TÜBİTAK, geliştirdiği “X.400 Mesajlaşma Sistemi Yazılımı” ile “X-Bant Verici Sistemi” teknolojilerini, bedeli karşılığı isteklilere süreli olarak devredecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geliştirdiği “X.400 Mesajlaşma Sistemi Yazılımı” ile “X-Bant Verici Sistemi” teknolojilerini, bedeli karşılığı süreli olarak transfer etmeye hazırlanıyor. Kurumun, Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, stratejik ve taktik saha güvenli mesajlaşma altyapısını sağlayabilmek için geliştirilmiş “X.400 Mesajlaşma Sistemi Yazılımı Teknolojisi” basit lisanslama usulüne göre 5 yıllığına TÜBİTAK tarafından aranan şartları sağlayan isteklilere, teknoloji transfer bedeli karşılığında devredilecek. Söz konusu yazılımın teknoloji transfer bedeli, KDV hariç 1 milyon avro peşinat ve lisans alanın satış bedeli üzerinden yüzde 10 röyalti olarak belirlendi. Verici sistemi de transfer edilecek Yüksek çözünürlükte görev yüküne sahip yer gözlem uydularında uzay-yer bağında talep edilen yüksek veri hızını sağlayan “X-Bant Verici Sistemi Teknolojisi”nin 10 yıllığına teknoloji transferi de üretim veri paketi için KDV hariç 250 bin dolar peşinatla lisans alanın satış fiyatı üzerinden yüzde 5 röyalti, tasarım …
Devamı »TÜBİTAK BİLGEM Çatısı Altında Blokzincir Ağı Kuruluyor
Son zamanlarda gündemi oldukça meşgul eden blokzincir (blockchain) hakkında Türkiye de bir atılımda bulundu ve Blokzincir Araştırma Ağı (BAĞ) kuruldu. TÜBİTAK, blokzincir araştırmalarına test ve geliştirme ortamı sunacağı Blokzincir Araştırma Ağı’nı TÜBİTAK BİLGEM çatısı altında kurdu. Geçtiğimiz cuma günü yapılan açılış toplantısına, bu konu üzerine araştırma yapan üniversiteler ve ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) davet edildi. Yapılan toplantıda, 2019 yılının başlarında teknik altyapı kurulum çalışmalarının tamamlanarak BAĞ (Blokzincir Araştırma Ağı) sisteminin hayata geçirilmesi yönünde karar alındı. Sistem, ülke kuruluşların donanım ve ağ altyapısını sisteme eklemesi ile hayata geçirilecek. BAĞ sistemi, TestNet adı verilen benzerlerinden farklı olarak, tek bir teknolojinin test edilmesi yerine birden çok teknolojinin test edilebileceği bir ortam kurmayı hedefliyor. Sistem kurulduktan sonra, konuyla ilgili diğer üniversiteler, kamu kurumları ve özel kuruluşlar da sisteme katılabilecek ve bu şekilde sistem genişleyebilecek. BAĞ’ın birçok özelliği ile dünyada ilk defa uygulanacak bir sistem olması hedefleniyor.
