bakanlığın Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması Açıklandı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’deki gençleri daha yakından tanımayı ve anlamayı amaçlayan araştırma 26 ilden, 15-29 yaş arası 2 bin 57 gencin katılımıyla yapıldı. 2013 yılının temmuz-eylül ayları arasını kapsayan “Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması” için niceliksel araştırma yönetmeleri kullanılarak, 2 bin 57 gençle online görüşme yapıldı. Araştırmada yer alan örneklemin yüzde 77’sini bekar, 14’ünü çocuk sahibi, yüzde 40’ını çalışan, yüzde 14’ünü lise öğrencisi ve yüzde 7’sini de ev hanımı oluşturdu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 96’sı sosyal medyayı kullandığı saptanırken, katılımcı gençlerden yüzde 40’nın annesi, yüzde 47’sinin ise babası sosyal medyayı kullandığı belirlendi. Raporu PDF olarak buradan indirebilirsiniz; – En Çok Dizüstü bilgisayar kullanılıyor Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 62’si sosyal medyaya en çok evlerindeki dizüstü bilgisayarlardan bağlanıyor. Her iki gençten biri akıllı telefon üzerinden sosyal medyayı kullanıyor. Bunların dışında, iş yerindeki bilgisayardan sosyal medyaya bağlananlar ise daha çok 25-29 yaş grubu. İnternet kafelerden sosyal medya kullanımı ise daha …

Devamı »

Sosyal Medya ve Bana mı Dedin Sendromu

Taxi Driver filmini izleyenler hatırlayacaktır. Robert de Niro’nun canlandırdığı “Travis Bickle” karakterinin meşhur bir sahnesi vardır. Aynanın karşısına geçer ve “are you talking to me?” der. Yani “Bana mı dedin?” Filmin diğer kısımlarını meraklılarına bırakıp “Bana mı dedin?” sözünü alıyor ve konumuza girmek istiyorum: Sosyal Medya’da yazılanları acaba üzerimize mi alınıyoruz? Psikolog değilim, dolayısıyla psikoloji konusunda ahkam kesmek benim haddime değildir. Fakat psikoloji ve sosyoloji yani davranış bilimlerine merakım vardır. Sosyal medya bir iletişim devrimi olarak ele alındığında, bunun davranış bilimlerine bakan yönünü gözardı ettiğimizde kuşun bir kanadını çırpamaz duruma getirmiş gibi oluruz aslında. Evet, insanın olduğu her yerde sosyoloji ve psikoloji devreye girer. Bunları gözardı ettiğimizde aslında birçok şeyi es geçmiş oluruz ve çoğu şey eksik kalır. Sosyal Medyanın sosyolojik ve psikolojik yönü bu kadar ciddi bir şekilde ele alınmadı. Uluslararası Sosyal Medya Derneği‘nin Sosyal Medya ve Sosyoloji çalışma grubunun üzerinde çalıştığı bir proje bu alandaki ilk örneklerden biri …

Devamı »

Türkiye’de Sosyal Medyayı Anlamak

kimdir-bu-sosyal-medya-uzmanlari-ne-is-yaparlar-

Özellikle 2008 yılından itibaren kullanıcı sayılarının büyük bir artış göstermesiyle dikkatleri üzerine çeken sosyal medyanın Türkiye’de bir fenomen olma yönündeki ilk ciddi adımını Pazarlama dünyasının onu keşfetmesi ile attığı söylenebilir. Her ne kadar iş dünyası sosyal medya üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdıysa da sosyal medya gerçek anlamda hak ettiği ilgiyi Arap Baharı ve Gezi Parkı gibi toplumsal hareketlerde oynadığı büyük rol sonrasında görmeye başlamıştır. Oysaki kapılarını dünyadaki tüm internet kullanıcılarına açtığı dönemden itibaren sosyal medya, insanlık iletişim tarihinde yaşanan en önemli kırılmayı ifade etmektedir. İletişim ve iletişim araçları ise Neil Postman’ın belirttiği gibi kültürün en önemli belirleyicileri arasındadır: “kültür sözün eseri olmakla birlikte, resimden hiyeroglife, alfabeden televizyona kadar her iletişim aracı ile yeninden yaratılmaktadır”.     Bir iletişim aracı olarak sosyal medya, insanların başlangıçta anonim olmayı daha güvenli bulduğu internet ortamında; görselliğin, görmenin ve görünmenin ön planda olduğu bir iletişim şeklini deneyimleyerek kendi benliğini mekana bağlı sosyal dünyanın dışında oluşturulan siber alanda yeninden …

Devamı »