https://juragankomik.com
Pazar , 28 Nisan 2024

Tag Archives: twitter

Elon Musk Twitter’ın yanına popüler haber platformunu satın almak istiyor

Twitter’ı satın alan ve satın aldıktan sonra yaptıklarıyla gündemden düşmeyen Elon Musk popüler haber platformu Substack’ı satın almak istiyor. Elon Musk Twitter’ı satın aldıktan sonra ‘Twitter Dosyaları’ paylaşımlarıyla gündemden düşmüyorTwitter içerisinde yaşanan ve gizlenmiş olayları açıklayan Musk, dosyalarda seçim döneminde ABD Başkanı Joe Biden ile ilgili bilgilerin manipüle edildiği ve FBI ile bilgi paylaşımı yapıldığı ortaya çıkarttı. Bir Twitter kullanıcısı, Elon Musk’ın Substack ‘i satın almasını ve Twitter ile birleştirmesinin mantıklı olup olmadığını sordu. Elon Musk bu tweeti fikre açık olduğunu yayınlayarak paylaştı. 2017 yılında San Francisco’da kurulan Substack, abonelik haber bültenlerini desteklemek için yayınlama, ödeme, analiz ve tasarım hizmeti veren bir sosyal yayın platformu. Substack ile Twitter’ın birleşmesinin Twitter’ı daha güçlü hale getireceği düşünülüyor.

Devamı »

Twitter’a 2023’te gelecek olan ilk özellik açıklandı

Twitter Blue aboneleri için konuşmalarda öncelikli sıralama, markalar için kare profil resimleri, tweetlerin görüntülenme sayısı ile fark yaratacak değişiklikler yapan Elon Musk 2023’te gelecek olan ilk özelliği açıkladı. Twitter, kaydırma temelli yepyeni gezinme deneyimi sunacak. Yeni özellik ile Twitter kullanıcıları önerilen ve takip edilen tweetler, trendler ve konular arasında kaydırarak gezinebilecek. Kullanıcılar, ekranın sağ üst köşesindeki yer alan yıldız simgesine dokunarak en son tweetleri sırasıyla gösteren kronolojik düzenle önerilen tweetleri gösteren ana sayfa zaman akışı arasında zaten geçiş yapabiliyorlardı. Ancak yeni özellik ile kullanıcılar, ekstra görünümler ekleyecek ve kaydırma hareketiyle tweetlere, gündeme ve konulara daha kolay erişebilecek.

Devamı »

Elon Musk’tan akılalmaz tasarruf önlemleri! Tuvalet kağıdı…

Elon Musk Twitter’ı satın aldıktan sonraki hareketleriyle gündemden düşmüyor. Elon Musk tasarruf konusunda şaşırtacak yeni bir karara imza attı. Twitter çalışanları artık tuvalet kağıtlarını evinden getirmek zorunda. Twitter çalışanlarıSan Francisco’daki Twitter merkezinin dağınık, tuvaletlerin pis, yerlerin yemek artıklarıyla dolu ve her tarafın koktuğunu söylüyor. New York Times bazı Twitter çalışanlarının evden ofise tuvalet kağıdı taşımak zorunda kaldığını bildirdi. Twitter’da temizlikçi yok Twitter’ın ofislerini temizleyen temizlik şirketi çalışanları Aralık ayının başlarında düşük ücretler ve adil olmayan çalışma koşullarına karşı greve gitmişti. Temizlik şirketi sonrasında Twitter ile anlaşma yapmak istemedi. Kiralar ödenmiyor Elon Musk, Seattle’da bulunan Twitter ofisinin kirasını ödemeyi durdurdu. Tasarruf etmek amacıyla genel merkez de dahil olmak üzere diğer ofislerine kira ödemeyi durduran Musk, mevcut sözleşmelerde yeni şartlar elde etmeyi veya sözleşmeleri feshetmeyi amaçlıyor.

Devamı »

AB’den sosyal medyaya ‘yalan haber’ çağrısı

AB, Twitter, Facebook ve Google’ın yalan habere karşı daha fazla mücadele etmesini istedi. Avrupa Birliği (AB), Twitter, Facebook ve Google‘dan yalan haber ve yanlış bilgilendirmeye karşı daha fazla mücadele etmelerini talep etti. AB Komisyonu, sosyal medya platformlarının yalan haberle mücadelelerine ilişkin aylık değerlendirme raporunu yayımladı. Raporda, Twitter, Facebook ve Google’ın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde şeffaflığı artırmak için yaptığı çalışmalar takdir edildi. Sosyal platformların özellikle siyasi reklamları işaretlemeye başlamasının olumlu bir adım olduğu belirtilen raporda, yalan haber ve sahte hesaplarla daha fazla mücadele edilmesi gerektiği kaydedildi Veri analiz şirketi Cambridge Analytica’nın, milyonlarca Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, seçimleri etkilemek için kullandığına dair suçlamalar geçen yıl krize yol açmıştı. AB, sosyal platformlara yönelik çeşitli tedbirlerle mayıs ayında yapılacak AP seçimlerinde benzer bir sorun yaşanmasını engellemek istiyor.