Devamı »Milli Mikroişlemci ”ÇAKIL”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor.” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilgi güvenliğinin “mutfağı” Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Gebze’deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret ederek yeni teknolojiler üzerine yürütülen çalışmaları inceledi. Varank, BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı’nda çalışma hayatına yeni başlayan gençlerle yakından ilgilenen Varank, milli mikroişlemci “Çakıl” hakkında bilgi aldıktan sonra şunları kaydetti: “Bu projeyle silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından ‘Çakıl’ onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl’ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok …
Devamı »Kuvvet Komutanlığına Yapılan Siber Saldırıyı Yerli Yazılım ‘Ahtapot’ Engelledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli yazılım Ahtapot’un kuvvet komutanlığına yapılan saldırıyı başarıyla engellediğini belirtti. Peki Erdoğan’ın bahsettiği Ahtapot nedir? Ahtapot nasıl çalışır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni’nde konuştu. Konuşma esnasında pek çok farklı konuya değinen Erdoğan, Türkiye’nin sanayi, ulaşım ve teknolojide çok büyük mesafe kat ettiğini belirtti. Erdoğan ayrıca Ahtapot adı verilen yerli yazılımdan da bahsetti. Beştepe’deki konuşmasında “Hedefimiz Türkiye’yi dünyadaki tüm bilim insanları için bir çekim merkezi haline getirmektir” diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin hemen hemen her yerinde kurulan ar-ge ve tasarım merkezleri bu çabanın somut örneğidir. Hudutlarımızın korunmasına gösterdiğimiz hassasiyetleri verilerimizi korumak için de göstermek zorundayız. Geliştirdiğimiz Ahtapot yazılımı bir kuvvet komutanlığına yapılan saldırıyı başarıyla engelledi ve NATO tatbikatına dahil edildi.” Ahtapot nedir? Derinlemesine savunma için ihtiyaç duyulan siber güvenlik bileşenlerinin entegre edildiği bir sistem olarak tanımlanan Ahtapot, Pardus işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sayede siber güvenlik …
Devamı »Terörle Mücadelede Yeni Aktör ” YAPAY ZEKA”
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, askeri kabiliyetlerin ve ülke güvenliğine dair stratejilerin gelişiminin teknolojiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, “Stratejik, ekonomik ve teknolojik öngörü yetisi bir arada kullanıldığı zaman modern ihtiyaçlara yanıt verebilen bir savunma kapasitesinin inşası da mümkün olur.” dedi. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin Teknolojik Düşünce Merkezi (STM Thinktech) tarafından düzenlenen “Terörle Mücadelede Yeni Oyuncu: Yapay Zeka” paneli, Sheraton Otel Ankara’da gerçekleştirildi. Demir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hem bölgesel hem de küresel ölçekte, savunma sanayisi alanında önemli bir güç olduğunu söyledi. Yapay zekanın, artan ilgi ve giderek genişleyen uygulama alanlarıyla yalnızca bilim adamlarının konuştuğu bir konu olmaktan çıktığını, ülkeleri ve dolayısıyla tüm insanlığı ilgilendiren bir tartışma konusuna dönüştüğünü ifade eden Demir, şöyle konuştu: “Askeri kabiliyetlerin ve ülke güvenliğine dair stratejilerin gelişimi teknolojiyle doğrudan bağlantılıdır. Stratejik, ekonomik ve teknolojik öngörü yetisi bir arada kullanıldığı zaman modern ihtiyaçlara yanıt verebilen bir savunma kapasitesinin inşası da mümkün olur. Bu açıdan bakıldığında …
Devamı »Türk bilim İnsanları 3D Görüntüleme Teknolojisi Geliştirdi
Başkent ve Atılım Üniversitesinde çalışmalarına devam eden Doktor Öğretim Üyeleri Hüseyin Kurtuldu ve Göksel Durkaya tarafından TÜBİTAK destekli proje sonucunda geliştirilen çok amaçlı spektral çözünürlüklü üç boyutlu tarama teknolojisi ile metal sanayicilerimiz artık üretim bandındaki yüksek sıcaklıklardaki işlenen ürünlerinin ileri düzeyde kalite kontrolünü yapabilecekler. Böylece söz konusu teknolojik yöntem ile ürünlerin hassas şekilde boyutlandırılması, yüzey aşınmasının ölçülmesi, ürün sıcaklığının ve genleşmesinin anlık ölçerek imalat sürecinde üst düzey verimlilik sağlayabilecekler. Dünyada ilk olarak ülkemizde yerli imkanlarla geliştirilen bu teknoloji ile metal analizinde ulusal yetenekler üst düzeye çıkartılmış olacak. Çelik üretiminde dünyanın 8. Avrupa’nın 2. Büyüğü olan Türk metal sanayisi bu alandaki teknolojik üstünlüğü ele geçirmek için üç boyutlu dijitalleştirme teknolojileri ve ileri düzey kalite kontrol yeteneklerinin geliştirmesi zorunlu görünüyor. Geliştirilen görüntüleme yöntemi aynı zamanda termal kameralara da bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Sanayiye yönelik geliştirilen söz konusu teknoloji ile imalatta yerli yüksek katma değerli ürün elde etme ve ihracatının artması hedefleniyor.
