Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Yeni medya bölümü” açılması teklifi Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından onaylandı. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, hızla gelişen sosyal medyanın uzman kişilere ihtiyacı olduğu için yeni medya bölümünü açtıklarını söyledi. Türkiye’de, bu alanda öğrenci alacak ilk üniversite olduklarına anlatan Prof. Dr. Çelik, şu bilgileri verdi: “Yeni medya ortamları toplumsal, kültürel ve politik dönüşümler yaşanmasına neden oluyor. Bunları analiz edebilecek uzmanlara ihtiyaç var. Firmalar da çağa ayak uydurmak için, yeni bir sektör olan sosyal medya konusunda eğitimli kişiler istihdam etmek istiyor. İhtiyaç duyulan uzmanlar üniversitelerin yeni medya bölümlerinde yetişecek. Gençler haberleşme ve içerik üretme yönlerini bu ders programlarıyla takip edecek. Mezun olduklarında, gazetecilik, internet haberciliği, blog yazarlığı, twitter gibi birçok alanda iş bulabilecek
Devamı »Her Blogcuya Bir Yasa
Bazen, dijital dünya’nın bize neler kaybettirdiğini düşünürüm. Biz, en fazla 12-13 senelik gazete geçmişini görebiliyoruz internette. Sebebi ise, internet sitelerinin 99-98′den öncesine ulaşamaması. Mesela, edebiyatçıların 1970′li yıllarda yayınlanmış köşe yazılarını dijital dünyaya mahkum olan bizler asla okuyamayacağız. Çünkü hiçbirimiz rahat koltuklarımızı bırakıp saatlerce arşiv araması yapacak insanlar değilizdir. Ya, arşivcilik noktasında “sıyırmış” derecede başarılı olanların yazdıklarına mahkum olacağız ya da o hazineden mahrum kalacağız. İşte bu doğrultuda, geçenlerde bir vesile ile bir blogda okuduğum bir yazıdan sizlere bahsetmek istiyorum. Tarık Buğra’yı hepimiz biliyoruz. Edebiyatımızın usta kalemlerinden Tarık Buğra’nın, 1975 yılında bir gazetede yayınladığı “Her yazara bir yasa” başlıklı yazısını -ya da blog yazısına göre yazı dizisini- haddimi aşarak, hakkım olmayarak sizlere farklı bir biçimde sunmak istiyorum: Her Blogcuya Bir Yasa Blogcular… Yeni Medya Yeni Edebiyat’ı vücuda getirebilecek mi? Blogculuk, mikroblogların sosyal medyayı istilasına rağmen hala revaçta olan bir uğraşı. Genelde, “tuzu kuru”, vakti bol tiki kızların meşhur olduğu bir uğraşı …
Devamı »Siyaset ve Sosyal Medya İlişkisi: Mekanik mi, Organik mi?
Sosyal Medya, hadi daha afili adını söyleyeyim, Yeni Medya hayatımızı çepeçevre sarmış durumda. Her alanda sosyal medya karşımıza çıkıyor. Bir çorbacının bile Twitter adresi var artık. Durum böyleyken siyasetin sosyal medya‘dan beri olmasını beklemek anlamsız olacaktır. Siyaset, tüm medya organlarını kullandığı gibi sosyal medyayı da kullanıyor. Dünya genelinde bunu en iyi uygulayanlar ise, sosyal medyanın membaı olan ABDli’ler. Barack Obama’nın korkusuzca bu alanda yürümesi diğer ülkelere ve liderlere ilham kaynağı oluyor. Özellikle, kullanımı basit ve içeriği herkese açık olan Twitter’da bunun çok iyi yapıldığı malumunuz. Twitter dijital siyasette ön plana çıkan en önemli mecra durumunda. Peki, tüm bunları bir kenara bırakırsak, siyasetin sosyal medya ilişkisi nasıl olmalıdır? Bunu bir inceleyelim: Mekanikleşme mi, Organik bağ mı? Yeni medya, isminden de anlaşılacağı üzere, medyaya yeni bir soluk getiren bir yeniden doğuştur. Medya, Web 2.0 ile üzerindeki yüzlerce yıllık ölü toprağını ve pası atmış durumda. Bunu da, Web 2.0’ın, Prometheus misali, gücü elitlerden …
Devamı »Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Birbirini Nasıl Besliyor?