Devamı »

Twitter, Spamı Engellemek Adına Bazı Sınırlamalar Getirecek

Twitter, hesapların ‘takipçi kasma’ olayını engellemek adına yeni bir önlem alıyor. Twitter,   herkese takip isteği atıp takip edilince   takibi geri çeken (takipçi spamlayan) hesapları bunu yapmaktan alıkoymak için başka bir adım atıyor: Günlük   takip edebileceğiniz   hesap sayısı 1.000’den 400’e düşecek. Şirket, bu sayıyı   azaltmanın ‘takipçi kasma’ olayını azaltacağını   düşünüyor. “Takip et, geri çek, takip et, geri çek. Bunu kim yapar? Spamcılar. Biz de bu yüzden günlük takip edebileceğiniz hesap sayısını 1000’den 400’e düşürüyoruz. Merak etmeyin, böyle daha iyi olacak.” (Yani artık bunun gibi diğer hesaplara otomatik olarak takip atıp geri çeken uygulamaların pek işlevi kalmayacak.) Yeni takip limiti, şirketin spam sorununa getirdiği tek çözüm değil. Şirket ayrıca şikayet etme araçlarını da güncelledi. Yeni güvenlik ölçüleriyle birlikte sahte hesapları bildirebileceksiniz ve spamcıları daha kolay def edebileceksiniz.

Devamı »

Korkmaz Karaca’dan Twitter’da Tarihi Ayar

<a class=”irc_mil i3597″ tabindex=”0″ href=”https://www.google.com.tr/url?sa=i

Devamı »

’13-24 yaş arası bireyler dijital bağımlılık kıskacında’

Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasıyla  ortaya çıkan dijital bağımlılık, özellikle 13-24 yaşlarındaki çocuk ve gençleri tehdit  ediyor. Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar başında sık zaman  geçirilmesiyle ortaya çıkan, mutsuz, umutsuz, asosyal ve  hareketsiz bir yaşama yol açan dijital bağımlılığın, özellikle 13-24 yaş arası bireyleri tehdit ettiği bildirildi. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Di̇lci̇, AA muhabirine, dijital bağımlılığın son zamanlarda ciddi etkilere yol açtığını söyledi. Bağımlılığı “dijital nesnelerin kullanım bozukluğu” olarak da tanımlayan Dilci, gün içerisinde gereğinden fazla dijital nesnelerle temas halinde olan bireyin asosyal olduğunu ifade etti. Pedagog Dilci, bu kişilerin sanal ortamda karşı tarafın ortaya koyduğu plan ve program doğrultusunda takip kültürü oluşturduğunu dile getirerek, “Bu kişilerin bir nevi düşüncesi de ipotek altına alınarak bir takip kültürü oluşturuluyor ve nesneler üzerinden sürekli birilerini takip ediyor. Bu şekilde içine kapanan kişi asosyalleşmektedir.” dedi. “Suskunluk …

Devamı »

Ailelere ‘Sanal tehlike’ Uyarısı

Doç. Dr. Eraslan, “Çocuklarımızın kriminal saat dilimi olan 02.00-05.00 arasında ne yaptığını izlememiz   gerekiyor. Kötü niyetli   kişiler, aynı yaştaymış gibi yaparak çocuğumuzu kandırıyor.” dedi. Sosyal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan ve Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, aileleri sanal ortamdaki tehlikelere karşı dikkatli olmaya çağırarak, ebeveynlerden çocuklarının internette ve sosyal medyada neler   yaptıklarını iyi takip etmelerini önerdi. Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal ağların insanların sadece   birbirini bulduğu yerler olmadığının altını çizerek, ticaret, siyaset, ideoloji, teoloji, politika gibi birçok unsurun olduğu sosyal medyanın iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı. Dünya nüfusunun yarısının her gün online durumda olduğunu ifade eden Eraslan, şöyle konuştu: “Türkiye’de 55 milyon kişi sosyal ağları kullanıyor. Bu çok büyük bir rakam. Annede, babada ve çocukta birer telefon varsa ve televizyon açıksa hele bu eylem genelde saat 20.00’den sonra oluyorsa gerçeklik yerini sanallığa bırakıyor. Ebeveynlerin çocuklarla yakın ilişki kurması çok önemli. Çocuğumuz sosyal medya ve dijital dünyadaki izlerini takip …

Devamı »