Devamı »Türkiye’de Teknoloji Bankasının Kurulması Kabul Edildi
Birleşmiş Milletler’in 2011 yılında bir öneri olarak sunduğu Teknoloji Bankası’nın kurulmasıyla ilgili resmi görüşmeler TBMM’de yapıldı. Yapılan kanun teklifi, görüşmeler sonucunda yasalaştı. Gelin Teknoloji Bankası’nın nereye kurulacağına, hangi ayrıcalıklara sahip olup, görevinin neler olacağına yakından bakalım. Teknolojik yatırımların gelişmesi, girişimlerin artması ve küresel rekabete dayanabilecek markaların üretilmesi için yatırımcılık büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl, Birleşmiş Milletler’in önceki yıllarda yaptığı önerisiyle gündeme gelen Teknoloji Bankası, Türkiye’nin teknolojik bir yatırımcılık merkezi haline gelmesini kolaylaştırabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin BM önerisini masaya yatırdığı resmi görüşmelerde “. Türkiye Cumhuriyeti ile En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası Kurulmasına Yönelik Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” başlığı kesinlik kazandı. Türkiye Teknoloji Bankası yasal olarak meclisten onay almış oldu. 47 ülkede yaşayan 880 milyon insanı ilgilendiren Teknoloji Bankası nereye kurulacak? TUBİTAK’ın Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü kampüsü İstanbul Gebze’de yer alıyor. Bundan 9 ay önce teklife ilişkin resmi temasların başladığı dönemde, bu kampüsün de …
Devamı »Girişim Sermayesi Fonlarının Yeni Gözdesi İTÜ Arıkent
TÜBİTAK TEYDEB tarafından yürütülen, ‘Tech-InvesTR-2018 Girişim Sermayesi Destekleme Programı’nın sonuçları açıklandı. Buna göre İTÜ ARI Teknokent, destek almaya hak kazanan 10 fondan 5’ine katılarak en fazla sayıda fona katılan kuruluş oldu. İkinci sırada İstanbul Teknokent 3 fona katılırken, üçüncü sırayı 2 fona katılan Ankara Teknopark, Ankara Üniversitesi Teknokent, Çukurova TGB, ODTÜ Teknokent ve Yıldız Teknopark paylaştı. Çağrı kapsamında toplam 23 kuruluş, kurulan 10 fona TÜBİTAK ile birlikte katılım gösterdi. Kurulan fonlarla kısa vadede girişimcilere 862 milyon TL, son kapanışta da yaklaşık 1 Milyar 800 milyon TL kaynak sağlanması bekleniyor. Tech-InvesTR-2018 programı kapsamında kurulan 10 yeni fonun, sahip oldukları uzman ekipleri ve farklı yatırım stratejileriyle, erken aşamada teknoloji girişimcilerinin kaynak ihtiyaçlarına önemli ölçüde çözüm getirmesi bekleniyor. Böylece daha önce çeşitli devlet destekleri ile yola çıkmış teknoloji girişimcilerinin büyümesi desteklenirken, aynı zamanda katılan üniversitelerde, araştırma altyapılarında ve teknoparklarda girişim sermayesi uzmanlığını geliştirerek, gelecekte yeni girişim sermayesi fonlarının kurulabilmesini sağlayacak bilgi ve deneyimin …
Devamı »Güle Güle Microsoft Hoşgeldin Pardus
Uzun zamandır kullandığımız ve alternatifine gerek duymadığımız işletim sistemi Windows, kamu bilgisayalarından çıkarılıyor. Teknoloji Bakanlığı, Pardus’un 10 bin bilgisayara yüklenmesi için harekete geçti. Pardus ile beraber kamudaki yaklaşık 3.3 milyon bilgisayardan 800 milyon $’lık tasarruf sağlanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli Yazılım Sistemi Pardus’un kamu bilgisayarlarında kullanıma başlanacağını duyurdu. