25 Ocak 2014 tarihinde düzenlenen ve benimde yer aldığım Etohum Girişimcilik Zirvesi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde TEB Girişim Bankacılığı ve İTÜ Mezunlar Derneği ile birlikte düzenlenen Zirve, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etohum’un belirlediği 2014 yılında yatırım alması hedeflenen ve yüksek potansiyele sahip 15 girişim zirve sonunda duyuruldu.
Etkinliğin konuşmasını Etohum’un kurusucu Burak Büyükdemir yaptı. Bu zirvenin “Girişimcilik ekosistemini ve ekonomiyi hareketlendirmesi adına oldukça önemli” olduğunun altını çizerek vurguladı. Bu ekosistemin büyüdüğü, ve Etohum olarak bu konuda önemli adımlar attıklarını belirtti.
Zirvede Sayın Büyükdemir’in konuşmasının ardından TEB’den Devrim Ziya Tavil konuşmasını yapmak üzere sahnede yerini aldı. TEB bankası olarak girişimlere önem verdiklerini ve onlar için ne tür eğitimler verdiklerini dile getirdi. Farklı illerde girişimcilik dalında bir çok eğitim verdiklerini belirten Tavil bu eğitimler sayesinde 2500 girişimciye ulaştıklarını söyledi. 2013 yılında girişim alanına farklı bir pencereden bakan TEB 20 bin girişimcisine toplamda 180 Milyon TL’lik kredi çıkarttıklarını belirtti.
TEB’in ardından Index Group CEO’su ve aynı zamanda İTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Erol Bilecik konuşmasına öncelikle Index Group’un hikayesini anlatarak başladı. İçinde olduğumuz zamanı iyi yönetmeyi, hedeflerimizi ve olmak istediğimiz konumu iyi bir şekilde planlayıp ona göre çalışmanın gerekliliğini belirtti ve iş hayatında başarılı olmada şans faktörününde etkili olduğunu söyledi.
Zirvede sayın Bilecik’ten sonra sahneye Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru çıktı. Üzerinde ve iç içe bulunduğumuz dünya ekonomisine, kurumsal girişimcilik konuları üzerinde duran Özdoğru, yapılan girişimlerin farklılaşmalarla yürümesi gerektiğini belirtti.
Sayın Özdoğru’nun ardından sahneye Muhterem İlgüner Markaya değer katma konusuyla konuşmasını yaptı. Konuşmasında marka yapıyorsanız ve bu markanın başarılı olmasını istiyorsanız hedeflediğiniz kitlenin ne istediğini çok iyi bir şekilde bilinmesi gerektiğini önemle vurguladı. Marka algısının hızla yayılmasıyla kullanıcıların gündelik hayatta birçok kolaylığa ulaştığı aşikar ancak gerçek marka algısının yaratılması için hafızalara kazınan ilk isim olmanın önemini belirtti.
İlgüner’in ardından konuşmasına İdil İnşaat’ın kurucusu aynı zamanda İTÜ Mezunlar Derneği’nin eski başkanı Cahit İdil sahneye çıktı. Kişinin kendi şansını kendinin yarattığının ve girişim yapmak istedikleri alanda hayaller kurarak bir yol katetileceğini belirtti. Yapılacak işin iyi bir şekilde analizinin yapılması ve bu iş yapılmaz deyip kenara atılmaması gerektiğini katımcılarla paylaştı.
İdil’in hemen ardından Inter Venture Capital’den Barış Aksoy konuşmasını yapmak için sahnedeki yerini aldı. Eskide yapılmış olan şeylerin var olduğunu ancak önümüzde yeni bir asrın ve yeni bir dönemin olduğunu belirten Aksoy önümüzdeki asrın köşelerinin boş olduğunu ve potansiyelin gayet yüksek olduğunu dile getirdi. Girişimlerde en önemli unsurun takım kurmak olduğunu belirtti ve Girişimcilere yaptıkları işleri satabilmelerini gerektiğini ve üzerinde yoğunlaştıkları girişimlere içten inanmaları gerektiğini dinleyiciler ile paylaştı.
Aksoy’dan hemen sonra Tanrılar Okulu’nun yazarı Stefano D’anna sahneye çıktı. Girişimcilere var olduğumuz zamanın dışında yaşamalarını ve düşünmelerini belirten D’anna, zamana takılıp kalan girişimcilerin başarısız olabileceklerini ancak zamanın dışına çıkabildikleri taktirde başarılı olabileceklerini belirtti.
Etohum Girişimcilik zirvesinin 2. Oturumu yine güzel bir sunumla başladı. Bobiler.org’dan Ozan Tüzün, Penguen Dergisi’nden Selçuk Erdem, Zaytung’dan Hakan Bilginer, Promoqube’dan Özgür Alaz “Yaratıcılık” konulu paneliyle girişimci ve girişimci adaylarına girişimlerde dikkat edilmesi gerek püf noktaları ve tecrübelerini paylaştılar.
Belkide zirvenin hukuki anlamdaki en önemli paneli son zamanlarda çok konuşulan 5651 sayılı İnternet Yasa Tasarısının ele alındığı panel oldu. Bu yasanın neler içerdiği, ne gibi etkilerinin olduğu , e-ticaret ve yatırım ekosistemine nasıl bir etki yapacağının üzerinde önemle duruldu.
İnternet Servis Sağlayıcıları Derneği’nin maliyetlerinin çok artmasından ötürü, servis sağlayıcılarının artan bu maliyetin masraflarını karşılama adına internet erişim ücretlerinin yükselebileceğini söylenildi. Aynı anda fiyatların yükselmesiylede internet hızlarında bir düşüşün yaşanması ve bundan en çok e-ticaret sitelerinin etkileneceği dile getirildi.
2. oturumun son konuşmasını ise Genç ve küçük yazılımcı Arda Özkan yaptı. 13 Yaşında olan Arda yazılım dilini hiçbir yardım almadan internetten öğrendiğini 2010 yılından bu yana Android, Windows Phone platformu için uygulama yazdığını söyledi ve kendisini ait şuan 14 uygulama olduğunu belirtti.