Twitter Kamerasını Güncelledi

Twitter’ın kamerasının kötülüğünden muzdarip arkadaşlar için bu haber iyi gelecek. Twitter, uygulama içinden daha kaliteli şekilde görsel hazırlamaya olanak sağlayan bir kamera güncellemesi yayınladı. Bu yeni gelecek özelliği bir süredir test eden Twitter, hem Android hem de iOS uygulamaları için entegre edilmiş bir kamera sistemi yayınlamaya hazırlanarak, kullanıcılara direkt olarak uygulamanın içinden çekim yapmak ve bunları yayınlamak için daha basit çözümler sunma arayışında. Güncelleştirmeyi alan kullanıcılar için Twitter uygulamasının ana sayfasında ekranı sola kaydırmak, yeni kamerayı kullanmanıza olanak sağlıyor. Bu yeni kamera ile fotoğraflar, videolar ve canlı yayınlar hazırlamak mümkün. Aynı zamanda diğer bahsedilen platformlarda olduğu gibi metin, konum ve hashtagler çekilen görüntünün üzerine yerleştirilebiliyor. Şu anda telefonunuzda bulunan mevcut görselleri kullanma seçeneği bulunmuyor, bu nedenle bu yeni tweet formatı yalnızca doğrudan uygulama üzerinden alınan görüntüler için çalışacak. Şu an için tüm kullanıcılar güncellemeyi almasa da, yetkililerin açıklamalarına göre tüm kullanıcılar çok yakında bu güncellemeye erişebilir olacak.

Devamı »

Sosyal Medyanın İnsan İlişkilerine Etkileri

Sosyal Medya sizce insanların duygusal ilişkilerini, evliliklerini nasıl etkiledi? Kendi içimizdeki duygusal ve düşünsel değişimden tutunda son 15 yıldaki bireysel ve toplumsal değişimlerin en büyük nedenlerinin başında ”sosyal medya” geliyor. Sosyal medya duygusal ilişkilerimizi etkiliyor zira bir bireyin başka bir bireyle daha hızlı iletişim kurmasını sağlıyor. Bu hızlı ve anlık iletişim kadın erkek ilişkilerine önemli etkileri olabiliyor. Örneğin, bir bayan, bir erkeğin paylaşımını beğendiğinde, yada yorum yaptığında, erkek buna bir anlam yükleyebiliyor. Aynı şey kadınlar da da geçerli. Doğru eş adayını bulamamak kişilerin zihninde önemli bir stres sebebi… Bu stresin şuan eskilere oranla çok yaygın olduğunu söyleyemeyiz. Sosyal medya bu stresten insanları kurtarıyor. Görücü usulü evlilikler yerini insagram üzerinden tanışma usülü evliliklere bıraktı. İlişki kurmak kolaylaştı fakat ilişkiyi kalitelileştirmek zorlaştı. Eskiye oranla daha kısa sürede bir partner bulma ihtimaliniz yüksek. Sosyal medya bu mühim sorunu çözdü. Burada dikkat çekmek istediğim husus şu: Gençlerin paylaşımları bile duygusal yakınlık kurma isteği çerçevesinde …

Devamı »

Skandal İddia! Saniyeler İçinde Paylaşıyor

Akıllı telefonlarda milyonlarca kişi tarafından indirilen popüler bazı uygulamaların, kullanıcıların kişisel verilerini Facebook ile paylaştığı iddia edildi. merikan Wall Street Journal gazetesi, son dönemde veri ihlali  skandallarıyla gündeme gelen Facebook hakkında yeni bir iddia ortaya attı.   Gazetenin haberine göre, Wall Street Journal’ın 70 uygulama üzerinde  yaptığı testlerde, bu uygulamaların kalp sağlığı, tansiyonu, hamilelik durumu,  almayı düşündüğü evin fiyatı gibi hassas bilgilerini kaydettikten saniyeler sonra  Facebook ile paylaştığı tespit edildi. Kullanıcıların, Facebook ile herhangi bir ilişkisi olmasa bile  verilerinin bu sosyal medya platformu ile paylaşıldığına dikkat çekilen haberde,  söz konusu verilerin kullanıcıların bilgileri ve istekleri dışında paylaşıldığı  ileri sürüldü.   Wall Street Journal’ın incelediği ve on milyonlarca kullanıcısı olan  uygulamalar arasında, Apple Store’da en çok indirilen sağlık uygulamalarından  biri olan “Instant Heart Rate” ve emlakçılık sitesi “Realtor.com” da bulunuyor. Facebook’tan açıklama Sosyal medya platformu Facebook’tan, Wall Street Journal’a konuyla  ilgili yapılan açıklamada, gazetenin haberinde bahsi geçen uygulamalara, hassas  verilerin gönderilmemesi için uyarıda bulunulduğu, uygulamaların bu uyarıya  uymaması …

Devamı »

