Pazar , 26 Mart 2023

Tag Archives: uzay

NASA’nın Uzaya Gönderdiği Fareler, Ortama Beklenmedik Şekilde Adapte Oldular

Uzay yolculuklarına diğer canlı türlerinin nasıl tepki vereceklerini incelemek isteyen NASA, uzaya fare gönderdi. Sonuç ise beklenenden komik oldu.   Uzayda yaşam var mı bilmiyoruz ama uzaya yaşamı yaymaya kararlı olduğumuz kesin. Şimdilik ilk hedefimiz Mars gibi gözüküyor. İnsan vücudunun bu yolculuğa ne tepki vereceği az çok belli olsa da diğer canlılar hakkında çok bir bilgimiz yok. NASA, diğer canlıların uzayda zaman geçirdiklerinde yaşadıkları değişimi incelemek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bu amaçla özel bir yaşam modülü oluşturan araştırmacılar, modülü ve içindeki fareleri Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. Ortaya çıkan sonuçlar hem ilginç hem de komik oldu. Fareler, deneyin ilk kısmında inanılmaz rahatsız oluyorlar. Etrafta savrulan, kafesleriyle birlikte sürüklenen ve ne tarafın doğru taraf olduğunu anlamaya çalışan farecikler bir süre sonra duruma uyum sağlıyor. Hatta çevrelerine tahminlerden daha iyi uyum sağlayan küçük tüylü dostlarımız yerçekimsiz ortamı kendi avantajlarına kullanmaya başlıyor. Hatta farelerin bu durumdan keyif aldıkları bile söylenebilir. Yerçekimsiz ortama alışan fareler, kafesin …

Devamı »

Ay’a Gönderilen Tohumlar Filizlendi

Çin’in ay başında Ay’ın karanlık yüzüne inen keşif aracı Çang’ı-4’ün, Dünya’nın uydusuna götürdüğü tohumlar filizlendi. Çin’in ay başında Ay’ın karanlık yüzüne inen keşif aracı Çang’ı-4‘ün, Dünya’nın uydusuna götürdüğü tohumlar filizlendi. Komünist Parti’nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinin Çin Ulusal Uzay İdaresi’ne dayandırdığı habere göre, Çang’ı-4’ün Ay’a götürdüğü pamuk tohumları filiz verdi. Gazete, pamuk filizlerinin görüntüsünü Twitter üzerinden paylaştı ve “İnsanoğlunun Ay’daki ilk biyolojik deneyi tamamlandı” ifadesini kullandı. Keşif aracında suni bir ortamın yaratıldığı kapalı kutunun içinde bulunan tohumların, Dünya’daki kontrol merkezinden sulama komutu gittikten sonra filizlendiği belirtildi. Çang’ı-4, Ay’a pamuğun yanı sıra patates tohumu, maya ve meyve sineği yumurtaları içeren toprak götürmüştü. Astronotlar yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) bitki yetiştiriyor ancak Ay’da bugüne kadar böyle bir deney yapılmamıştı. Deney, astronotların yer alacağı uzun süreli uzay keşifleri açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Şinhua ajansı da Çang’ı-4’ün bugüne kadar Dünya’ya 170 kadar fotoğraf gönderdiğini duyurdu. İnsansız keşif aracı Çang’ı-4, 3 Ocak’ta Ay’ın dünyadan görünmeyen …

Devamı »

Uzayın Derinliklerinden Radyo Sinyalleri

    BBC’de yer alan habere göre, Kanada’daki British Columbia Üniversitesinden bilim adamları, yaklaşık 1,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir kaynaktan gelen radyo sinyalleri saptadı. Sinyallerin, Okanagan Vadisi’ndeki CHIME (Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi) isimli radyo teleskobuyla tespit edildiği belirtildi. British Columbia Üniversitesinden astrofizikçi Ingrid Stairs, uzayın derinliklerinde bu dalgalardan daha fazla olabileceğini ifade ederek daha fazla kaynak saptadıkça bu sinyallerin nereden geldiği ve bunlara neyin sebep olduğuyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olunabileceğini dile getirdi. Güçlü radyo dalgaları ilk kez 2007’de Avustralya’daki Parkes radyo teleskobu tarafından tespit edilmişti.