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, kamu personelince kullanılan 10 bin bilgisayara Pardus yüklemesini gerçekleştirecek. Bilgisayarlarda kullanılan Windows ve ofis yazılımları için Türkiye, ABD’li yazılım şirketi Microsoft’a bilgisayar başına yıllık 500 TL ödem yapıyordu. Bakanlık yetkilileri kamuda 3.3 milyon memur olduğunu ve en az bu kadar da bilgisayar olduğu belirterek, Pardus programının kullanımıyla birlikte 800 milyon dolarlık tasarruf yapılacağını söyledi. Pardus ile işletim sisteminin geri koduna sahip olunacağı için güvenliğinin daha yüksek olacağı belirtiliyor. Bu sayede kaynağı açık olmayan yazılımların potansiyel geri kapı riskleri de ortadan kalkacak. Ayrıca Pardus ile bilgilerin cepte taşınmasına olanak verilecek. Pardus’un yüklendiği bilgisayar bellekten açılacak şekilde uygulanacağı için tüm …
Devamı »Teknoloji Transfer Ofisleri için 10 Milyon TL
Üniversitelerde kurulan ve TÜBİTAK’ın yılda toplam 10 milyon TL destek vereceği Teknoloji Transfer Ofisleri için hazırlanan projeler yarışıyor. Üniversite-sanayi işbirliğini aktif hale getirerek akademisyenlerin bilgi – birikimlerini sanayinin hizmetine sunmasıyla bu birikimin ürün ve teknolojiye dönmesini sağlayacak Teknoloji Transfer Ofisleri için ‘Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi 2012 Sıralaması’nda yer alan 50 üniversiteye başvuru hakkı tanındı. Toplam destek 40 milyon TL TÜBİTAK’ın, üniversitelerin bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin (TTO) geliştirilmesi ve yenilerinin kurulmasını teşvik etmek amacıyla başlattığı destek programına başvurular 31 Aralık 2012 tarihinde sona erdi. Başvuru hakkı tanınan 50 üniversite arasından seçilecek 10 üniversiteden her birine yıllık 1 milyon TL destek yapılacak. Haziran 2013 tarihinden sonra da 30 üniversitenin daha başvurusunun kabul edilmesi ve toplamda 40 milyon TL destek verilmesi planlanıyor. Haziran 2013’te yeni başvuru olabilir Kemal Yamankaradeniz, ilk aşamada 50 üniversite arasından seçilecek olan 10 üniversitenin ardından Haziran 2013 tarihinde TÜBİTAK’ın yeni başvurular için çağrı yapması planlandığını …
Devamı »TÜBİTAK’tan Google Earth’e Yerli Rakip!
TÜBİTAK, ağustos ayında uzaya yolladığı ilk yer gözlem uydusu RASAT’ın uzaydan çektiği görüntüleri ücretsiz dağıtmaya başlayacak. TÜBİTAK, bu yılın sonundan itibaren tüm Türkiye’nin iki boyutlu görüntülerini dağıtacak; gelecek yıl da Türkiye’nin görüntülerini üç boyutlu arazi modelleri ile yayabilecek. Yerli yazılım platformunda geliştirilecek web tabanlı arayüz ile kullanıcılar çekilen görüntüleri anında görebilecek, güncel görüntü siparişlerini verebilecek ve istedikleri görüntüleri de ücretsiz indirebilecek. Türkiye’nin, RASAT’la uydu teknolojilerinde özellikle diğer ülkelerle ilgili veri toplamada dışa bağımlılığı en aza inecek. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Teknik Yardımcısı Dr. Emin Bank, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük oranda yerli kaynaklarla Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT’ın 7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip olduğunu anlattı. 93 kg ağırlığında olan ve 678 kilometre yükseklikteki yörüngede bulunan RASAT’ın çektiği bir kare görüntünün 900 kilometrekare alanı kapsadığını, bir kare görüntünün dosya boyutunun da 28,9 MB olduğunu belirten Bank, halen uydu depolama biriminin …
Devamı »