Usmed Başkanı Said Ercan’dan Kritik ‘BTS’ açıklaması

USMED Başkanı Said Ercan, Türkiye’de de hayranları olan Güney Koreli “tuhaf” müzik grubu BTS hakkında bir flood yazarak büyük tehlikeye dikkat çekince hedef oldu. Bot hesaplar bir kalemden çıkmış gibi görünen yorumlarla Ercan’a saldırırken; sağduyulu sosyal medya kullanıcıları ise bu çıkışa büyük destek verdi. Günümüz savaşlarının çok önemli bir bölümü internet ve bilhassa sosyal medya üzerinden yürütülüyor. İnterneti neredeyse tümüyle kontrol altında tutan yeni dünya düzeni temsilcileri ve küreselciler; cinsiyetsiz, kimliksiz, kişiliksiz, vatansız bir nesil için tüm mecralardan saldırıyor. Son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız Güney Koreli cinsiyetsiz bir grup ergenden oluşan müzik grubu da bu amaca hizmet ediyor. Dış görünüşlerinden, yaptıkları açıklamalara, kliplerinden şarkı sözlerine kadar baştan sona “tuhaf” halleriyle dikkat çeken grubun Türkiye’de, imam hatiplilerden bile “hayran” bulması şaşırtıyor. Anne-babalar gençler üzerinde korkunç etkiler bırakan BTS tehlikesine karşı uyarılırken, grubun fanları ise BTS’yi eleştirenlere hakaretler ve tehditler yağdırarak durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Birkaç gün önce BTS tehlikesi …

Devamı »

‘Siber Zorbalık’ Artıyor

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Demirel, dünya nüfusunun yüzde 42’sinin sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirterek, “Bunların yüzde 20’si her gün siber zorbalığa maruz kalıyor.” dedi.   Nurhan Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan hayatının gün geçtikçe dijitalleştiğini, bu durumun online suçlarda ciddi artışa neden olduğunu söyledi. Çevrim içi iletişim ve sosyal medyanın gelişmesiyle “siber zorbalığın” oldukça yaygınlaştığına işaret eden Demirel, dünya nüfusunun yüzde 42’sini oluşturan sosyal medya kullanıcılarından yüzde 20’sinin her gün siber zorbalığa maruz kaldığını bildirdi. Demirel, Türkiye’de siber zorbalık kavramının pek bilinmediğini, kullanıcıların da maruz kaldıkları hangi içerik ve davranışların bu kapsama girdiğinin bilincinde olmadıklarını ifade ederek, “İnternet ortamında yapılan tehdit, şantaj, hakaret, aşağılama, taciz, dışlama, ‘trol’lemek, dedikodu gibi olumsuz ve hedefli saldırgan davranışlar siber zorbalık kapsamına giriyor.” diye konuştu. “Siber zorbalık, ulusal olarak ele alınmalı” Demirel, özellikle çocuklar ve gençlerin akran zorbalığından nasibini dijital ortamda da aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Dijital taciz ve siber zorbalık …

Devamı »

Türkiye’de Y Kuşağının %73’ü Online Tehdide Maruz Kalıyor

Tüm dünyada bu yıl 5 Şubat’ta kutlanan Uluslararası İnternet Günü’nde insanları daha güvenli bir internet için bir araya gelmeye ve dijital nezaket sergilemeye davet eden Microsoft, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülkede “Dijital Nezaket Araştırması” gerçekleştirdi. Araştırma, Türkiye’de internet kullanımı açısından ilgi çekici sonuçlara sahip. Sonuçlara göre, Türkiye’de 18-38 yaş aralığındaki Y kuşağının yüzde 73’ü online tehditlere maruz kalıyor. Araştırmanın yürütüldüğü ülkelerde ise bu oran yüzde 60. Türkiye’deki internet kullanıcılarının karşı karşıya geldiği en büyük tehditler, cinsel içerikli istenmeyen mesaj almak, saldırgan kişi olarak adlandırılmak ve yalan haberlerle kandırılmak olarak sıralanıyor. Özellikle çocuklar ve gençler arasında teknolojinin daha güvenli ve daha sorumlu bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek için organize edilen Güvenli İnternet Günü’nü desteklemek için Microsoft, 2004 yılından beri çeşitli faaliyetlerle güvenli internet kullanımına katkılar sunuyor. Microsoft bu kapsamda 3 yıldır, online davranışlar ve etkileşimler hakkında internet kullanıcılarının tutum ve algılarını inceleyen “Dijital Nezaket Araştırması” (Digital Civility Index/DCI)yürütüyor. Bu yıl, …

Devamı »

Tweet Düzenleme Özelliği Geliyor!

Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey, mikro blog platformuna kullanıcıların uzun süredir beklediği “tweet düzenleme” özelliğini eklemeyi planladıklarını açıkladı. Twitter kullanıcıları yıllardır mikro blog platformuna “tweet düzenleme” seçeneğinin eklenmesini istiyor. Söz konusu özelliğin geleceğine yönelik söylentiler var ancak hiç kimsenasıl işleyeceği konusunda fikir sahibi değil. Twitter CEO’su Jack Dorsey, bu konuda bazı bilgiler verdi. Joe Rogan’ın podcast yayınında konuşan Dorsey, tweet gönderildikten sonra kullanıcılara değişiklik yapabilmeleri için 5 saniye ile 30 saniye arasında bir süre tanımayı planladıklarını söyledi. Bunun için mikro blog platformuna bir düzenleme düğmesi eklenecek. Düzenlemeden önceki hali görülebilecek Deneyimli yönetici ayrıca tweet düzenleme özelliğinin uzun süreli olmasını düşünmediklerini çünkü bunun Twitter’ın “gerçek zamanlı doğasına” aykırı olduğunu ifade etti. Bununla birlikte düzenlenmeden önceki orijinal tweet‘e bakma özelliğinin de getirilmesinin planlandığını belirtti. Zira, düzenle düğmesi sadece yazım hatalarının düzeltilmesi için değil, aynı zamanda atılan tartışmalı tweet’lerin içeriğinin tamamen değiştirilmesi için de kullanılabilir. Dolayısı ile Twitter bu özelliği kullanıma sunmadan önce …