Devamı »

Rusya En Büyük Radyo Teleskopunu Ay’a Gönderecek

Rusya, Ay’ın yörüngesine mevcut en büyük radyo teleskopunu göndermeyi planlıyor. Milimetron isimli teleskopla ilgili projenin 2020’l i yılların ortalarında tamamlanması ve teleskopla evrenin daha detaylı fotoğraflarının elde edilmesi bekleniyor. Rusya, 2020’li yılların ortalarında Millimetron isimli, mevcut en büyük radyo teleskopu Ay’ın yörüngesine göndermeyi planlıyor. Uzaydaki en büyük teleskoplardan RadioAstron teleskopundan büyük olacak Millimetron, evrenin daha iyi fotoğraflarını sunacak. Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Rusya Bilimler Akademisi Uygulamalı Fizik Enstitüsü’nden Vyaçeslav Vdovin’in açıklamasına göre, Millimetron’un çektiği fotoğraflar, öncülü RadioAstron’un çektiklerinden 4 kat daha iyi çözünürlükte olacak. Teleskop aynı zamanda Ay’ın yüzeyindeki bir araçla birlikte çalışacak, böylelikle oluşacak girişim ölçekli ‘görsel teleskop’ 1.5 milyon kilometre kadar uzağı görebilip evrenin en uzak köşelerine erişebilecek. Millimetron projesinin Teknik Müdürü Aleksey Smirnov da RadioAstron’un Millimetron için bir çalışma numunesi görevi gördüğünü söyledi. Smirnov, yeni teleskopun da 10 metre çapta bir anteninin bulunduğunu, ancak daha etkili bir çalışma frekansı, kriyojenik ayna ve başka özelliklere sahip olduğunu ifade etti.

Devamı »

Uzayda Kullanmak İçin Yeni Toprak Üretildi!

Uzayda bitki ve yiyecek yetiştirmenin yollarını arayan araştırmacılar, yeni bir toprak üretti. Uzayla ilgili çalışmalarına hız veren araştırmacılar, uzayda bitki ve yiyecek yetiştirmenin planlarını yapıyor. Son araştırmalar, bitkilerin, düşük yer çekimi seviyelerinde ve zorlu ortam koşullarında büyümelerini sağlayacak hormonlara nasıl tepki verdiklerini gösteriyor. AMAÇ, SUDA BİTKİ YETİŞTİRMEK Araştırmacılar, ileri teknolojik tesislerde  lav kayalarından ürettiği suni toprakta bitki yetiştirmeyi başardı. Araştırmanın asıl amacı ise bitkilerin doğrudan suda yetişmesi için bir yol bulmak ve topraktan ziyade su yoluyla besin alışverişi gerçekleştirmek. Gezegenlerdeki topraklar besin yönünden zayıf olduğu için, bu besinleri bitkilere aktarmak oldukça önemli hale geliyor. YER ÇEKİMİ BÜYÜK BİR SORUN Çeşitli ülkedeki araştırmacılar bir araya gelerek, uzayda bitki yetiştirmek için çalışmalara başladı. Araştırmacılar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu, besinleri, gazı ve havayı düzenleyen ileri teknoloji bitki ekicilerini test ediyor. Ekip, bitkilerin özellikle nitrojeni nasıl kullandığını ve mevcut besin seviyelerinin bitkilerin tükettiği su miktarını nasıl etkilediğini araştırıyor. Uzayda bitki yetiştirmenin bir diğer zorluğu da yer çekimidir. Bitkilerin düşük yer …

Devamı »