İnsanlar arası iletişim; bilgi, duydu, düşünce, tutum ve kanallarla davranış biçimlerinin kaynak ile alıcı arasındaki bir ilişkileme yoluyla bir insandan (insanlardan) diğerine (diğerlerine) bazı oluklar kullanarak ve değişim amacı ile aktarma sürecidir. İletişim kurmadaki temel amacımız karşımızdaki kişiye anlaşılabilir mesajlar göndermek ve karşı tarafın tutum ve davranışlarında değişiklikler yaratmaktır. Medyanın çıkış noktası da aslında mesaj verdiğimiz kişinin tutum ve davranışlarında değişiklikler yaratma isteğinden gelmektedir. İnsanların varoluşlarından itibaren gereksinim duydukları bir içgüdü olan ‘’iletişim kurma ‘’ isteğinin temelinde bile tutum değiştirme içgüdüsü yatmaktadır. Medya bunun en kolay yapılabilecek yolu olarak düşünülebilir. Geleneksel medya araçlarından radyo, televizyon, gazete, dergi kitlelere ulaşma açısından kullanılan ve insanların bilgi alma isteklerini karşılayan iletişim kanallarıdır. Bu bağlamda gazeteler ilk ortaya çıkışları itibari ile yereldirler. Ancak taşıdıkları gücün farkına varılması onlara ulus-devletin siyasal sınırları içerisinde birlik ve beraberliği sağlamak üzere ulusal bir dil ile ulusal kimliğin inşası gibi önemli bir misyon yüklenmesine yol açtı. Sonraları aynı misyonu …
Devamı »Dijital Pr İçin Bazı İpuçları
Tüketicilerin, markanıza yakınlaşmasını sağlamak için en kısa ve hızlı yol markanızı dijital ağlara taşımaktan geçiyor. Rekabetin hızlı bir şekilde arttığı, tüketicinin geçmişe oranla bilinçlendiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu dönemde müşterisini yakından anlayan ve ilgi gösterenler büyüme hızlarını arttıracaktır. Peki dijital pr için neler yapmanız gerekiyor? bazı ipuçlarına birlikte bakalım: 1 Öncelikle önem vermeniz gereken şeylerin en başında hızlı bir web sitenizin olması gerekiyor. 2 Mutlaka detaylı bir iletişim sayfanız olmalı 3) Akıcı bir dile sahip olmalısınız 4) Siteniz için olmazsa olmaz seo’dur muhakkak bir seo uzmanıyla çalışmalısınız. Unutmayın arama motorlarında ön sayfalarda çıkmak doğal olarak bilinirliliği arttır. 5) Misyonuzu açıklamalısınız. 6) Marka ve ürününüzle ilgili anketler yapmalısınız. 7) Sosyal ağlarda mutlaka yer almalısınız 7) Sosyal ağlarda müşterilerinizle birebir iletişimde olmalısınız 8) Sosyal medya kullanımında samimiyet çok önemlidir şeffaf olmalısınız 9)Sosyal ağlarda çizginizi iyi belirleyin ne çok ciddi olun ne de ciddiyetsiz bir tutum sergileyin. 10) Gerektiği anlarda kurumsal bir dille …
Devamı »Anadolu Ajansı Sosyal Medya Politikasını Belirledi
”Yeni medya”yı geleceğin en etkin haber ve iletişim mecrası olarak gören Anadolu Ajansı, ”Haber Yayın İlkeleri”nin ardından bir ilke daha imza atarak ”Sosyal Medya Politikaları”nı belirledi. 100. Yıl Vizyonu çerçevesindeki plan ve projelerini sosyal medya ağlarının şekillendirdiği ”yeni medya” konsepti üzerine inşa eden Anadolu Ajansı, çalışanlarının bu hassasiyet ve beklentiyle sosyal medya ağlarını kullanmalarına ve takip etmelerine büyük önem veriyor. Sosyal ağları etkin bir şekilde kullanan çalışanlarının, dünyadaki tüm gelişmelerden anında haberdar olmalarının yanında bilgi ve deneyimlerini de en üst düzeye çıkarmalarını amaçlayan Anadolu Ajansı, köklü geçmişi ve geleceğe yönelik büyük hedefleriyle tüm çalışanlarının ancak bu sayede geleceğin medya dünyasına ”fark” ve ”değer” katacağına inanıyor. Anadolu Ajansı, çalışanlarından bunları gerçekleştirebilmeleri adına, ”Haber Yayın İlkeleri”nin tamamlayıcı unsuru olarak kabul ettiği ”Sosyal Medya Politikaları”na bağlı kalmalarına önem veriyor. Buna göre, Anadolu Ajansı çalışanları; ”Mensubiyetlerinin gereği olarak sosyal medya hesaplarında, Anadolu Ajansı aidiyetlerini açıkça belirtirler. Anadolu Ajansı’nın ve mesleğin gerektirdiği ciddiyete tüm paylaşımlarında hassasiyetle …
Devamı »Sağlık Sektörü Sosyal Medya Konferansı’nda Buluşuyor
Novomed360 ve Ogilvy Healthworld tarafından organize edilen ‘’Sağlık Sektöründe Sosyal Medya” konferansı 14 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek. Konferans, 100’ün üzerinde kilit pozisyonlarda çalışan ilaç ve sağlık sektörü profesyonelini, sosyal medya projeleri olan ajansları ve sağlık sektörü dışından başarılı sosyal medya uygulamaları bulunan firma ve uzmanları bir araya getirecek. Sağlık Sektöründe Sosyal Medya Konferansı, sosyal medyanın ilaç sektörünün “yeni iş modeli” içindeki önemi ve rekabet gücünü arttırmadaki fonksiyonu ; sosyal medya uygulamalarının pazarlanması, takip yöntemleri ve getirisinin ölçümü ; eczacılar, doktorlar, hasta dernekleri v.b. paydaşlar arasında sosyal medya kullanımı örnekleri; sağlık sektöründe sosyal medya uygulamalarında yeni regulasyonlar ve bunlara uyum gibi konularda, sağlık sektörü yöneticilerini konunun uzmanlarıyla buluşturmayı hedefliyor. İlaç firmalarının firma / tedavi alanı /sosyal sorumluluk projeleri için yerel ya da uluslarası bir sosyal medya stratejisinin tanımlanması, diğer pazarlama ve satış stratejileri içine entegre edilmesi ve bütünleşik bir yaklaşım oluşturulması konusunun da ele alınacağı konferansta, sosyal medya stratejisi oluşturma …
Devamı »