Devamı »

Twitter, Periscope’a yeni bir güncelleme getirdi

Twitter, Periscope uygulamasından vazgeçmediğini yeni güncellemesi ile gösterdi. Periscope kullanıcıları artık canlı yayına kişileri davet edebilecek. Bu sayede yayın, bir şov programı izlenimi verecek.   En popüler sosyal medya uygulamalarından olan Twitter’ın sahip olduğu Periscope, açılan davalar nedeniyle oldukça yara almıştı. Geleceği konusunda soru işaretleri olan uygulama, yeni güncelleme sayesinde tekrar canlı günlerine dönebilir. Twitter’ın yaptığı açıklamaya göre, Periscope kullanıcıları bundan böyle yayına izleyenleri davet edebilecekler. Maksimum 3 kişiye kadar davet göndermeye imkan sağlayacak olan güncelleme sayesinde kişiler artık yayına sadece yazarak değil, sesleriyle de katılabilecekler. Bu sayede yapılan yayınların tıpkı talk show’lar gibi olacağını tahmin ettiklerini bildiren Twitter yetkilileri, izlenme sayılarının artacağını tahmin ediyor. Periscope, ilk çıktığı zamanlarda oldukça popüler bir uygulamayken Facebook, Instagram ve Youtube gibi uygulamaların canlı yayın eklentileri nedeniyle bu özelliğini yitirdi. Bir zamanlar 10 milyon insanın Periscope kullandığını bildiren yetkililer, bu eğlenceli güncelleme sayesinde uygulamanın tekrar popüler hale geleceğini umuyor.

Devamı »

Günde 4 Saatimiz Sosyal Medyada Geçiyor

GfK ve Cereyan Medya iş birliğiyle yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her 10 kişiden 8’inin bir sosyal medya hesabı bulunuyor ve bu kişiler günde ortalama 4 saatini bu mecrada geçiriyor. Türkiye’de her 10 kişiden 8’inin bir sosyal medya hesabı bulunurken, bu kişiler günde ortalama 4 saatini burada geçiriyor. Araştırma kuruluşu GfK ve Cereyan Medya iş birliği ile Türkiye’de 15 ilde 15 yaş ve üzeri 2 bin 473 kişiyle görüşülerek sosyal medya kullanımı ve sosyal medya fenomenlerinin etkisine ilişkin değerlendirme yapıldı. Buna göre, her 10 kişiden 8’inin bir sosyal medya hesabı bulunuyor. Sosyal medya hesabı olanlar günde ortalama 4 saatini burada geçiriyor. 15-24 yaş grubu ise günde ortalama 5 saat sosyal medya kullanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 91’inin Facebook, yüzde 72’sinin Instagram ve yüzde 44’ünün ise YouTube üyeliği bulunuyor. Sosyal medya hesabı olanların yüzde 88’i bu alanı fotoğraf paylaşmak, yüzde 79’u takip ettiği kişilerin paylaşımlarına bakmak, yüzde 69’u video paylaşmak, yüzde 66’sı bilgi …

Devamı »

İnternetten Öncesi ve Sonrası

İnternetin hayatımıza girmesinden son çok şey değişti. Akıllı telefonlar ile yaygınlaşan mobil internet alışkanlığı hayatımızın değişilmez bir parçası olmuş durumda. Her çağa damgasını vuran önemli olaylar vardır. Muhtemelen şimdilerde içerisinde yaşadığımız çağı bilgisayar ya da internet çağı olarak isimlendirmek yanlış olmaz. Çünkü internet, mobil internet ve bilgisayar dünya üzerindeki yaşamı ciddi anlamda değiştirdi diyebiliriz. İnternetin evlerimize girmesi 2000’li yılların başında gerçekleşti. O zamanlar ağ çevirmeli internetler vardı. Öncelikli olarak bir internet paketi satın almalı, sonrasında ise bağlandığınız kadar telefon ücreti ödemeliydiniz. Fakat sonradan hayatımıza ADSL dahil oldu. İlk ADSL tarifeleri kullanıcılara 256 Kbps ile 1 Mbps arasında hızlar sunuyordu. Bu hızlar şimdilerde bizler için çok şeyler ifade etmiyor olsa bile, o zamanlar için muazzam rakamlardı. Çünkü çevirmeli internet hizmeti ile bir sayfanın açılması ve tam olarak yüklenmesi bir kaç dakika sürebiliyordu. Dolayısıyla açtığınız bir mail sayfasının ya da internet sitesinin 10 saniyede açılması o zamanlar için müthiş bir hızı simgeliyordu. İnternet kafeler …

Devamı »