Satürn’ün Halkaları Yok Oluyor

Bilim adamları, Güneş Sistemi’nin en büyük 2. gezegeni Satürn’ün yörüngesindeki halkaların öngörülenden çok daha hızlı şekilde yok olduğunu bildirdi.   Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA‘dan yapılan açıklamada, Cassini keşif aracının, Satürn’ün halkalarını oluşturan toz ve kayaçların, gezegenin manyetik alanının etkisiyle hızla yüzeye doğru çekildiğini ve bu yüzden halkaların hesaplanandan çok daha hızlı şekilde yok olduğunu tespit ettiği belirtildi. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ nden James O’Donoghue, Voyager 1 ve 2 keşif araçlarının, daha önce yaptığı ölçümlerde, halkalardan her yarım saatte bir olimpik havuz büyüklüğünde buzun çözündüğünü belirlediğini hatırlatarak, “Yalnızca bu veri, halka sisteminin 300 milyon yılda tamamen yok olacağını gösteriyor. Buna Cassini’nin Satürn’ün halkalarından gezegenin ekvatoruna düşen materyal miktarına ilişkin ölçümlerini eklediğimizde halkların ömrünün 100 milyon yıldan az olacağını anlıyoruz. Satürn’ün toplam ömrünün 4 milyar yıl olduğu düşünüldüğünde bu oldukça kısa bir süre.” dedi. Bilim adamları uzun yıllar Satürn’ün halkalarının gezegenle birlikte mi oluştuğu, yoksa sonradan mı meydana geldiği sorusunu tartışmıştı. Voyager …

Devamı »

Çin Ay’ın Karanlık Yüzünde

Çin’in Ay’ın karanlık tarafına gönderdiği ‘Çang’ı-4’ insansız keşif aracının yumuşak bir iniş yaptığı bildirildi. Çin Merkezi Televizyonu (CCTV), geçen ay uzaya gönderilen Çang’ı-4 insansız uzay keşif aracının Ay’ın dünyadan görünmeyen karanlık yüzüne yerel saatle 10.26’da başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu. Keşif aracı iniş yaptığı yerden ilk fotoğrafları da gönderdi. Ay’ın karanlık tarafına inen ilk keşif aracı olan Çang’ı-4, derin uzay gözlemi ve Ay’ın diğer bölgesinde daha fazla araştırma imkanı sağlayacak. Bununla birlikte keşif aracı Ay’da çeşitli minerallerin incelenmesi ve örnekler toplanması için de kullanılacak. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Çang’ı-4’ün geçen hafta Ay’ın karanlık tarafına iniş hazırlığı yaptığını ve bu kapsamda Çinli bilim adamlarının iniş hazırlıkları için görüntüleme aygıtlarını ve ölçüm dedektörlerini kontrol ettiğini açıklamıştı. Çang’ı-4, 7 Aralık’ta Uzun Yürüyüş 3B roketiyle Ay’daki Von Karman kraterine inmek üzere gönderilmişti. DÖNÜM NOKTASI OLARAK GÖRÜLÜYOR Çang’ı-4’ün başarılı inişi derin uzay araştırmaları için dönüm noktası olarak görülüyor. Ay, radyo sinyallerinin karanlık tarafa erişimini engellediği için o bölgeyle dünya arasında …

Devamı »

Manyetik Alan Zayıflıyor!

Araştırmacılar, Dünya’nın manyetik alanının anormal bir şekilde azaldığını tespit etti. Dünya’nın manyetik alanı sadece güney ve kuzey kutuplarına fayda sağlamıyor, aynı zamanda bizi güneş rüzgarlarından ve kozmik radyasyondan koruyor. Ancak bu görünmez kuvvet hızla zayıflıyor. Bu zayıflama, çok nadir olarak gerçekleşiyor. En son meydana gelen zayıflama yaklaşık 780 bin yıl önceydi. Şu anda bilim insanlarını en çok ilgilendiren bölge, Şili’den Zimbabve’ye kadar uzanan Güney Atlantik Anomalisi olarak adlandırılıyor. Bu bölgedeki manyetik alan o kadar zayıf ki, bu alana giren uydular bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Araştırmacılar, manyetik alan zayıflamasını daha önceden tespit ettiklerini, fakat bu kadar hızlı azalacağını tahmin edemediklerini söylediler. Araştırmacılar, manyetik alan zayıflamasını daha yakından incelemek ve çözüm üretebilmek için çalışmalarına devam ediyor.