Yapay Zeka Teknolojisi Kullanan En Büyük 10 Şirket

Yapay zeka teknolojisi, her geçen gün hızla büyüyor. Birçok eleştirilere rağmen makine öğrenmesi teknolojik geleceğimizde önemli bir rol oynayacak. Dünyanın en büyük ve en iyi şirketleri yapay zekanın gelecekteki önemini bildiklerinden, bu teknolojiye ciddi yatırımlar yapıyorlar. İşte gelecekte yapay zekayı şekillendirebilecek gücü olan en büyük 10 şirket: AMAZON   Amazon, yapay zekanın hem tüketici odaklı tarafına, hem de kendi iş ve süreçlerine yönelik uygulamalarına yatırım yapıyor. Şirketin Echo hoparlör serisine yerleştirilen yapay zeka destekli Alexa, şirketin en çok bilinen yapay zeka özelliklerinden bir tanesi. Şirketin, bir dizi makine öğrenmesi ve iş için önceden eğitilmiş yapay zeka hizmetleri kümesi olan AWS pek bilinmese de, AWS’nin Siemens, Netflix, Tinder, NFL ve NASA da dahil olmak üzere 10 binden fazla müşterisi var. Apple, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yapay zekaya olan desteğini artırdı. Şirket, yapay zekayı geleceğin kritik aşamlarından biri olarak görüyor. Apple, 2018 yılının Aralık ayında İskoç bilgisayar bilimcisi John Giannandrea’yı Google’dan transfer ettikten sonra, yapay zeka ve makine öğrenmesi başkanı olarak görevlendirdi. FACEBOOK Yapay zekanın gelecekte önemli …

Devamı »

Instagram İngiltere’de Yasaklanabilir

Sosyal medya platformları her geçen gün büyüyerek yoluna devam ediyor. Günlük hayatımızın da vazgeçilmezi haline gelen Facebook ve Instagram gibi platformlar ne yazık ki, bazı kullanıcılar üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Söz konusu bu durumun en iyi örneği, geçtiğimiz yıllarda İngiltere’de yaşandı. Yaşanan olay sonrasında İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarına oldukça sert uyarılarda bulundu. İngiltere, Instagram’ı yasaklayabilir! Hatırlarsanız, 2017 yılında yaşanan bir olayda henüz 14 yaşında olan Molly Russell, intihar etmişti. Yaşanan bu acı olay sonrasında, Molly Russell’in babası yapmış olduğu açıklamalarla, Instagram‘da yer alan zararlı içeriklerin kızının psikolojisini bozduğunu belirtmişti. Söz konusu bu gelişmelerden sonra, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, sosyal medya şirketlerini sert bir dille uyardı. Matt Hancok, Instagram veya benzeri platformlarda intihar ve kendine zarar verme videoları kaldırılmazsa, ülke genelinde söz konusu platformların tamamen yasaklanacağını vurguladı. Bu konu ile ilgili BBC Andrew Marr programında bir takım açıklamalarda bulunan Matt Hancock, sosyal medya platformlarına son dönemlerde yapmış oldukları uyarıları dikkate almadıklarını özellikle belirtti. Ayrıca Hancock, sosyal medya şirketleri gerekli önlemleri …

Devamı »

‘Çocukları Mavi Balina Benzeri Oyunlardan Korumak İçin Çalışıyoruz’

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, “Çocukları Mavi Balina ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için çalışıyoruz.” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, çocukları “Mavi Balina” ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için çalıştıklarını belirterek, “Oyun kılıfıyla kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan, sosyal ağlarda viral olarak yayılan tehlikelere karşı ailelere de büyük görevler düşüyor.” ifadesini kullandı. Sayan, sosyal medya hesabı Twitter’dan, Mavi Balina oyununa karşı aileleri uyardı. Çocukları, Mavi Balina ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için var güçleriyle çalıştıklarını aktaran Sayan, “Oyun kılıfıyla kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan, sosyal ağlarda viral olarak yayılan tehlikelere karşı ailelere de büyük görevler düşüyor.” dedi. Sayan, ailelerin bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) internet kullanıcıları için bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının bulunduğu “guvenliweb.org.tr” adresinden de dijital dünyanın tehlikelerine karşı bilgi edinebileceklerine dikkati çekerek, ailelerin, öncelikle çocukların internet ve sosyal paylaşım ağlarında neler yaptığından haberdar olup, onlarla güçlü bir …

Devamı »

Netflix’te, Instagram’da Hikaye Paylaşma Özelliği

Netflix, izlemekte olduğunuz her şeyi Instagram hikayesi olarak paylaşabileceğiniz yeni bir özelliği kullanıma sundu. Instagram Hikayeler özelliğinin artan popülerliğinden yararlanmak isteyen Netflix, izlediğiniz her şeyi Instagram‘da hikaye olarak paylaşabileceğiniz yeni bir özellik getirdi. INSTAGRAM HİKAYELERDE PAYLAŞ ÖZELLİĞİ GELDİ Netflix mobil uygulaması artık “paylaş” düğmesine dokunduktan sonra bir dizinin veya filmin resmini Instagram hikayenize eklemenize izin veriyor. Eklediğiniz hikayeye bir de ‘Netflix’te izle’ butonu koyan Netflix, hikayenizi gören diğer Instagram kullanıcılarının, izlediğiniz filme tek dokunuşla ulaşmalarını sağlıyor. Yeni özellik sadece Netflix’in iOS uygulamasında kullanılama sunulurken, Android işletim sistemi için çok yakında aktif olacak. NETFLIX, HİKAYELERİN POPÜLERLİĞİNDEN YARARLANACAK Instagram‘dan yapılan resmi açıklamaya göre Hikayeler özelliği günde 400 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaşıyor. Netflix, yeni getirdiği bu özelilk ile hem film ve dizilerini diğer kullanıcılarla daha fazla buluşturmak, hem de Instagram hikayelerinin artan popülerliğinden yararlanmak istiyor.

Devamı »

Sponsorlu Dolandırıcılığa Karşı Twitter’dan ”Original Tweeter” Hamlesi

Twitter, özellikle Türkiye’de on binlerce şikayet alan taklit hesaplar üzerinden yapılan sahte paylaşımlar için kritik bir adım attı. Sosyal ağ, sahte ve kopya paylaşımların önüne geçmek için “Original Tweeter” etiketini devreye alıyor. Sosyal ağ Twitter, özellikle uzun konuşmalarda sohbetin kimin başlattığının görülmesini sağlayacak yeni bir etiket üzerinde çalışıyor. Sözkonusu ifadenin gerçek sahibi veya ilk kullananı tespit edilmesini kolaylaştıracak olan “Original Tweeter” adı verilen bu etiket, onaylı hesap sahiplerinin, ünlü ve tanınmış kişi ve kurumların da taklit edilmesinin önüne geçecek. Bir sohbet akışını kimin başlattığını ayrıştırmayı kolaylaştırmayı amaçlayan bu yeni etiket, test kapsamında bazı Twitter kullanıcılarının da karşısına çıkmaya başladı. Özellikle onaylı hesap sahiplerinin, hesaplarının kötüye kullanımının önüne geçilmesine yardımcı olmak için geliştirilen “Original Tweeter” etiketinin, etkileşimi yüksek olan tweet dizilerindeki sahte ve kopya paylaşımlarını da azaltması bekleniyor. Twitter’ın bu yeni etiketi sayesinde kullanıcılar, yanıt verdikleri bir tweet’in kim tarafından paylaşıldığını görebilecekler. OS ve Android platformundaki Twitter kullanıcılarına kademeli olarak sunulan yeni özellikle …

Devamı »

Microsoft Türk yazılım şirketini satın aldı

Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Microsoft, aldığı flaş bir kararla Türk yazılım şirketi Citus Data’yı bünyesine kattı. Microsoft cephesinde dün akşam saatlerinde önemli bir gelişme yaşandı. Şirket, Türkiye’de kurulan ve açık kaynak yazılım şirketi olan Citus Data’yı satın aldı. Bu önemli gelişmeyi resmi Twitter hesabından paylaşan Microsoft Türkiye Ülke Müdürü Murat Kansu, konuyla ilgili şu satırları kaydetti: “Türkiye’nin yazılım pazarında bir dünya oyuncusu olması için attığımız adımlara bugün bir yenisini ekledik. Türkiye’ye duyduğumuz inancın bir göstergesi olarak, Türk girişimcilerin kurduğu yazılım şirketi Citus Data’yı bünyemize katmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.” Hürriyet’te yer alan habere göre; Microsoft, belirli zaman aralıklarında böylesi alımlar yapıyor; ancak bu kez bir Türk yazılım şirketinin satın alınması gözleri Citus Data’nın üzerine çevirdi. Şirketin sadece Türkiye’de bir üssü bulunmuyor; aynı zamanda San Francisco’da 40 çalışanın bulunduğu bir ofisi de var. Şirket, daha önce de Citus Data gibi açık yazılım platformu ortaya koyan GitHub’ı 7.5 milyar dolara satın almıştı. Microsoft’un Türk şirketi ne kadara satın aldığı ise henüz açıklanmadı.

Devamı »

Twitter Bu Kez Kararıyor !

Kullanıcılar tarafından gelen olumsuz yorumlar sebebiyle Twitter karanlık modu elden geçirilerek tekrar sunulacak. Geçtiğimiz aylarda Twitter’a gelen gece modu çoğu kullanıcı tarafından beğenilmemişti. Wall Street Journal köşe yazarı Cristopher Mims tarafından paylaşılan gönderiye cevap olarak karanlık modu yeniden geliştireceklerini söyleyen Twitter CEO’su Jack Dorsey yeni modu gelecek güncelleme ile yakında sunacaklarını açıkladı. Birçok sosyal medya uygulamasında yer alan gece modu çoğu kişi tarafından severek kullanılıyor. Daha öncesinde karanlık mod denemesine rağmen kullanıcılardan pek olumlu yorum alamayan Twitter yeni yüzüyle geri gelecek. Şu an karanlık modun siyahtan çok lacivert renge sahip olmasından şikayetçi olan kullanıcıların eleştirilerine kulak veren Twitter, yeni güncelleme ile gelen modda tamamen siyah tema kullanmayı planlıyor. Bu mod özellikle enerji tasarrufunu ve gözlere gelen fazla ışığın yumuşamasını sağlıyor. Merakla beklenen Gece Modu’nun ne zaman yayınlanacağı konusunda ise Twitter tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Devamı »