Devamı »

JAPONLARIN UZAY ARACI GÖKTAŞINA İNİŞ YAPTI! İŞTE İLK FOTOĞRAFLAR.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), geçen hafta Ryugu asteroitinin yüzeyine iniş yaparak bir ilke imza atmıştı. İşte, Göktaşı’ndan ilk fotoğraflar. Geçtiğimiz hafta Ryugu asteroitinin yüzeyine gözlem araçları indirerek çok önemli bir ilke imza atan JAXA, ilginç fotoğraflar yayınlamaya devam ediyor. Uzay ajansının bugün yayınladığı karelerde Ryugu’nun yüzeyi çok detaylı bir şekilde görünüyor. Minerva-II1A ve Minerva-II1B isimli gözlem araçları 21 Eylül’de göktaşının yüzeyine iniş yapmıştı. Yörüngedeki Hayabusa 2’den ayrılan araçlar, başarılı bir iniş gerçekleştirmiş ve çekilen ilk fotoğraflarda kısa süre sonra Dünya’ya ulaşmıştı. Ancak JAXA’nın bugün paylaştığı görseller heyecan yarattı. Fotoğraflar yanı sıra Twitter üzerinden bir de video yayınlayan JAXA,”Lütfen biraz zaman ayırın ve bir asteroitin yüzeyinde ‘durmanın’ keyfini çıkarın.” Cümlesini paylaştı. Toplam 15 kareden oluşan video 23 Eylül’de TSİ 04.34-05.48 saatleri arasında çekilmiş. Videoda Güneş’in gökyüzündeki hareketini ve kayalar üzerinde oluşturduğu yansımaları görebiliyoruz. 1 kilogram ağırlığında olan Minerva-II1A ve Minerva-II1B aracında tekerlek bulunmuyor. Gözlem araçları göktaşının yüzeyinde hareket etmek için …

Devamı »

NASA Çalışanı: Uzaylılar Dünyayı Ziyaret Etmiş Olabilir!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Akıllı Sistemler Bölümünde çalışan bilim insanı Silvano P. Colombano, dünya dışı akıllı yaşam formlarının Dünya‘da halihazırda mevcut olabileceği teorisini ortaya attı. Dünya dışı yaşam hakkındaki mevcut bakış açısının çok dar olduğunu söyleyen Colombano, üstün özellikleri olan yabancı bir yaşam formundan Dünya’ya yapılmış bir ziyareti gözden kaçırmış ve bunun “geleneksel karbon temelli yaşamdan” çok farklı olabileceğini ileri sürdü. “Yıldızlar arası yolculukta ustalaşmış olabilirler” Çalışmasını “Decoding Alien Intelligence” konferansında sunan Colombano, bu “son derece küçük ve zeki varlıkların” insan teknolojisinin çok ötesine geçmiş ve hatta yıldızlar arası yolculukta ustalaşmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Colombano, medeniyetimizdeki teknolojik gelişmenin yaklaşık 10 bin yıl önce başladığını ve sadece son 500 yılda bilimsel yöntemlerin yükselişinin gözlendiği hesaba katıldığında gelecek bin yıl boyunca bile teknolojik gelişimi öngörmenin çok da mümkün olmadığını söyledi. Gelecekte radyo dalgalarının da güncelliğini yitirebileceğini dile getiren Colombano, fizikçileri, en güvenilir teorilere dayanarak “UFO olgusunu çalışmaya değer görmek” için “spekülatif fizikle” …

Devamı »