Twitter Dolandırıcıların İlanlarını Göstermeye Devam Ediyor

Twitter banka kart aidatı dolandırıcılarının reklamlarını yayınlamaya aylardır devam ederken BDDK bu ilanlara karşı vatandaşları uyarıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sahte sosyal medya hesabı ve sitelere yönelik vatandaşları uyardı.Sosyal medya platformlarında banka müşterilerini hedef alan sahte reklamlarda herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, bu paylaşımlara itibar edilmemesi ve gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunda uyarıda bulundu. CEZBEDİCİ ÜSLUPLA SERVİS EDİLİYOR Söz konusu reklamlar, BDDK ismi ve logosuna ilaveten banka logosu ve görselleri kullanılarak hazırlanan,kredi kartı ücret iadesi veya banka tarafından düzenlenmiş gibi görünen hediye çekilişi gibi site bağlantılarını içeren reklamlar cezbedici ama gerçek olmayan vaatler sunuyor. GÜVENLİK ŞİFRENİZE ERİŞEBİLİRLER Konuyla ilgili Avukat Baran Usanmaz ‘’Bu tip dolandırıcılık isteğiyle hareket eden oluşumlar, e-posta adres başlık kısmında bankadan gönderilmiş gibi düzenleme yapabiliyor ve e-posta gelen kutusunda ilk dikkat çeken başlığı kurumsal kimlikmiş gibi beyan edebiliyor. Öncelikle sadece e-posta’ya tıklayarak, e-mail içeriği görüntülenmeli ve mümkün olabiliyorsa her zaman bir sonraki adım olarak …

Devamı »

#10yearschallenge Akımı Algoritmalara mı Çalışıyor?

Yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, Facebook’ta başlayan hareketin, yüz tanıma algoritması geliştirme amacı taşıyor olabileceğini savunuyor. Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta geçen haftadan bu yana yayılan 10 yıllık değişim hareketi (10 Year Challenge) tartışma yarattı. CBS News’inNews’in haberine göre, yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, kişilerin sosyal medyada 10 yıl öncesi ve sonrası fotoğraflarını karşılaştırmalı paylaştığı hareketin, “yüz tanıma algoritmaları geliştirme amacı taşıyor olabileceği”nini savundu. AA’nın haberine göre New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesinde görevli Prof. Dr. Amy Webb, hareketin, yapay zekanın öğrenmesi için harika bir fırsat olduğunu, Facebook’un sistemlerinin, kullanıcıların görüntülerinde küçük değişimleri daha iyi tanıyacak şekilde geliştirilmesine imkan sağladığını kaydetti. Teknoloji haberleri sitesi Wired’ın yazarlarından Kate O’Neill de hareketin “zararsız bir eğlence olmadığını” öne süren bir makale kaleme aldı. O’Neill, 10 yıl öncesi ve sonrasını yan yana gösteren fotoğrafların, insanların yıllar içindeki değişimini yakalamaya çalışan bir teknoloji için çok kullanışlı olduğunu vurguladı. Tartışma üzerine Facebook da hareketle ilgisi olmadığını bildiren bir …

Devamı »

‘#10yearchallenge’ Akımına Uzmanlardan Uyarı

Sosyal medyada hızla yayılan “10 Years Challenge” benzeri popüler akımların veri güvenliğinde bazı olumsuzlukları beraberinde getirdiği bildirildi.   Uzmanlar, dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen “Selfie“, “Ice Bucket Challenge“, “Kiki Dansı” ve “Falling Stars” gibi akımlara eklenen, kullanıcılarının 10 sene önceki fotoğraflarıyla şimdiki hallerini paylaştıkları “10 Years Challenge” akımına katılım sonucunda elde edilen bazı verilerin (data) reklamcılık faaliyetleri, yüz tanıma ve yapay zeka için de kullanılabileceğini kaydetti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyanın gelişim göstermesiyle sanal ortamda birbirinden farklı akımlar meydana gelmeye başladığını belirtti. Bu akımların özellikle gençler arasında hızla yayıldığını kaydeden Kırık, “Selfie, Ice Bucket Challenge, Kiki Dansı ve Falling Stars akımları gerek Türkiye’de gerekse dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edildi. Fakat 10 Years Challenge’ın da aralarında bulunduğu akımların hepsini masumane bir şekilde görmek günümüz dünyasıyla pek örtüşmüyor.” dedi. Kırık, “10 Years Challenge” akımının sosyal medyada moda hale …

Devamı »